Jazz/World

Belső zene, érintetlen dallamok és az Örök Mérték lüktetése – Tóth Viktor kedvenc albumai

Hallgató
2024.02.08. 09:25
Ajánlom
A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a jazz-szaxofonos Tóth Viktor kedvenceibe hallgathatunk bele.

Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz ​post​bop-fenegyerekként, mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként. A szaxofonos saját magát egy folyamatosan úton levő, állandóan kereső embernek látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Piotr Wojtasik, John Betsch. Közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni.

A legtöbbet az elmúlt években klasszikus zenét hallgattam. Ezt is többnyire vezetés mellett tettem, random módra, ahogyan a Bartók Rádió adta – árulta el Tóth Viktor zenehallgatási szokásairól. – Így sok fantasztikus régi élmény visszatért, sok minden újat felfedeztem, és amikor számomra nem tetszőt, a hangulatomhoz nem illőt adtak, egyszerűen elkapcsoltam.

És maradt a csend. Vagyis a belső zene.

Azt gondolom, sok zenész lehet ezzel így – ha napi nyolc órát játszol/gyakorolsz egy hangszeren, új koncepciókon dolgozol, komponálsz, megnyitsz másokat a zene szeretetére, koncertezel, próbálsz, akkor egyfolytában megy ugyanez a fejedben.

Sokszor tudatosan üresítem ki az elmémet.

Vannak azonban olyan zenehallgatós alkalmak is, amikor kifejezetten azért megyek el például egy táncházba, hogy a népzene adott tájegységének mestereit hallgassam, vagy épp Erdélybe – ahol kisházam is van –, hogy az ott lakó emberek „érintetlen, saját zenéjét” hallgassam. Vagy épp a kint élő, „egyszerű” pásztorokat keresem fel a pusztában. A fékcsikorgást, rossz utak zötyögésének hangjait is hallgatom, vagy egy nagy terminál dongó káoszát. A Dunán a jég zajlását, a tiszai szelet vagy a kérészek szárnyának csapkodását a kikötő deszkáin. Úgy összegezném,

azt hallgatom, ami felém jön. De azt hallgatom.

04_2-152200.jpg

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Tóth Viktor hivatalos oldala)

Tavasszal jön a JazzFest Budapest!

A városszerte – koncerttermekben, klubokban, köztereken – zajló jazzfesztivál szervezőinek célja tartósan visszatenni Budapestet a zenei világtérképre, amellyel valóban a zene fővárosává válhatunk.

2024. április 27. és május 16. között olyan nagyformátumú zenészek és zenekarokat hoznak el Magyarországra a szervezők, mint Mario Biondi, Victor Wooten, Anders Jormin, Snétberger Ferenc, Gary Husband vagy Bill Evans és zenekara.

Az eseménysorozaton különleges koncertet ad Tóth Viktor kiegészülve Pasquale Mirra olasz vibrafonossal, Hamid Drake ütőhangszeressel és Orbán György bőgőssel.

 

Tóth Viktor kedvenc albumai

Nagyon nehéz kérdés, mi az öt kedvenc lemezem… Az jut eszembe, amikor Indiában egy zenei képzéssel, workshopokkal, mesterkurzusokkal foglalkozó tévécsatorna interjújában azt kérték, mondjam el az én „The Three Golden Tips”-emet, vagyis a három tuti tippemet, ami a fejlődést segíti. Én erre azt válaszoltam élő adásban, szerintem nem létezik olyan, hogy három tuti tipp…

A tanulás egy nagyon finom rezgésű folyamat, apró kis információk, apró „megvilágosodások” végtelen sora, ezért túlságosan félrevezető lenne, ha én itt három tuti tippet mondanék… A kérdező meg azt válaszolta – szuper kedvesen –, hogy rendben, érti, de akkor is mondjam má' meg, mi az én három tuti tippem… A legfontosabb szerintem, hogy ne az én három tippemre legyen kíváncsi valaki, mert azt kell megtalálni, mindenkinek saját magának mi az a három legjobb módszer, ami neki segített. És ezt csak visszanézve lehet elmondani. Előre, valakinek, tanácsként sosem.

Épp ezért, hogy nekem mit kellett meghallgatnom, és az nekem miért volt fontos, arról tudok mesélni. És az, hogy ki mit szeret, és miért azt, az az ő saját lelki világán, jelen életmenetén, szerencséjén, nyitottságán és figyelmességén múlik. Így tehát szerintem

nincs jó zene, meg nem jó zene, csak neked fontos zene, meg neked nem fontos zene van.

01_6-152159.jpg

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Tóth Viktor hivatalos oldala)

A számomra fontos zenék ezek:

  • Charlie Parker: The Happy „Bird”

Bird lemezei, zenéje, forradalmi töltete mindennapi kenyere egy jazz-zenésznek. Azt gondolom az a jazz-zenész nem is igazi jazz-zenész, akinek nincs egy „állandó linkje”, egy „forró drótja” Bird zenéjéhez.

