Jazz/World

Belecsapott az űberdzsembe

2013.11.14. 07:05
Ajánlom
John Scofield megint nagyot alakított, megunhatatlan az Überjam Deux dögös funky-ja - írja Zipernovszky Kornél. Jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. TAKE7

Ez a második Überjam című Scofield-lemez, ami a nyáron jelent meg, számomra arról szól, hogy milyen mesterien lehet a váratlant és a kiszámíthatót elegyíteni, milyen elképesztő beleérzéssel játssza a hallgatóval a gitáros és együttese ezt a húzd meg-ereszd meg játékot. Minden kiszámítható, a variációnak és az improvizációnak csak nagyon behatárolt mozgástere van. Szokatlan ez a kemény bőrnadrág, szűk öltözékben kénytelenek a zenészek "táncolni". Persze ha semmi mozgásterük nem lenne, akkor semmi érdekeset nem találnék benne se én, se a többi jazzrajongó, akik általában szeretik, ha meglepik őket, ha a játék mindkét értelemben az, ha játszást és zenélést is jelent. A szoros groove-ok, bizony, megkötik a szólózó dallamhangszeres kezét is, a dobos pedig nagyon kevés hangsúlyt rakhat arrébb. Több szám alatt majdnem végig ott ingázhatna a metronóm, ami azért nem jellemző ebben a műfajban.

A hangszerelési recept is rém egyszerű: mindössze egy felelgetős, könyörtelen groove a ritmusgitáron, a számok egy részében hozzá a Hammond B3. A feldobott labdát, mint valami Ronaldo a beadást, kegyetlen késleltetésekkel, be-beüti a középcsatár posztján John Scofield. A balszélen elhelyezkedő Avi Bortnick ritmusgitárostól kapja a ziccereket, vagy a másik oldalról John Medeskitől, az orgonistától. Azt azért meg kell hagyni, hogy ezúttal, nem úgy mint tíz éve, Medeski nem adott annyi passzt, mint Bortnick (inkább csak árnyalja a hangzást).

Ha Scofieldnál van a kapitányi karszalag, akkor Bortnick a játékmester. Ő alkotja meg gitáron és az elektronikán az alapot, behozva a mai stílusok és ritmusok garmadáját, az afro-beat-től az elektróig. A számokat, amelyek nemcsak az első lépést kínálják egy bulizós jam band impróhoz, hanem általában sokkal átgondoltabbak, szerzőként is többnyire ők ketten, Scofield és Bortnick jegyzik. Persze, azért a számokról a koncerten derül ki, hogy milyen az igazi arcuk.

A már hatvanat betöltött John Scofieldot aligha kell bemutatni az olvasónak, több mint húsz éve játszott már a Debreceni Jazznapokon. Legutóbbi három lemeze nem is különbözhetne jobban egymástól, miközben blues-ban gyökerező melódiáit mindegyiken igazán könnyű felismerni. Személyes hangú, lassú számokra épülő korong az A Moment's Peace (2011), a híres arranzsőr-karmesterrel, Vince Mendozával és nagyzenekarral készült az 54 (2010). New Orleans és a gospel vidékeit járja be a Piety Street (2009). Mindhárom az EmArcynál jelent meg, csakúgy, mint az Überjam Deux.

A jóval fiatalabb Avi Bortnick viszont nem annyira ismert. Amikor nem Scofield alá tolja a funky deszkát, New Yorkban vagy San Franciscoban foglalkoztatják sokan (Bobby McFerrin, Ghost Train Orchestra, Jason Blum, stb.), mert olyan ritmusgitárosnak tartják, aki bármilyen zenei közegbe be tud illeszkedni. Scofield, Bortnick és Medeski, illetve Adam Deitch dobos és Jesse Murphy basszusgitáros először több mint tíz éve jöttek össze überjammelni (a két utóbbi muzsikus nem mindig maradt velük a folytatásban). Az akkori sikerrecept fokozatosan állt össze, hirtelen nagyon eltalálták a közízlést, divatot csináltak. Mind Medeskiék, mind Scofield korábbi lemezeinek tapasztalatai is hozzájárultak a tíz évvel ezelőtti sikerhez, meg a trió első közös produkciója John Scofielddal, az A Go Go (1998). Jó lemez az Up All Night, ami az Überjam első, azon melegiben készült folytatása, de hát az volt a Groove Elation és a Hand Jive is. Úgy érzem, hogy az Überjam Deux igazán tökéletes tálalást nyújt, szűnni nem akaró a húzás, ellenállhatatlan a hallgató egész testének a fülön át zajló elektrizációja, dübörög a funky. Talán az Endless Summer című szám példázza a lemez összes erényét legjobban.

A Medeskit is felvonultató, teltebb megszólalású számok közül pedig a Curtis Knew emelkedik ki. A lemez második felében talán több a változatosság, mint ahogy a Scotown (vö.: Motown) is mutatja. Ugyanakkor az ilyen kiszámítottan és hatásosan bekövetkező monotónia, mint ami az első részben hallható, mindig megfogja a mai hallgatóságot. Miután az első Überjam „csak" Grammy-jelölést kapott, nem lenne teljesen igazságos, ha a repríz most februárban végül hazavinné a trófeát, mert az első jam volt az igazán eredeti. De nem lennék meglepve, ha mégis így történne.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.