Jazz/World

Barokk Ballada

2008.10.23. 00:00
Ajánlom
Az Udvarhely Néptáncműhely október 26-án mutatja be Barokk Ballada című produkcióját a Hagyományok Házában este héttől.

A székelyudvarhelyi együttes Barokk Ballada című műsora egyrészt arra a zenei anyagra utal, amit a barokk kor nagymesterétől, J. S. Bach-tól kölcsönöz, és amely a kalotaszegi népzenével - jelesül Fodor Sándor Neti prímás dallamaival - párosítva képezi a műsor hangzó testét; másrészt a táncra. Talán kevesen ismerik fel a ballada szavunkban a tánc, táncolni jelentést, de az ugyanarról a tőről fakadó bál szavunk még emlékeztet rá. A tánc nemcsak tombolás, de az önteremtődés és a teremtés lehetősége is: annak a sajátságos térnek és időnek (helynek és
pillanatnak) a megalkotása, amely az ember tulajdonképpeni otthona, hiszen az objektivációk sokféleségében szétszóródott egzisztencia csak a tánc integráló erejében tapasztalhatja meg a lét egységét.

A műsor evokatív képekbe szerkesztve, a tánc elvont nyelvezetét használva jelenik meg a nézők előtt, a barokk kor jellegzetes érzésvilágából, a carpe diem és a memento mori egymásnak feszülő dinamikájából nyerve lendületet. A két zenei kifejezésmód a nyilvánvaló hasonlóságok (pl. a hegedűjáték sűrített, tizenhatodos figurációja, a basso continuo lüktetése) és a stiláris (pl. hangszerelés), illetve dinamikai különbségek révén teremti meg azt az egyedülálló atmoszférát, melyben a mesterkélten bonyolult és az egyszerű, a játékos és a komoly, a patetikus és az érzéki, a transzcendens és az immanens elegye metafizikai emelkedettséget áraszt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.