 

 

  • Herbie Hancock: The New Standard

Fiatalon ezt a lemezt ronggyá hallgattam. Talán ezáltal kaptam beavatást a modern jazz ritmikai és in-out örvényeibe. Azt érzem, ez a lemez egy masterpiece az all-in-one koncepcióban. Talán azt tanulhattam meg ezen keresztül, hogy nem a hangok, akkordok, ritmusok, behelyettesítések és alterációk a lényegesek – hanem a csoda.

 

 

  • Branford Marsalis: Crazy People Music / The Dark Keys

Branford Kenny Kirklanddel, a saját koncepciójukkal, azzal a szoprán szaxofon hanggal… ami megváltoztatta a hangideált a szopránon. (És ne felejtsük a »megtermékenyítőt«, Steve Lacyt sem!)

 

 

 

  • Maurice Ravel: G-dúr Zongoraverseny

Ravel, Ravel, Ravel.

 

 

  • John Coltrane: Crescent / Africa Brass / One Down One Up

Milyen brutális kegyetlenség legjobb Trane-lemezt mondatni! A Crescent koncepciója, balladisztikus robbanása nagyon nagy hatást tett rám. A jazz spirituális aspektusának eláradó jelenléte szerintem a legmérnökibb lelkeknek-füleknek sem marad felfedezetlenül. Engem csak ez a „serving” aspektus érdekel.

 

 

 

 

  • Kenny Garrett: Songbook

Kenny. Úgy, ahogy Adderley, ahogy Trane, ahogy Bird, olyan semmihez sem hasonlítható hajtás a csodafán, amit felfogni nehéz számomra. Hogyan voltak semmihez sem hasonlatosak? Hogyan lehet, hogy minden őelőtte történt benne van, de huszonéves korára esszenciává szublimálja azt, és olyan szép, teljes-tökéletes, hogy nem is érdemes megpróbálni utánozni?

 

 

  • Cannonball Adderley: Somethin’ Else

Jazz, jazz, jazz.

Füst, füst.

Ritmus, fény, él, bársony.

Jazz.

 

 

  • Szakcsi-Ablakos: Hosszú, forró nyár

…és itt élt közöttünk egy csupaszív magyar cigány zseni szaxofonos – aki amerikaiul szólt. Az előtte írtakkal együtt értelmezendő… Mekkora dalok ezen a lemezen, és ezek a magyar Mesterek milyen távlatokba repítették azt a közös zenét…

 

 

  • William Parker: Raining On The Moon – Old Tears

Amiért az lehetek, ami vagyok (ebben a pillanatban), azt Nekik köszönhetem. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt a Mediawave Fesztivál szervezésében részt vehettem a Raining On The Moon csapat vezette big band megmerítkezésben… William Parker vezette a szabadzenei big bandet. Egy jazz tanszakos fiatalnak másra sincs szüksége, minthogy beavatódjon, hogy felismerje: az igazi zene máshogy van, mint a Zeneakadémián. Egész másként. Ezt tudtam előtte is. De én Beavatásról beszélek most. Arról, amikor a tanulót a Guru a legmagasabb Istenséghez köti. A Pillanat Torzítatlan Szépségének Istennőjéhez.

Hamid Drake egyetlen (tényleg egyetlenegy volt) dobütése, testközelből – ahogyan a zen mesterek teszik másképp – beavatott.

Kitépett, kiszakított előző zenei és egyéb életemből s az ebből keletkező nyers sebet azonnal begyógyította, elfeledhettem azt, rögtön túlléptem azon. És megtaláltam ebben a pillanatban örök mesteremet: Hamid Drake-et.

 

 

  • Weöres Sándor: A költő saját verseit mondja

Minden pillanatban, nemszűnőn keresem, kutatom az általa regélt Örök Mérték lüktetését.

Fejléckép: Tóth Viktor (forrás: Tóth Viktor hivatalos oldala)

Kiket hallgat szívesen Gerald Cleaver jazzdobos?

Kapcsolódó

Kiket hallgat szívesen Gerald Cleaver jazzdobos?

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében az amerikai jazzdobos, Gerald Cleaver kedvenceibe hallgathatunk bele.

Ezek az albumok hatottak leginkább az amerikai szaxofonoslegendára, Bill Evans-re

Ezek az albumok hatottak leginkább az amerikai szaxofonoslegendára, Bill Evans-re

A Fidelio és a JazzFest Budapest sorozatának legújabb részében Bill Evans kedvenceibe hallgathatunk bele, aki májusban Magyaroroszágon ad koncertet formációjával.

Hallgató

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

A sorozat részei itt érhetők el.

Fejléckép forrása: Pexels

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.