Jazz/World

Balkáni ritmusok

2007.05.17. 00:00
Ajánlom
Harry Taviatan és zenekara, az Orient Express május 31-én a Millenáris Teátrum színpadán lép fel. A román muzsikusokból álló együttes, és annak elhivatott vezetője – aki látványos színpadi jelenléte miatt showmannek is beillik – igazi örömzenét ígér.

A kiváló és legendás romániai zongorista és zenekarvezető Harry Tavitian 30 éve használja a népi elemeket a zenéjében, az elmúlt 15 évben pedig nemzetközi együttesekben játszik free-ethno zenészekkel Kelet-Európa-szerte. Az 1999-ben alakult Orient Express is ebből a tapasztalatból született. A formáció a romániai new jazz kíválóságait sorakoztatja fel, akik mind elkötelezettek a népzene iránt. Az Orient Express – amely ma az egyik legnagyszerűbb balkáni etno-jazz formáció – megalakításának alapötlete az volt, hogy hidat verjen a nyugati gondolkodásmód és a kelet sajátos világa között, közelítse egymáshoz, illetve összekapcsolja egymással a két látszólag távoli világot, úgy, ahogy az Orient, a híres express tette azt évekkel ezelőtt, ahogy átsuhant Európa legfontosabb kulturális csomópontjain. Az Orient Express etno-jazzt játszik, transzkulturális, postmodern zenét, amely segítségével a Balkán teljes zenei hagyományát mutatja be. A formáció állandó vendége a nagyobb fesztiváloknak Európában és a tengerentúlon egyaránt.

(2007. május 31. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Harry Tavitian és az Orient Express koncertje; tagjai: Harry Tavitian (zongora, ütősök, ének), Hanno Hoefer (gitár), Jimi El Lako (hegedű), David Yengibaryan (accordion), Octavian Barila Andreescu (basszusgitár), Mario Florescu (dob, ütősök); Night Colours sorozat; jegyár: 2800 Ft, 3200 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.