Jazz/World

Bartók és a jazz

2016.10.18. 16:07
Ajánlom
A CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó hétvégéje is izgalmas műfaji találkozásokat tartogat. Bartók update 2.0 és a Bartók Electrified címmel két különleges, a magyar zeneszerzőóriás ihlette produkció kerül színre a CAFe Sátorban az eNerd3 és a Párniczky Quartet előadásában.

A világ egyik legnagyobb népzenetudósa lévén szülőhazája zenéjének dallamai, ritmusai, hangsorai beleivódtak lényébe, és amit kifejezett, hamisítatlan, és valóságos volt. Bartók Béla leásott az alapokig, a nyersanyagig, és sokszor ezt az anyagot helyezte a nyugati zene főáramából induló formákba. Ugyanakkor bizonyíthatóan több alkalommal hallott jazz- és jazzhez közeli előadásokat.

Bartók Béla

Bartók Béla

Erre már Budapesten, vagy európai útjain, de leginkább Amerikában volt lehetősége. Egykori tanítványa, Székely Júlia visszaemlékezése szerint egy alkalommal éppen jazz-hatású darabot játszott, amikor Bartók belépett a terembe: „Hagyja ezt abba!” – szólt a mester. Néhány héttel később a tanítvány - legnagyobb meglepetésére - egy fekete zenészekből álló jazz együttes koncertjén találkozott mesterével. Bartók itt adta meg a kiegészítést:

Látja, ők tudják ezt – maga nem!

Bartók bizonyíthatóan jazz-lemezek birtokosa volt, noha elvesztek ezek a felvételek. Ám Pásztory Ditta feljegyzése igazolja, Bartók 1928. karácsonyán – őszinte örömére - 4 gramofonlemezt kapott, kettőn Stravinsky: Petruskája szerepelt, a másik kettő pedig jazz-lemez volt. Egy 1926-ban készült interjúban így nyilatkozott:

A jazz nagyon érdekes zene – ritmusa, felépítése – mint a népzene általában – nagyon izgalmas. Engem azonban zavar kissé az egyszerű harmóniai felépítése, és nehezen barátkozom furcsa hangszereivel.

A harmincas években változott a véleménye:

Mit gondolok a jazzről? Okos műfaj, amelynek dallamai ügyes elemekből és ritmusokból állnak. A jazz felépítése modern, és nagyon értékes.

 Arról pedig, hogy a jazz nem csak a fekete zenészek műfaja, a „King of Swing”, vagyis Benny Goodman győzte meg Bartókot. Amit a legendás klarinétosban keresett és talált, nem más, mint egy új klarinéthang. Nem puhára polírozott klasszikus hangzás, hanem nyers, panaszos, meggyőző játék, amelyből ugyancsak a népzene, ebben az esetben a klezmer bújik elő.

Párniczky András

Párniczky András (Fotó/Forrás: Kalocsai Richard)

A Szigeti József, hegedűművész és Benny Goodman számára írt Kontrasztokkal Bartók hidat épített a jazz és a klasszikus zene között. De maga is érdeklődött a rögtönzés iránt, amelynek egyik tökéletes példája az Improvizációk magyar parasztdalokra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.