Jazz/World

Bemutatkoznak ösztöndíjas jazztitánjaink

2016.09.24. 13:13
Ajánlom
A pályakezdő jazzmuzsikusokat támogató Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíj idei nyertesei három, változatos stílusokat felvonultató estén mutatkoznak be a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Tíz éve, amióta a legendás szaxofonosról, Lakatos „Ablakos" Dezsőről (1944-1997) elnevezett ösztöndíj elindult, három fiatal zenészt választ a zsűri, amelyik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és más neves intézményekben oktató híres zenészekből áll. Idén történt először, hogy az egyik ösztöndíjat megosztották, így összesen négy aktuális díjazott koncertezik az őszi fesztiválon. Mind a négy fiatal már rutint szerzett, a legmagasabb szinten képzett zenész, akik gyakran felbukkannak klubok pódiumain, sőt, már jelentős fesztiválok is meghívták őket.

Oláh Dezső

Oláh Dezső

Az első koncerten zenekarvezetőként is hallható zongorista, Oláh Dezső pályáján nem ez az első elismerés, amit sokoldalú tehetségével érdemelt ki: a Junior Príma díjat is megkapta már. Tanára, Oláh Kálmán nyomdokain ő is egy szuszra mondja ki, hogy klasszikus és jazz, szerepelt is már az ilyen című rádiós koncertsorozatban, és Trió á lá Kodály néven működteti egyik zenekarát. Az ösztöndíj pályázatában nagy ívű projektet vázolt fel, mely már meg is valósult: a zongorista Reflexiók-at készített Bartók: Román népi táncok című művére, egész estés, szvitszerű, jelentős improvizatív szakaszokat magában foglaló hangszerelésben, melyből elhangzanak majd részletek. Ez a ciklus nem csak az Oláh Dezső Trió repertoárjába került be, hanem az Anima Musicae kamarazenekarral is játsszák. A tervek szerint még szeptemberben rögzítik is az anyagot stúdióban triójának tagjaival, Oláh Péter bőgőssel és Lakatos Pecek András dobossal. Az októberi koncerten Oláh Dezső saját szerzeményein kívül jazz standardek is felcsendülnek majd, hiszen a másik teljes ösztöndíjas, Pecze Balázs trombitás lesz az est szólistája.

Pecze Balázs

Pecze Balázs

Pecze Balázs már a jazztrombitások számára kiírt rádiós versenyen is 2. díjat szerzett, tagja lett a Budapest Jazz Orchestrának és játszott Kőszegi Imre zenekaraiban.

2014-ben diplomázott a Zeneakadémia klasszikus trombitaművész, majd tanári mesterszakán. Így nála még kevésbé lehet azt mondani, hogy jazz-, vagy klasszikus trombitás volna, mesterkurzusai és díjai, sikerei is azt mutatják: mindkettő. Ezért is nagyszerű partnerség az övé Oláh Dezsővel, akivel egyébként már akkor is dolgozott együtt, amikor a Bágyi Balázs kvartett tagjaként (Oláh) és vendégszólistájaként (Pecze) turnéztak külföldön.

Kanizsa Georgina

Kanizsa Georgina

A megosztott ösztöndíjat egyrészt Balogh Zoltán zongorista és billentyűs hangszeres kapta. A harmincas éveiben járó muzsikus a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett, és már ekkor, 2007-ben megtette azt a lépést, amely elvezetett az országos, sőt már a nemzetközi ismertséghez: ikertestvérével, az ugyancsak szupertehetséges Balogh Roland gitárossal megalapította a Finucci Bros Quartettet. Ahogy percekkel fiatalabb fivére, ő is kitűnt a montreux-i jazz-zongoraversenyen, majd Jacksonville-ben (USA) is az ugyancsak a világelitet szondázó mezőnyben díjat nyert. A Finucci igazán népszerű formációja lett a hazai jazzéletnek, sokat turnézik külföldön is. A szórakoztató, ún. smooth stílusban is kiválóak, nem csak a rockosabb alapon, szintetizátorral és erős ritmusszekcióval megszólaló jazz vidékén. Gyakran szerepel velük énekes vendégként, mint az októberi ösztöndíjas koncerten is, Zoltán párja, Rontó Kitty.

A Lakatos Ablakos-ösztöndíjasok között is akad idén énekesnő, aki ezáltal, mint a másik megosztott ösztöndíjas, a ma már sztárrá lett korábbi ösztöndíjasok, Szőke Nikoletta és Fábián Juli nyomdokaiba léphet. Ahogy társaival, vele is találkozhatott már jó néhányszor a budapesti jazzklubok és fesztiválok közönsége. Először is a Silence Fiction nevű, tudatos repertoár építésben gondolkodó zenekarral – amelyikben ugyan Georgina szerepe a szólistáé, de ez nem ez kísérő szerepre redukált együttes, hanem valódi kollaboráció. Telt, kifejező hangját az egyik legkiválóbb magyar a capella együttesben is hallhatjuk, a Jazzationben. Velük Kanizsa Georgina ugyancsak több nemzetközi versenyről tért haza győzelmi oklevéllel, például Grazból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.