Jazz/World

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

2022.08.30. 11:35
Ajánlom
John Lennon és Yoko Ono ötven évvel ezelőtt, ezen a napon rendezte meg ikonikus jótékonysági koncertjét mentálisan sérült gyermekek megsegítésére. A Madison Square Gardenben tartott esemény azonban jóval túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: általános kiállás volt a béke mellett. 

John Lennon és Yoko Ono bizonyára a legismertebb alakjai a háborúk és a mindenkori békétlenségi elleni harcnak. Egy szerelmes pár, akik hírnevüket, tehetségüket, ellenállhatatlan személyiségüket arra használták fel, hogy a közjóért szólaljanak fel, elítélve mindennemű gyűlöletet, képmutatást és igazságtalanságot.

Kettejük békeharcának egyik ikonikus pillanata volt az a Madison Square Gardenben tartott jótékonysági koncert, amely éppen 50 évvel ezelőtt zajlott, 1972. augusztus 30-án, egy évvel azután, hogy a szintén ex-Beatles-tag, George Harrison megrendezte a világ első jótékonysági rockshow-ját Banglades megsegítésére. Lennonék a nagyszabású előadás bevételét a Willowbrook Állami Iskola mentálisan sérült diákjainak támogatására ajánlották fel, a páros fellépése azonban túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: 1972-re ugyanis a vietnámi háborúból egyre több embernek lett elege, és minden korábbinál több tüntetés zajlott, amelyeken az amerikai csapatok kivonását követelték az ázsiai országból. Nem mellesleg szintén ebben az időszakban erősödtek fel a feminista mozgalmak.

Ez a koncert politikai aktus volt, kiállás mindamellett, amiben hittek.

A híradások szerint John Lennon mintegy 60 000 dollár értékben vásárolt jegyeket az esemény önkéntes adománygyűjtőinek. A két show-ra valamennyi hely elfogyott, összesen másfél millió dollár gyűlt össze a Willowbrook iskola számára. A fellépést megelőzően szárnyra kaptak olyan hírek is, miszerint az adományokat maguk a zenészek teszik zsebre, emiatt egy előadó – akinek kiléte máig sem ismert – nem lépett fel.

A Plastic Ono Band – Lennon és Ono közös zenei projektjének a neve – két koncertet adott, egyet délután, egyet pedig este. A belépéskor a közönségnek tamburinokat osztogattak, arra kérve őket, hogy maguk is szálljanak be a zenélésbe, az együttes szlogenje ugyanis ez volt: „Ti vagytok a Plastic Ono Band”.

A koncerten olyan világhírű sztárok léptek fel, mint például Stevie Wonder, Roberta Flack, Melanie Safka vagy épp Sha-Na-Na.

Állítólag Paul McCartney-t is meghívták, aki fontolgatta is a fellépést, de végül kihátrált, mivel Lennon menedzsere ekkor még mindig Allen Klein volt, a Beatles korábbi ügynöke.

A koncerten főként az együttes 1972 nyarán megjelent Some Time in New York City dalait játszották, a repertoárban összesen egy Beatles-dal, a Come Together szerepelt. Mindemellett nem maradhattak el azok a slágerek sem, amelyek a legendás együttes feloszlása után is megalapozták John Lennon hírnevét.

A repertoárban szerepelt természetesen a Mother, az Instant Karma, illetve az Imagine is,

a show lezárásaként pedig valamennyi fellépő csatlakozott a bandához, hogy közösen énekeljék el a Give Peace A Chance című számot. Yoko Ono úgy emlékezett később vissza, hogy

JLLiveinnewyorkcity-104852.jpg

A koncert hanganyagából kiadott lemez borítója (Fotó/Forrás: Wikipedia)

a tömeg a koncert végeztével sem bírta türtőztetni magát: az Ötödik Sugárúton végigvonulva tovább énekelték az ikonikus dal refrénjét.

Az esemény már pusztán azért is beírta magát a rocktörténelembe, mert ez az egyetlen teljes felvétel egy élő John Lennon-koncertről, amelyet a Beatles feloszlása után adott. A produkció hanganyagát később lemezen is kiadták.

Yoko Ono szavai szerint ez a koncert volt az ő nagy dobásuk abban az alulról építkező politikai mozgalomban, amelyet képviseltek. „Megtestesítette mindazt, amiben John és én erősen hittünk: »Rock a Békéért és a Megvilágosodásért«.”  

Fejléckép: Yoko Ono és John Lennon (Fotó/Forrás: Susan Wood/Getty Images Hungary)

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Kapcsolódó

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Október 9-én John Lennon születését ünnepli a világ. A legendás brit zenész karrierjét a Beatles-szel sokan ismerik, de szólóéveit talán kevesebben. Összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, amely Lennonról, az emberről árulkodik, aki popzenészként a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója is volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?