Jazz/World

Bartók Projekt

2006.09.29. 00:00
Ajánlom
Uri Caine amerikai zongorista legújabb formációjával, a Bartók Projekttel mutatkozik be Budapesten, amelynek ötlete és szervezése a Trafóhoz, valamint a New York-i Magyar Kulturális Intézethez köthető. A koncertre október 4-én, este nyolc órakor kerül sor a Trafóban.

Caine-re gyermekkora óta igen nagy hatással volt Bartók zenéje, jelen programját hosszas előkészítés után állította össze. A felhasznált elemek Bartók által is alkalmazott népzenei dallam- és harmóniavilágon alapulnak. Az est igazi kuriózum, mivel a Bartók Projekt összesen két helyszínen: a Trafóban, valamint a New York-i Joe’s Pub-ban ad egy-egy koncertet.

A jazz zenész számtalan együttesben való részvétele mellett leginkább mint zenekarvezető ismert. Számos ismert és elismert zenésszel dolgozott már együtt. Partnere volt többek között Dave Douglas, Don Byron, Clark Terry, Rashid Ali, Joe Henderson, J. J. Johnson, Lester Bowie, Freddie Hubbard, Arto Lindsay, Sam Rivers és Woody Hermann is. Bedrock triójával drum and bass, jungle alapú zenét játszik; míg Mahler, Wagner, Mozart és Bach projektjeivel kedvenc szerzőinek zenéjét dolgozza át meglehetősen szabad felfogásban és hangszereléssel.

Caine azon kevés interpretátorok egyike, akinél az átdolgozás hallatán nem az eredeti anyaggal való összevetés jut eszünkbe. Ennek oka lehet, hogy csak azon szerzők műveit veszi alapul, akik inspirálják saját zeneisége kiteljesítésében. Így bár a forrás tisztán érzékelhető, a megszülető zene leginkább Caine sajátos zenei világát tükrözi.

Zenésztársai a Bartók Projektben az Alasnoaxisból ismert Jim Black (dob) és Chris Speed (klarinét, szaxofon), John Hebert (nagybőgő) és Joyce Hamman (hegedű), valamint az itthon és világszerte is ismert Balogh Kálmán (cimbalom).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.