Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

2020.08.03. 09:00
Ajánlom
Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

Nem lettél festőművész, ahogy az édesapád, de a művészetet választottad.

Egy gyermek példákat lát maga körül, és én azt láttam, hogy édesapám festményeket készít, azokat adja el, szétszed zongorákat, azokat összerakja, installációt készít, kiállításokat rendeznek a műveiből. Ez volt a természetes, és nem is tudtuk, hogy az emberek többsége nem szobrokból, festményekből tartja el a családját, hanem annál hétköznapibb szakmát űz. Hárman vagyunk testvérek, mindhárman művészettel foglalkozunk: az öcsém szobrász, a nővérem festőművész, én pedig zenész lettem.

Közelgő koncertek

augusztus 5. Budapest, KOBUCI – Random Szerda

augusztus 13. Kultkikötő (Badacsony) – Random Szerda

augusztus 19. Fekete Zaj Fesztivál (Mátra-Sástó) – Live Act

augusztus 21. Zempléni Fesztivál (Mád, Barta Pince) – Live Act

augusztus 22. Paloznaki JazzpiknikBarabás Lőrinc Quartet

Kerested a művészeti ágat, amiben kibontakozhatsz, vagy a zene hozta meg az alkotókedvet?

Rajzoltam, illetve írtam, mint a legtöbb kamasz, verseket, novellákat.. Tizenkettő voltam, amikor trombitálni kezdtem. De nem emlékszem, hogy eldöntöttem volna, hogy márpedig zenész leszek. Egyszerűen sorban jöttek az iskolák, amiket szerettem volna elvégezni, a Kőbányai Zenei Stúdió, a jazztanszak és végül azt vettem észre, hogy a zenélés tölti ki a napjaimat. Dalokat is írtam tizenévesként zongorán, aztán lett egy 486-os PC-nk, rajta egy MIDI-programmal, amin több szólamban tudtam összerakni zenéket. A munkám egy része ma is hasonlóan zajlik.

CAFe_Budapest_2019_Barabas_Lorinc_Metamorfozis_c_Posztos_Janos_1-155539.jpg

Barabás Lőrinc (Fotó/Forrás: Posztós János / CAFe Budapest)

Az Eklektric első, Ladal című lemeze 2007-ben már azt a jazzpopos hangzást hozta, ami akkor egészen egyedülálló volt. Ráadásul sikerrel. Az is történhetett volna, hogy a jazzistáknak túl popos vagy, a popszakmának meg túl jazzes.

Már akkor sem a hagyományos jazz világában éreztem otthonosan magam, és rengeteg elektronikus zenét hallgattam. DJ Krush és Kondo Tosinori közös lemezét, Erik Truffazt, a Café del Mar lounge-os mixeit, amik a kilencvenes években újdonságok voltak. Az azóta megboldogult Kultiplexben találkoztam Senával és Élő Marcival, elkezdtünk zenélni, és behúzott az underground. Közben nappal jártam a jazztanszakra. Az Eklektricben, ami a diplomazenekarom volt a tanszakon, már megfogalmazódott az a zenei irány amit szerettem volna. Ekkor történt, hogy a Petőfi Rádió elkezdte az undergroundot játszani, és bekerültünk a listájukra, így az egész országba eljutott a zenénk. Azóta már nem játszanak minket. Sokan mondták akkor, hogy a jazzt nem feltétlenül bírják, de minket igen. Valamiért úgy esett, hogy ez a jazz-pop fúzió több embert szólított meg, mint amennyit riasztott.

Az Eklektric sikere után feloszlattad az együttest, mert egyszerűen másfele vitt az érdeklődésed. Öntörvényű vagy?

Mindig az voltam valamelyest. Nem akartam mást csinálni mint amihez igazán kedvem volt. Szeretem a kísérletezést, az új dolgokat.

BarabasLorinc-photoKristofGalgocziNemeth-133928.jpg

Barabás Lőrinc (Fotó/Forrás: Galgóczi Németh Kristóf)

Egyik New York-i utadon hallottál indián törzsi ceremóniát. Mesélnél erről?

Az óriási felhőkarcolók között, Manhattanben a Lower East Side-on, egy épület hatodik emeletén működik egy amerikai indiánokért dolgozó alapítvány. Ott hallottam egy törzsi ceremóniát és a pow wow éneklést. Egy nagy dobot ütnek pálcákkal körben ülve, hatalmas hangerővel, monoton ütemben, és amikor énekelnek és harci kiáltásokat hallatnak, az akkorát szól, hogy lobog tőle a hajad.

Vonzódsz a monoton zenei formákhoz és a transzszerű állapotokhoz?

Érdekel. Ugyanez a monotonitás megvan a goában is például, de a 20-ik századi repetitív zenében is.

