Jazz/World

Bemutatkoznak a Snétberger-tanítványok

2012.03.19. 16:05
Ajánlom
A világhírű jazzgitár-művész által alapított Zenei Tehetség Központ első végzős évfolyama március 31-én mutatkozik be a Müpában.

"Nagyon jól sikerült a kurzus, nem is tudom, miként dolgozom fel, hogy meg kell válnunk azoktól a gyerekektől, akik összesen 12 hetet töltöttek itt. Jól összebarátkoztunk, a diákok sokat fejlődtek a kurzus alatt és még ma is hihetetlen számomra, hogy ez az egész egyáltalán megvalósulhatott. Mindez túlszárnyalja, amit eredetileg szerettem volna elérni" - fogalmazott Snétberger Ferenc a március 14-én tartott nyílt napon, melyen a látogatók a nyílt napon betekintést nyerhettek a központ életébe, beülhettek egy-egy órára, például arra, amelyet az ötlet-és névadó Liszt-díjas gitárművész tartott.

A Snétberger Zenei Tehetség Központot tavaly indult a felsőörsi volt úttörőtáborban a Berlinben élő Snétberger Ferenc ötlete alapján, aki tehetséges magyar és roma gyerekeket akart oktatni. Az előkészítésen három és fél éven át dolgoztak, az első évfolyam 2011 júniusában kezdte meg a munkát a Balaton-parti településen, a központ megépítését és felszerelését a Norvég Alap 2,5 millió euróval, a magyar állam félmillió euróval támogatta. A központ azóta pályázati forrásokból - Nemzeti Kulturális Alap, Soros Alapítvány -, valamint az épületeik bérbeadásból tartja fenn magát. Egy diák 12 hetes taníttatása (hat hét nyáron, három-három ősszel és tavasszal) másfélmillió forintba kerül.

A balatonfelvidéki központban évente hatvan hátrányos helyzetű roma fiatal kap lehetőséget tehetsége kibontakoztatására és bemutatására. Oktatóik olyan elismert zenész-tanárok, mint László Attila, ifj. Balázs János, Paolo Vinaccia vagy Tzumo Árpád - az első évfolyam legjobbjai és "Feri bácsi" mellett ők is vállalták a fellépést a gálakoncerten. Az est és a koncertről készülő CD teljes bevétele a 2012 júniusában induló második évfolyam tanulmányaihoz járul hozzá. Az új évfolyam válogatásai lezárultak, 2012 februárjában tíz helyszínen több mint 150 gyereket hallgattak meg és mintegy harminc tehetséget választottak ki az új évfolyamba. A létszámot az első évfolyamból töltik fel.

Snétberger Ferenc példaértékű kezdeményezését a Fidelio a kezdetektől figyelemmel kíséri: ott voltunk videokameránkkal 2011 telén az első évfolyam felvételi meghallgatásain, és megszólítottuk az alapító mellett a főszervező Mészáros Zoltánt is, a nyár folyamán megnéztük és videoriporttal mutattuk be a Felsőörsi Zenei Tehetségközpontot, végül meginterjúvoltuk a szakkollégium első felfedezettjét. 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Könyv

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót” - Megjelent Kántor Péter posztumusz kötete

Elegendő ok címmel, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kántor Péter posztumusz verseskötete. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító 71 éves korában, 2021. július 21-én hunyt el. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.