Jazz/World

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

2022.08.30. 11:35
Ajánlom
John Lennon és Yoko Ono ötven évvel ezelőtt, ezen a napon rendezte meg ikonikus jótékonysági koncertjét mentálisan sérült gyermekek megsegítésére. A Madison Square Gardenben tartott esemény azonban jóval túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: általános kiállás volt a béke mellett. 

John Lennon és Yoko Ono bizonyára a legismertebb alakjai a háborúk és a mindenkori békétlenségi elleni harcnak. Egy szerelmes pár, akik hírnevüket, tehetségüket, ellenállhatatlan személyiségüket arra használták fel, hogy a közjóért szólaljanak fel, elítélve mindennemű gyűlöletet, képmutatást és igazságtalanságot.

Kettejük békeharcának egyik ikonikus pillanata volt az a Madison Square Gardenben tartott jótékonysági koncert, amely éppen 50 évvel ezelőtt zajlott, 1972. augusztus 30-án, egy évvel azután, hogy a szintén ex-Beatles-tag, George Harrison megrendezte a világ első jótékonysági rockshow-ját Banglades megsegítésére. Lennonék a nagyszabású előadás bevételét a Willowbrook Állami Iskola mentálisan sérült diákjainak támogatására ajánlották fel, a páros fellépése azonban túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: 1972-re ugyanis a vietnámi háborúból egyre több embernek lett elege, és minden korábbinál több tüntetés zajlott, amelyeken az amerikai csapatok kivonását követelték az ázsiai országból. Nem mellesleg szintén ebben az időszakban erősödtek fel a feminista mozgalmak.

Ez a koncert politikai aktus volt, kiállás mindamellett, amiben hittek.

A híradások szerint John Lennon mintegy 60 000 dollár értékben vásárolt jegyeket az esemény önkéntes adománygyűjtőinek. A két show-ra valamennyi hely elfogyott, összesen másfél millió dollár gyűlt össze a Willowbrook iskola számára. A fellépést megelőzően szárnyra kaptak olyan hírek is, miszerint az adományokat maguk a zenészek teszik zsebre, emiatt egy előadó – akinek kiléte máig sem ismert – nem lépett fel.

A Plastic Ono Band – Lennon és Ono közös zenei projektjének a neve – két koncertet adott, egyet délután, egyet pedig este. A belépéskor a közönségnek tamburinokat osztogattak, arra kérve őket, hogy maguk is szálljanak be a zenélésbe, az együttes szlogenje ugyanis ez volt: „Ti vagytok a Plastic Ono Band”.

A koncerten olyan világhírű sztárok léptek fel, mint például Stevie Wonder, Roberta Flack, Melanie Safka vagy épp Sha-Na-Na.

Állítólag Paul McCartney-t is meghívták, aki fontolgatta is a fellépést, de végül kihátrált, mivel Lennon menedzsere ekkor még mindig Allen Klein volt, a Beatles korábbi ügynöke.

A koncerten főként az együttes 1972 nyarán megjelent Some Time in New York City dalait játszották, a repertoárban összesen egy Beatles-dal, a Come Together szerepelt. Mindemellett nem maradhattak el azok a slágerek sem, amelyek a legendás együttes feloszlása után is megalapozták John Lennon hírnevét.

A repertoárban szerepelt természetesen a Mother, az Instant Karma, illetve az Imagine is,

a show lezárásaként pedig valamennyi fellépő csatlakozott a bandához, hogy közösen énekeljék el a Give Peace A Chance című számot. Yoko Ono úgy emlékezett később vissza, hogy

JLLiveinnewyorkcity-104852.jpg

A koncert hanganyagából kiadott lemez borítója (Fotó/Forrás: Wikipedia)

a tömeg a koncert végeztével sem bírta türtőztetni magát: az Ötödik Sugárúton végigvonulva tovább énekelték az ikonikus dal refrénjét.

Az esemény már pusztán azért is beírta magát a rocktörténelembe, mert ez az egyetlen teljes felvétel egy élő John Lennon-koncertről, amelyet a Beatles feloszlása után adott. A produkció hanganyagát később lemezen is kiadták.

Yoko Ono szavai szerint ez a koncert volt az ő nagy dobásuk abban az alulról építkező politikai mozgalomban, amelyet képviseltek. „Megtestesítette mindazt, amiben John és én erősen hittünk: »Rock a Békéért és a Megvilágosodásért«.”  

Fejléckép: Yoko Ono és John Lennon (Fotó/Forrás: Susan Wood/Getty Images Hungary)

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Kapcsolódó

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Október 9-én John Lennon születésének 80. évfordulóját ünnepli a világ. A legendás brit zenész karrierjét a Beatles-szel sokan ismerik, de szólóéveit talán kevesebben. Összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, amely Lennonról, az emberről árulkodik, aki popzenészként a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója is volt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Jazz/World hír

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség; a nyolc kategóriában meghirdetett elismerést a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben.
Jazz/World ajánló

A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át – Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál

Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, melynek alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal.
Jazz/World ajánló

Fesztivált rendez a Muzsikás együttes – október elején a Fonóban és a Zeneakadémián is várják a közönséget

A Muzsikás az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. A frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon október 6. és 8. között várják az érdeklődőket számos helyszínen, többek között a Zeneakadémián és a Fonóban.
Jazz/World ajánló

"Ha én jól érzem magam, akkor te is jól fogod" – Sherry Williams is fellép a Liszt Ünnepen

Mézédes, lágy hangja az első pillanattól elvarázsol, és egészen a jazz fénykorába repít minket vissza – Sherry Williams igazi történetmesélő, aki nagy elődeihez hasonlóan szavakkal, dallamokkal festi elénk a képet, amit láttatni kíván. A Grammy-jelölt énekesnő a világ legismertebb színpadai után hamarosan újra Magyarországra látogat.