Jazz/World

Bástya - citerákkal

2002.11.29. 00:00
Ajánlom
"Én a vízre úgy haragszom, amíg élek, meg nem iszom, árkot mosson, malmot hajtson, csak a torkomra ne jusson!" - ilyen vigalomat csempész majd az adventi csöndbe a Határon túli magyarok zenéje II. című, idén második alkalommal rendezett hangverseny, mely a Zene a periférián koncertsorozat újabb állomása.

A december 13-án este fél nyolctól a Zeneakadémián rendezendő esten a tavalyi nagy sikerű Ghymes-Kerekes-Ivánovics Tünde-produkció után a moldvai Tatros, a délvidéki népzenét játszó Söndörgő, valamint a felvidéki Bástya zenekar lép fel. A Tatros zenekar a nevét a Keleti-Kárpátok Gyimesi-hágójánál lévő Tatros folyóról kapta. Zenéjében a moldvai és gyimesi csángók hagyományait őrzi és adja tovább. A koncerten közösen lép fel a moldvai Petrás Máriával és Legedi László Istvánnal. A Söndörgő tagjai kicsi koruktól kezdve a délszláv zenei hagyományok, népi szokások körül "lábatlankodtak", azok tiszteletét tanulták és tapasztalták, hiszen tanítómestereik a Vujicsics együttes tagjai közül kerültek ki. Fiatalosak, lendületesek, de zenei és hangszeres tudásukkal minden hallgatójukat lenyűgözik és komolyságra intik. Nem véletlen, hogy a Magyar Rádió 2000-ben megrendezett népzenei versenyét megnyerték.

Az est harmadik vendége, a közelmúltban új albummal jelentkező Bástya citerazenekar két országot képvisel, hiszen tagjai két országból, Magyarországról és Szlovákiából verbuválódtak. A magyar népzenét és különleges hangszerének, a mostanság igen elfelejtett citerának a népszerűsítését tekintik művészi feladatuknak. Zenéjükkel új játékstílust képviselnek: prím-, tenor- és bőgőciterával muzsikálnak. Legújabb lemezükön a történelmi Magyarország majd minden tájegységéről találunk nótákat: a Mezőségről füzesi dallamokat, Kalotaszegről, a Küküllő, a Galga és a Sajó mentéről népdalokat. A CD különlegessége az 1848-ba című szólóének, de ugyanilyen izgalmas a mátyusföldi talpalávaló is, melyből olyan örök keserveket tudhatunk meg, hogy "mindenkinek szép az ura, csak az enyém sete-suta, ördög vinné, ha jó volna, csak a szeme vak ne volna..." Az együttes célja, hogy megmutassa a citerában rejlő lehetőségeket, és megpróbálja eredeti felvételekről a neki tetsző dallamokat citerán a lehető leghívebben megszólaltatni. A citerát az "egyszerű nép egyszerű hangszereként" ismerték és szerették hosszú évtizedeken át. Hátha a Bástya zenekarral újra népszerűbb lesz ez az ősi és míves hangszeres zene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.