Jazz/World

Bartók-hét a Fúzió Rádióban

2006.11.05. 00:00
Ajánlom
Az idén indult budapesti nonprofit, kulturális, kisközösségi rádió egy héten keresztül, november 6-12-ig, naponta több órában, neves meghívott zenészvendégek segítségével tiszteleg Bartók Béla életműve és máig élő hatása előtt.

A rádió munkatársai az egy hét során feltérképezik azt, hogy hogyan él tovább a különböző zenei és más művészeti ágakban, műfajokban Bartók művészi koncepciója, zenei gondolatvilága, hagyománytisztelete, erkölcsisége és humánuma.

November 9-én este hatkor beszélgetés készül Oláh Kálmán nemzetközi hírű magyar dzsessz-zongoristával, aki mesterien ötvözi a dzsessz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. A jazz Herbie Hancock, Keith Jarrett és Chick Corea nevével fémjelzett irányzatának legfontosabb hazai képviselője ő, zeneszerzői gyakorlatában a XX. századi zene felé közelít, melynek egyik fő ihletője Bartók muzsikája. Oláh Kálmán az 1990-es évek végén már készített lemezt Bartók szerzeményeinek felhasználásával, a Trio Midnight és egy vonósötös közreműködésével. Most újra Bartók életművét tanulmányozza, és lelkesen keresi az utakat annak továbbgondolására – az útkeresés eredményét hamarosan koncerten is bemutatja.

November 6-án délután háromkor beszélgetés készül Agócs Gergely népzenekutatóval, a Fonó zenekar fúvósával, a Hagyományok Háza munkatársával, a „Hagyomány és Művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón” című konferencia szervezőjével. A konferencia nyomán a rádió munkatársai megpróbálják körüljárni, hogyan alakult az elmúlt években a magas művészet és a hagyományos kultúra viszonya Magyarországon, milyen hatással volt Bartók Béla művészeti koncepciója a kortárs alkotók munkáira vagy hogy a magyar folklorizmuskutatás eredményei, hogyan hasznosulnak a mai magyar művészet alkotási vagy oktatási folyamataiban? Emellett lehull a lepel a „world music”-nak nevezett műfaj zenei csibészségeiről is.

November 7-én délután öt órakor beszélgetést hallhatnak a rádió előtt ülők Kiss Ferenc ős-Kolindás és Vízöntős etnozenésszel, az Etnofon zenei Társulás „lelkével”, aki számára „Bartók életműve minden tekintetben a magyar szellem egyik leghitelesebb csúcsteljesítménye”. Idén megjelentetett Szerelemajtók című lemeze is Bartók tiszteletére készült, a Kékszakállút idéző műben a magyar népdal- és balladakincs, valamint a hangszeres népzene legszebb rétegét szólaltatja meg társaival, a maguk sajátos, a zenei hagyományt újszerűen megélő módján.

A Bartók-hét alatt Cziránku Sándor gitárossal, a Barbaro zenekar legendás, öntörvényű zenészével is készül interjú. A bartóki alapok fontosságát jelzi, hogy a zenekar nevét is adó Allegro Barbaro-t egy dob-gitár duett keretében a kétnyakú gitárral, két szólamban az első években minden fellépésükön előadták. A népi és a „mű” zene egyedi és mégis kozmikus rendszerré olvasztásában nem nehéz megtalálni a párhuzamot nagy példaképével. Cziránku Sándor Bartókot mindenek felett álló zenei tekintélynek tartja, és gondolataiból folyamatosan merít.

November 12-én délután kettőtől beszélgetés lesz hallható Selmeczi Jánossal, a Camerata Transsylvanica hegedűsével és művészeti vezetőjével. A kortárs zenei darabokat rendszeresen műsorra tűző zenekart a rendkívül tartalmas, fényes vonóshangzás, a résztvevők egyenként is kiemelkedő virtuozitása, és az elmélyült kamarazenei gondolkodásmód jellemzi. Selmeczi János a műsorban hegedűje kíséretével magyaráz el néhány Bartóki motívumot, amelyek ismerete elengedhetetlen a Bartók-muzsika megértéséhez, valamint kifejti Bartókkal kapcsolatos formabontó gondolatait is.

A részletes program megtalálható a rádió honlapján, a www.fuzioradio.hu oldalon. A Fúzió Rádió az FM 93,5 MHz-en fogható Budapest XI.kerületében és környékén, valamint interneten. Adásidő: minden nap 10-22 óráig (kivéve szerda, ami adásszünet).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.