Jazz/World

Bemutatkozik a Lush Life Quintet

2008.03.24. 00:00
Ajánlom
Új formációval gazdagodik a hazai jazzélet: a Lush Life Quintet március 28-án fél nyolckor debütál a Nyitott Műhely Harmónia Jazzműhelyében.

A szakmának és a közönségnek készül bemutatkozni a kvintett, amely bizonyára új és különleges színt fog a magyar jazz palettáján jelenteni. A legendás John Coltrane és a behízelgő hangú Johnny Hartman 45 évvel ezelőtt rögzített lemeze alkalmi együttműködésből született, de a világ egyik legnépszerűbb jazzlemezévé vált. Ezt az együttest követi példaképként az all-star jellegű új formáció, amennyiben ennek a felejthetetlen, szerelmes dalokból álló lemeznek mind a hat számát repertorájukon tartják, és ezt egészítik ki műsorukban újabb (és gyorsabb) számokkal. A Lush Life című szám, a „jazz and cocktails” életérzés örökzöld megfogalmazása, Ellington jobbkezének, Billy Strayhornnak rapszodikus, szép szerzeménye, melyet Hartman is elénekelt az említett lemezen.

A magyar jazzklubok és fesztiválok késő esti (after hours) kínálatában eddig alig hallhattunk a hatvanas évekbeli mintákat követő jazz zenekart, még kevésbé olyat, ahol az énekes és a hangszeres szerepek egyaránt fontosak. A Lush Life Quintet erre törekszik, a klasszikus példaképektől indulva, a saját képére formálva, újrafogalmazva ezt az elbűvölő repertoárt. A harminc év alatti átlagéletkorral felálló kvintett azt is szeretné elérni, hogy ez a klasszikus, intim jazzhangulat eljusson a közönség legfiatalabb generációjához is.

Lush Life Quintet:

Fellegi Balázs – basszbariton
Bolla Gábor – tenorszaxofon
Oláh Tzumó Árpád – zongora
Jónás Ákos – bőgő
Lakatos „Pecek” András – dob

(2008. március 28. 19:30 Nyitott Műhely (Budapest) – Harmónia Jazzműhely: A Lush Life Quintet bemutatkozó koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.