Jazz/World

Bartókra emlékeznek a népzenetudósok

2012.12.20. 15:27
Ajánlom
Nemzetközi konferenciával és koncerttel emlékeznek meg Bartók Béla bánáti szerb népzenei gyűjtésének 100. évfordulójáról Fonogramok a Bánátból címmel a Zenetudományi Intézetben december 20-án.

Lásztity Péro, a Szerb Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy Bartók Béla és a szerbiai népzenekutatás témakörében hét magyar, szerb és román népzenekutató - köztük Jelena Jovanovic a belgrádi zenetudományi intézettől - tart előadást. Bartók 1912-ben indult első gyűjtőútjára szűkebb hazája, a Torontál megyei Nagyszentmiklós környékére, akkor 21 dalt, kólót (körtáncot) valamint tamburás, hegedűs és dudás szerb népzenét rögzített.

Richter Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kar (MTA BTK) Zenetudományi Intézetének igazgatója Vujicsics Tihamér népzenekutató hagyatékáról értekezik, míg Stevan Bugarski Temesvárról a Romániai Szerbek Szövetségének képviseletében tart előadást Bartók nyomdokain: Sava Ilin címmel. Sava Ilin (1935-1986) temesvári zeneszerző, folklorista a Bánátban annak idején fölkereste azokat az adatközlőket, akik még Bartóknak énekeltek. 

Eredics Gábor népzenekutató, a Vujicsics Együttes vezetője előadásában a magyarországi délszláv hagyományok és a táncházmozgalom kapcsolatát vizsgálja. Felföldi László az MTA BTK Zenetudományi Intézetből Bartók szerb népzenei felvételeinek jelentőségét elemzi a Maros menti szerbek tánchagyományának kutatása szempontjából. Szabó Zoltán néprajzkutató a Hagyományok Házából Bartók és a duda címmel értekezik.

Katarina Tomasevic a belgrádi zenetudományi intézettől előadásában azt vizsgálja, milyen hatása volt Bartók zenéjének két kortárs szerb komponista, Josip Slavenski és Marko Tajcevic munkásságára - közölte Lásztity Péro, hozzátéve, hogy a Zenetudományi Intézetben roll-up kiállítást is szerveznek 100 éves Bartók szerb népzenei gyűjtése címmel.

A fenti videó is lassan történeti jelentőségű: 1986-ban készült a Vujisics Együttesről

Az Óbudai Társaskörben este koncertet ad az 1974-ben Pomázon alakult Vujicsics Együttes és Bartók szerb népdalfeldolgozásait adja elő, közreműködik Basity Branka énekes Szigetcsépről, Milosevics Mirkó billentyűs hangszereken játszik. Az est vendége lesz a sokszoros nemzetközi versenygyőztes Collegium Musicum belgrádi egyetemi női kórus, amelyet Darinka Matic-Marovic, a zenetudományi kar professzora vezényel. Bartók műveket és szerb zeneszerzők népdalfeldolgozásait adják elő. Az 1971-ben alapított kórus fennállása alatt 2500 koncertet adott a volt Jugoszlávián, majd Szerbián kívül 30 országban és több mint 150 ősbemutató fűződik a nevéhez, mert kortárs szerzők műveit is előadja. Számtalan elismerésben volt részük, többek között megkapták a BBC díját - tette hozzá Lásztity Péro.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.