Jazz/World

Balkáni lázban ég Bécs

2007.04.29. 00:00
Ajánlom
Három hétre a Balkán legnyugatabbra fekvő városává avanzsál az osztrák főváros a Balkan Fever alkalmából. A délkelet-európai zenei paletta teljes vertikumát felvonultató fesztivált idén filmnapok egészítik ki.

Negyedik alkalommal adnak otthont az osztrák főváros legkedveltebb klubjai Ausztria legrangosabb délkelet-európai zenei fesztiváljának, a Balkan Fevernek. A három héten át, április 20-tól május 12-ig tartó fesztiválon a délkelet-európai zenevilág minden műfajából – az etnotól a világzenén és a clubbingon át a dzsesszig – ízelítőt kap a közönség. Belgrád legjobb underground-zenéjét kínálja például Rambo Amadeus, a ma már betiltott medvetáncoltatás hangzás- és dallamvilága mentén repíti egy sejtelmes, nyers világba hallgatóit a romániai Shukar Collective.

Elkényeztetve érezhetik magukat a percussion szerelmesei is: a fesztivál keretében fellép ugyanis a Bécsben élő Habib Samandi és a libanoni-macedón duó, a Bace is. A Balkán és a mesés Kelet közti zenei folytonosságról gondoskodik a török etno-funk-dzsesszt képviselő Laco Tayfa Connection Vienna.

A legendának számító Goran Bregovic és George Dalaras koncertjével csatlakozik a fesztivál hagyományos helyszíneinek számító Szene Wien, Porgy & Bess, Birdland, Sargfabrik, Flex és Ost Klub sorához a Konzerthaus Wien. Újdonság, hogy május 2. és 10. között filmnapok egészítik ki a fesztelen hangulatot garantáló zenei fesztivált. A Top Kinoban megrendezett filmfesztivál - a Balkán határain túlmutatva - Délkelet-, Kelet- és Közép-Európa filmtermésének legjobbjait tűzte programjára. Az elmúlt öt évet felölelő szemle tizenegy játék- és nyolc dokumentumfilmje között bemutatják Kocsis Ágnes Friss levegő, Pálfi György Hukkle és Nimród Antal Kontroll című produkcióját is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.