Albumai

Algorhythms (2019)
Random Szerda - Maps (2019)
Random Szerda - Keys (2019)
Barabás Lőrinc Quartet - Other Than Unusual (2018)
Barabás Lőrinc Quartet - Beardance (2016)
Barabas - Elevator Dance Music (2015)
Barabás Lőrinc - Sastra (2013)
Barabás Lőrinc Eklektric - Trick (2009)
Random Szerda - Small Talk (2008)
Barabás Lőrinc Eklektric - Ladal (2007)

Hogy viszonyul egymáshoz az ösztönösség és a tudatosság a zenédben?

Az ösztönösségről a punk jut eszembe. Szeretem, hogy a punkban annak is hatalmas energiája van, ha valaki beleordít a mikrofonba. Persze érdekes, hogy egy C7b9 akkordra hányféle hangot lehet játszani, de emellett szeretem és keresem a zenében az ösztöni energiákat hallgatóként és zenekészítőként is. Vagy Kurt Cobain sem a technikai játéka miatt lett nagy hanem azért, mert mindenki felismeri, ha valami nirvanás hangzású.

A Random Szerdákon, ahol teljesen szabadon improvizálunk, mindig más és más felállással, ott minden koncert egy-egy szeánsz, zenei szertartás.

Roppantul izgalmas a zenésztársakkal ötleteket dobálgatni egymásnak, hangulatokat, íveket építeni és a pillanat hevében létrehozni valamit. Abban is van valami ösztönösség.

Olyat mondtak már neked, hogy ez olyan barabáslőrinces?

Igen, és ez nagyon jó. Sokféle formációban játszom, amikben mindben benne van valami sajátos hangzás azt hiszem. Hallottam egyszer, hogy úgy énekelsz, amilyen ember vagy. És ha az életnek egy más területein fejlődök, eljutok egy gondolatra vagy egy új állomásra, az a zenémben is megmutatkozik.

Befelé forduló ember vagy?

Igen. Társasági ember is vagyok, de kell, hogy magam legyek néha. Feltölt. Persze ha egy lakatlan szigeten rekednék a trombitámmal, hiányozna, hogy hallgassák, amit játszom. De a koncerteken, főleg, ha szólóban lépek fel, keveset kommunikálok a közönséggel.

Én és a zene vagyunk, és aki ott van, annak jut belőle. Amikor mondok pár szót két szám között, olyan, mintha kiszakítanának egy tudatállapotból. De a zeném is inkább olyan, hogy befelé kell utazni vele, belül történnek a dolgok.

Másfajta közlés a zene, mint a beszéd.

Azért sem szeretek sokat beszélni a színpadon, mert a zene mindent elmond. Egyetlen kritérium van, a jól működő fül, és a zenét a maláj, a dél-afrikai vagy a magyar egyaránt érti. Azt hiszem, egy németalföldi festő mondta a tanítványainak: ki kéne vágni a nyelveteket, hogy csak az ecsettel tudjátok elmondani, amit akartok! Persze ez brutális, de hát itt kicsit erről is van szó.

Most készül új albumod?

Folyamatosan készülnek új zenék. Biztos lesz valami, vagy szólóban vagy a kvartettel, hogy ne teljen el új album nélkül az év.

BarabasLorinc-photoKristofGalgocziNemeth1-134131.jpg

Barabás Lőrinc (Fotó/Forrás: Galgóczi Németh Kristóf)

Albumot készíteni cél vagy eszköz?

Eszköz. Hogy legyen lenyomata annak, amit csináltam. Áthaladnak rajtam az impulzusok, van egy input és van egy output, és minden bekerül a zenémbe, ha nem is feltétlenül pontosan analizálható módon. Megy előre az élet, és én folyton készítek zenét, zenei jegyzeteket, ezekből a jegyzetekből lesznek a számok, az albumok. És jó lesz húsz év múlva visszahallgatni, hogy mit gondoltam most a világról. Lemezt nem fejezek be, csak abbahagyok. Muszáj megadnom egy megjelenési dátumot, és ami addigra elkészül, azt kiadjuk.

Barabás Lőrinc augusztus 13-án lép fel a Kultkikötőben, Badacsonyban. Zenészpartnerei: Citrom Ádám (gitár), Ajtai Péter (nagybőgő), Gerendás Dániel (dob).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.
Jazz/World gyász

Elhunyt Szappanos György eMeRTon-díjas basszusgitáros

„Elment a Szapi” – tudatta Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. A hardrock.hu információi szerint Szappanos György pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.
Jazz/World díj

Snétberger Ferencet a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével tüntették ki

Snétberger Ferenc gitárművész 2021. június elsején ünnepélyes keretek közt vette át a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkártól, amelyet Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozott neki 2020. november 15-én.
Jazz/World ajánló

Örömzene és hit – Malek Andi Soulistic a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Június 4-én folytatódik a Malek Andi Soulistic tavaly megkezdett húsz állomásos turnéja, melynek idei első állomása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.