Jazz/World

Beat!Beat!Drums – a harcmezők ritmusa lüktet Karosi Júlia új videóklipjében

2024.04.25. 12:50
Ajánlom
A bátran kísérletező énekesnő, Karosi Júlia az észt zongoraművésszel, Kristjan Randaluval Inner Voice címmel készített közös albumot. A lemez első single megjelenése a Beat!Beat!Drums, amelyhez fekete-fehér képi világú videót készítettek. Az új megjelenés kapcsán az énekesnővel beszélgettünk. KLIPPREMIER

Új albumodnak, az Inner Voice-nak már a címe is mély és beszédes. Hogyan alakult ki a lemez koncepciója?

Az Inner Voice egy saját szerzeményem, amely olyan erős gondolati, tartalmi és zenei szála lett az anyagnak, hogy ez lett az új album címadó dala. A szöveg és a dallam szinte egyszerre született meg a fejemben, egy hegycsúcsra felmászva, és onnan lenézve. Gyerekkorom óta gyakran álmodom azt, hogy repülök. Sokszor csak a házak közé beszorulva repkedek, de néha végtelennek tűnő tájak felett, szabadon. Ez utóbbi érzést nekem csak a zene képes visszaadni. Ezt keresem folyton, egy belső hangra, iránytűre figyelve. A lemez repertoárja nagyon sokszínű lett, tartalmaz népdal-feldolgozást, klasszikus szerzők darabjainak átdolgozásait és saját kompozíciókat. Ez párosul egy letisztult hangképpel: a dalok nagy része zongora-ének duóban szólal meg, és három számban Ingrid Jensen trombitajátékával egészül ki.

Milyen helyet foglal el az album eddigi szakmai utadon?

Egyfajta repertoár-összegzés, hiszen sok olyan zenei stílus szerepel rajta, melyekkel sokat foglalkoztam az eddigi pályám során. Illetve énektechnikailag is szerettem volna magamat kihívás elé állítani, hiszen szinte minden dal más megszólalást igényel. Ugyanakkor zenei értelemben talán továbblépés is, mert most úgy érzem,

ennek az albumnak az elkészítése új utakat nyitott meg bennem új hangzások és kifejezésformák felé.

Szinte indulásod óta jelen vagy a nemzetközi színtéren. Ez az album is német kiadónál jelent meg, alkotórsaid is jól ismert külföldi művészek. Hogyan alakultak ki az együttműködések?

Nagyon különböző és nehezen besorolható anyagokat készítek, talán ezért is alakult úgy, hogy eddig minden lemezem másik külföldi kiadónál jelent meg. Kristjan Randalut Budapesten hallottam először élőben játszani, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művére improvizált Dave Liebmannel, szenzációs koncert volt. Utána rengeteget hallgattam a lemezeit, majd ezután kerestem meg őt, és kértem fel egy közös budapesti fellépésre. Ezt követően kezdtünk el közösen dolgozni az új lemez repertoárján. Szerettünk volna még egy hangszert néhány dalban, így esett a választásunk Ingrid Jensenre, akinek egyedi hangszíne és játéka gyönyörű színfolt lett a lemezen. A közös munka hihetetlenül inspiráló volt mindkettőjükkel.

15-154619.jpg

Karosi Júlia (Fotó/Forrás: Gaál Dániel)

Hogy látod, a nemzetközi színtér mennyire nyitott a magyar művészekre?

Rendkívül gazdag zenei hagyományaink vannak, ez a mi műfajunkban is fontos, érződik a kifejezésmódunkon.

Eddig minden nemzetközi együttműködésem során nyitottságot, kíváncsiságot és tiszteletet éreztem a zenész kollégák részéről.

Természetesen ez oda-vissza érvényes, és ezekből a találkozásokból én is sokat kapok, formálódok általuk.

A Magyar Zene Házában már bemutattátok az albumot. Milyen élmény volt a koncert, hogy fogadták a jelenlévők az új kompozíciókat?

Számomra meghatározó élmény volt ez a koncert. Hálás vagyok a Bartók Tavasznak, hogy ez létrejöhetett. A dalok nagy része itt szólalt meg először élőben. Az élő zenének hatalmas ereje van. Örülök a felvételeknek és a lemezeknek, mert legalább marad ezekből a pillanatokból valami, de sosem lehet a koncertek élményéhez hasonlítani. Megható volt megtapasztalni, hogy a közönség mennyire velünk volt, szinte velünk lélegzett, és az utolsó ráadás dalban meghökkentően szépen énekeltek, olyan volt, mintha megszűnne a határvonal színpad és nézőtér között. Nekem ez egy feledhetetlen pillanat volt, melyet viszek magammal.

