Jazz/World

Bemutatkoznak Oláh Krisztián formációi

2015.04.07. 12:45
Ajánlom
A fiatal jazz-zongorista közkedvelt triója és új szeptettje április 14-én a Zeneakadémia Koncertközpont Jazz itt! sorozatában lép fel.

Ötéves kora óta zongorázik a méltán elismert Oláh Kálmán fia, aki a Bartók Konzervatóriumot még klasszikus szakon végezte el, de nem volt kérdés számára, hogy maga is a Jazz Tanszékre felvételizik. Bár még csak egy éve Binder Károly növendéke a Zeneakadémián, máris egy sor szép eredménnyel büszkélkedhet: 2011-ben a Vukán György által alapított Creative Art versenyen kapott különdíjat, 2012 nyarán beválogatták a Roots&Routes nemzetközi tehetséggondozó program EUtropia című projektjébe, 2013-ban a Marosvásárhelyi Jazz-versenyen kapott első díjat, 2014-ben pedig a nottinghami jazz-zongora versenyen került be a legjobb négy közé.

Az Oláh Krisztián Triót még konzisként alapították a bőgős Schildkraut Vilmossal, illetve Serei Dániel dobossal (akik azóta már szintén zeneakadémisták), 2012 májusában bejutottak a Bukaresti Nemzetközi Jazzverseny elődöntőjébe, és a budapesti klubéletben is egyre keresettebbek. Repertoárjukon jazz örökzöldek és modern bebop számok mellett jelentős aránnyal bírnak a tagok saját szerzeményei, s a spontán közös improvizációnak is előszeretettel hódolnak.  

Az április 14-ei koncert első félidejében a trió többségében saját számokat játszik majd (Serei és Schildkraut egy-egy, a Oláh Krisztián pedig két szerzeménnyel képviselteti magát), a szünet után pedig négy fúvóssal kiegészülve térnek vissza a Solti Terem színpadára. Bille Gergő, Uher-Győrffy Bálint, Ördög Krisztián és Barbinek Gábor szintén a Zeneakadémia Jazz Tanszékének hallgatói, s az Oláh Krisztián Septet debütáló fellépésére Joe Henderson, Jimmy Rowles és Thelonious Monk - a zenekarvezető által hangszerelt - szerzeményei mellett egy Oláh Krisztián-számmal készülnek a fiatalok. A trió eddigi sikerei alapján a koncert túlzás nélkül igazi szenzációnak ígérkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.