Jazz/World

Benson és Jarreau az Arénában

2007.06.25. 00:00
Ajánlom
Július 17-én Givin it Up turnéja keretében hazánkba is ellátogat George Benson és Al Jarreau. A koncert kapcsán a gitáros-legenda Bensonnal beszélgettünk telefonon, aki éppen akkor egy kicsit betegeskedett, de ígéri, júliusra teljesen felgyógyul, hogy a maximumot nyújthassa a magyar közönségnek.

George Benson és Al Jarreau

- Ha jól tudom, valami nincs rendben a hangjával. Mi történt, hogy van most?

- Pontosan nem tudom, mi történt a hangommal, de az biztos, hogy a júliusi magyarországi koncertre már minden rendben lesz. Valószínűleg egyébként az lehet a probléma, hogy az amerikai turné során rengetegszer fordult elő, hogy más és más klíma fogadott minket, ami nem tett jót a hangomnak.

- Al Jarreau-val együtt érkeznek Magyarországra. Először úgy volt, csak egy albumot készítenek közösen, végül turnéra is indultak. Miért?

- Évek óta barátok vagyunk, ráadásul évek óta ugyanannál a kiadónál is jelennek meg az albumaink. Valahogy mindig is éreztük, hogy egyszer együtt dolgozunk majd, és ennek az ideje végül tavaly jött el. Amikor megjelent az album, nagyon elégedettek voltunk vele. És mivel nagyon szerettünk együtt dolgozni, úgy gondoltuk, miért is ne kezdenénk el közösen egy koncertkörutat.

- A lemez több zenei stílust ötvöz. Miért?

- A rajongóink között akadnak pop-, jazz- és még rock-rajongók is. Minden stílus kedvelőjét szerettük volna boldoggá tenni, ezért a zenei sokszínűség. Szerintem senki nem szereti, ha egy lemezen csak ugyanaz a stílus köszön vissza. Az egy kicsit unalmas.

- Mit láthatunk és hallhatunk majd a koncerten?

- Játszunk majd külön-külön és közösen is. Egy biztos: jammelni nem fogunk. Azt szerintem a közönség nem igazán tudja élvezni. Ők a dallamokra, a melódiákra és a szövegre éhesek. A jammelést, azaz az improvizatív zenélést, úgy vélem, igazán csak a zenészek élvezik. Ezek a koncertek viszont a közönségért vannak és nem a zenészért.

- A korongon közreműködik Paul McCartney is. Egy történet szerint ő éppen az Önök melletti stúdióban dolgozott, amikor rájött, hogy mi folyik a szomszédban és úgy döntött, ő is csatlakozni szeretne a projekthez. Igaz ez a történet?

- Teljes mértékig. Mi régóta ismertük egymást Paullal, így a folyosón is mindig köszöntünk egymásnak. Allel ők korábban nem találkoztak, de amikor meghallotta, hogy együtt zenélünk, úgy döntött, ő is szeretne valamilyen formában a részese lenni a projektnek. Amikor bejött hozzánk és azt mondta, hogy másnap itt leszek, és veletek zenélek, senki nem hitte el. Én azonban, mivel régóta ismerem, tudtam, hogy tényleg el fog jönni.

- Zenélt már egyedül is, csapatban is, most pedig Al Jarreau-val turnézik. Mit szeret leginkább? Csapatban vagy szólóban zenélni?

- Ebben a projektben az a jó, hogy megmaradhatunk saját magunk. Mindenki csinálja a saját dolgait, de együtt is zenélünk. Egy-egy közös koncerten mindenkinek el kell játszania a saját nagy slágereit is, mert ha a közönség nem hallja azokat, akkor csalódott lesz.

- Nem ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon jár.

- Igen, voltam már az országban, de akkor nem a fővárosban, hanem Szegeden. Most Budapestre megyünk, közvetlenül az ország szívébe, ezért nagyon várom a koncertet.

- Szegeden egy fesztiválon játszott. Most egy egész estés koncertet adnak. Fesztiválon vagy saját koncerten jobb fellépni?

- Számomra igazából nincs különbség a kettő között. Szeretek fesztivál részese is lenni, de saját koncertet is szívesen adok.

- Vannak már tervei arra az időszakra, amikor véget ér az Allel közös turné?

- Az biztos, hogy Allel még dolgozunk majd a jövőben is együtt. Bár nem közös lemezt készítünk, de az együttműködés száz szálékig biztos. Azt egyébként nem tudom, mit fogok csinálni közvetlenül azután, hogy véget ér a turné.

- Van olyan fiatal zenész vagy együttes, akivel vagy amellyel szívesen dolgozna?

- Az igazat megvallva, rengeteg tehetséges és jó zenész van a mai fiatalok között. Főleg az R’n’B zenészek, énekesek körében. John Legendet például nagyon szeretem. A minap láttam egy koncertjét – nagyon tetszett. John remek előadó, zenész és nagyszerű dalszerző. Vele szívesen készítenék néhány dalt.

- Honnan tud a fiatalokról?

- A saját házamban is élnek fiatalok, és ők tucatszám hozzák haza a CD-ket. Így a saját gyerekeimtől értesülök az új tehetségekről. Nagyon szeretem Ushert és Mary J. Blige-ot is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.