A nagyon aktuális üzeneteket hordozó Beat!Beat!Drums című kompozícióhoz videó is készült. Mi ennek a dalnak a története?

Kurt Weill, már amerikai emigrációja után írt egy négy dalból álló dalciklust Walt Whitman verseire. A költőt az amerikai polgárháború, a zeneszerzőt pedig a két világháború borzalmai ihlették. A Beat!Beat!Drums ritmusa egy háborús marsot idéz, és

a dalban felvillanak a pusztítás képei, mely most is szomorú aktualitással bír.

A mi verziónk meglehetősen eltér az eredeti zenei anyagtól. Elsősorban a hangulatát akartuk megragadni, így jelentősen leegyszerűsödött néhány rész, még a szöveget is elhagytam.

Hogyan alakult ki a videó koncepciója?

A zene és a szöveg együttesen hihetetlenül kifejezőek, ezt nem szerettük volna képekkel illusztrálni. A Filmbarát Stúdióval a lemezfelvétel során készített videófelvételekből készítettünk egy olyan anyagot, mely élő koncert élményét keltheti a nézőben.

Karosi_Julia_Kristjan_Randalu_INNER_VOICE_220911-15-154453.jpg

Kristjan Randalu és Karosi Júlia (Fotó/Forrás: Kis Kata)

Alkotói pályád sokrétű. Melyek a legfontosabb irányok most számodra akár a vokalitás területén, akár a szerzői utadon?

Jelenleg próbálom feldolgozni ennek a lemeznek és a lemezbemutató koncertnek az élményét. Próbálok arra koncentrálni, ez merre visz tovább, milyen irányokat jelöl ki számomra. Vannak a fejemben új ötletek, és most szeretnék végre a megvalósításukra is több időt fordítani. Illetve bízom benne, hogy lesz még alkalmam az Inner Voice album anyagát élőben is játszani.

Hogy látod, ma mi az, ami igazán megszólítja a közönséget? Egyáltalán, ha új anyagon dolgozol, a szemed előtt lebeg, kiket és miként szeretnél elérni vele?

Ami engem befogadóként igazán megfog, az az élő zene zsigeri élménye, az improvizatív előadás egyszeri és megismételhetetlen jellege és az erős érzelmi kapcsolódás az élőadó és repertoárja között. Alkotóként és előadóként is ezekre próbálok leginkább fókuszálni. Nagyon változó, hogy a zeném és az előadásom kit, hogyan és miért érint meg. Ennél a lemezemnél minden eddiginél többet dolgozok a kommunikáción. A digitális megjelenésig például minden héten egy mini videóban mesélek a lemez dalairól, amit a közösségi oldalaimon lehet követni. Kicsit nehéz nekem ez, ennyire megnyílni és ennyit beszélni, mesélni a lemezről, a dalokról, a zenéről egyáltalán… de

a visszajelzések azt erősítik bennem, hogy néha érdemes erőt venni magamon és nyitni. 

Hol találkozhat veled legközelebb a közönség?

Májusban két külföldi fellépésünk lesz a quartettemmel Münchenben, majd az Athens Jazz Festivalon. Júniusban Hofecker Dániel zenekarával és a Négy Hang, Négy Évszak produkcióval lépek fel, júliusban pedig Kapolcson a Magyar Jazz Szövetség udvarában. Nyáron még Lengyelországba és Észtországba is elutazok majd koncertezni, és workshopokat tartani.

És a végére egy plusz: mit mond most Karosi Júliának az a bizonyos belső hang?

Mostanában sok mindent mond, és a hétköznapok, tennivalók forgatagában nehéz időt szakítani rá, hogy odafigyeljek rá, és meghallgassam. Azt mondja leginkább, hogy foglalkozzak végre azokkal az ötleteimmel, amelyeket már évek óta a fejemben forgatok. Nincs mire várni, végre itt az ideje, hogy kibontsam őket, és elinduljanak a megvalósulás felé.

A Beat!Beat!Drums című szám vadonatúj videóklipje itt tekinthető meg:

Szerző: Magócsi Anikó

Fejléckép: Kristjan Randalu és Karosi Júlia (fotó: Kis Kata)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.