Jazz/World

Béla Fleck & The Flecktones - duplán

2007.01.21. 00:00
Ajánlom
A nyolcszoros Grammy-díjas bendzsóművész és együttese egy estére, és a hatalmas érdeklődés miatt megkettőzött koncertre az A38 Hajó vendége január 22-én.

Béla Fleck nem az, akinek látszik. Vagyis nem magyar. A Béla keresztnevet születéskor kapta, szlovák édesapja így fejezte ki Bartók Béla iránti tiszteletét. Amúgy Nem Yorkban született második generációs bevándoló fiaként, és a '60-as években a televízióban ütötte meg a fülét (és a szívét) a bendzsó, azon belül is Earl Scruggs stílusa. Mint mondja, azonnal tudta, ez az ő világa. Az első bendzsót 1973-ban a nagypapája vette neki, a következő héten megjelent vele a város művészeti gimnáziumában. Mindenféle zenei benyomások érték, s alig végezte el a sulit, már Bostonba költözött, hogy Jack Tottle's Tasty Licks című lemezén játsszon. Eközben két további lemezbe is besegített, s elkészült első szóló lemeze is, a Crossing the Tracks.

A negyvenkilenc éves bendzsójátékos számos bandával zenélt, Nashville-be költözött, a jazz alap mellé begyűjtött egy erős country stílust, és mindezt jól átformálta. Létrehozta The Flecktones című zenekarát, amely a mai zenei paletta egyik legeredetibb produkcióját nyújtja: amellett, hogy a jazz, a funky és a bluegrass sajátos fúzióját játsszák, a zenekar minden tagja külön mikrokozmosz.

0Victor Wooten basszusgitáros élő legenda, a hagyományos pengetési stílus esküdt ellensége, tapping- és slapping-technikája (a húrok mindenféle kézzel történő ütése-vágása) viszont lélegzetelállító, és nemcsak mint cirkuszi mutatvány. Ő az egyetlen zenész a világon, aki háromszor is elnyerte a Bass Player's Magazine által kiírt "Év basszusgitárosa" címet. A dobos, Future Man (valódi neve Roy Wooten, Victor bátyja) a koncertek többségén az általa tervezett Drumitaron (gitártestre szerelt midi-felület, amely dobhangokat vezérel) játszik, szabadidejében Mozart-kutató, zeneszerző és polgárjogi aktivista. A szaxofonos Jeff Coffin tipikus nagypályás amerikai session-zenész, aki talán csak magával az elnökkel nem játszott együtt (az előzővel még csak-csak, hisz ő is szaxofonos). Kiváló játékát több mint száz album őrzi, hallhattuk például a Dave Matthews Band, Baaba Maal, John Scofield, Branford Marsalis és Vinnie Colaiuta lemezein.

Ami pedig Béla Flecket illeti, a fejébe vette, hogy a bebop a bendzsón is jól fog szólni, a kihalástól mentve meg ezzel a ragtime-korszak legendás hangszerét. A többi történelem: ő a világ egyetlen zenésze, akit Grammy-díjra jelöltek jazz-, bluegrass-, pop-, country-, próza-, keresztény- és világzenei album kategóriában egyaránt. Összesen mintegy húszszor. Az idén kétszer is Chick Coreával turnézik. Igazán kár, hogy a koncertet csak annyian hallhatják, ahányan beférnek az A38 Hajóra. Béla és csapata 20-án még Londonban játszott, s tőlünk Glasgowba, majd Dublinba megy, február elején pedig újra az Egyesült Államokban zenél.

(2007. január 22. 20:00 és 22:30 A38 Hajó - Béla Fleck & The Flecktones koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.