Jazz/World

Benson és Jarreau az Arénában

2007.06.25. 00:00
Ajánlom
Július 17-én Givin it Up turnéja keretében hazánkba is ellátogat George Benson és Al Jarreau. A koncert kapcsán a gitáros-legenda Bensonnal beszélgettünk telefonon, aki éppen akkor egy kicsit betegeskedett, de ígéri, júliusra teljesen felgyógyul, hogy a maximumot nyújthassa a magyar közönségnek.

George Benson és Al Jarreau

- Ha jól tudom, valami nincs rendben a hangjával. Mi történt, hogy van most?

- Pontosan nem tudom, mi történt a hangommal, de az biztos, hogy a júliusi magyarországi koncertre már minden rendben lesz. Valószínűleg egyébként az lehet a probléma, hogy az amerikai turné során rengetegszer fordult elő, hogy más és más klíma fogadott minket, ami nem tett jót a hangomnak.

- Al Jarreau-val együtt érkeznek Magyarországra. Először úgy volt, csak egy albumot készítenek közösen, végül turnéra is indultak. Miért?

- Évek óta barátok vagyunk, ráadásul évek óta ugyanannál a kiadónál is jelennek meg az albumaink. Valahogy mindig is éreztük, hogy egyszer együtt dolgozunk majd, és ennek az ideje végül tavaly jött el. Amikor megjelent az album, nagyon elégedettek voltunk vele. És mivel nagyon szerettünk együtt dolgozni, úgy gondoltuk, miért is ne kezdenénk el közösen egy koncertkörutat.

- A lemez több zenei stílust ötvöz. Miért?

- A rajongóink között akadnak pop-, jazz- és még rock-rajongók is. Minden stílus kedvelőjét szerettük volna boldoggá tenni, ezért a zenei sokszínűség. Szerintem senki nem szereti, ha egy lemezen csak ugyanaz a stílus köszön vissza. Az egy kicsit unalmas.

- Mit láthatunk és hallhatunk majd a koncerten?

- Játszunk majd külön-külön és közösen is. Egy biztos: jammelni nem fogunk. Azt szerintem a közönség nem igazán tudja élvezni. Ők a dallamokra, a melódiákra és a szövegre éhesek. A jammelést, azaz az improvizatív zenélést, úgy vélem, igazán csak a zenészek élvezik. Ezek a koncertek viszont a közönségért vannak és nem a zenészért.

- A korongon közreműködik Paul McCartney is. Egy történet szerint ő éppen az Önök melletti stúdióban dolgozott, amikor rájött, hogy mi folyik a szomszédban és úgy döntött, ő is csatlakozni szeretne a projekthez. Igaz ez a történet?

- Teljes mértékig. Mi régóta ismertük egymást Paullal, így a folyosón is mindig köszöntünk egymásnak. Allel ők korábban nem találkoztak, de amikor meghallotta, hogy együtt zenélünk, úgy döntött, ő is szeretne valamilyen formában a részese lenni a projektnek. Amikor bejött hozzánk és azt mondta, hogy másnap itt leszek, és veletek zenélek, senki nem hitte el. Én azonban, mivel régóta ismerem, tudtam, hogy tényleg el fog jönni.

- Zenélt már egyedül is, csapatban is, most pedig Al Jarreau-val turnézik. Mit szeret leginkább? Csapatban vagy szólóban zenélni?

- Ebben a projektben az a jó, hogy megmaradhatunk saját magunk. Mindenki csinálja a saját dolgait, de együtt is zenélünk. Egy-egy közös koncerten mindenkinek el kell játszania a saját nagy slágereit is, mert ha a közönség nem hallja azokat, akkor csalódott lesz.

- Nem ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon jár.

- Igen, voltam már az országban, de akkor nem a fővárosban, hanem Szegeden. Most Budapestre megyünk, közvetlenül az ország szívébe, ezért nagyon várom a koncertet.

- Szegeden egy fesztiválon játszott. Most egy egész estés koncertet adnak. Fesztiválon vagy saját koncerten jobb fellépni?

- Számomra igazából nincs különbség a kettő között. Szeretek fesztivál részese is lenni, de saját koncertet is szívesen adok.

- Vannak már tervei arra az időszakra, amikor véget ér az Allel közös turné?

- Az biztos, hogy Allel még dolgozunk majd a jövőben is együtt. Bár nem közös lemezt készítünk, de az együttműködés száz szálékig biztos. Azt egyébként nem tudom, mit fogok csinálni közvetlenül azután, hogy véget ér a turné.

- Van olyan fiatal zenész vagy együttes, akivel vagy amellyel szívesen dolgozna?

- Az igazat megvallva, rengeteg tehetséges és jó zenész van a mai fiatalok között. Főleg az R’n’B zenészek, énekesek körében. John Legendet például nagyon szeretem. A minap láttam egy koncertjét – nagyon tetszett. John remek előadó, zenész és nagyszerű dalszerző. Vele szívesen készítenék néhány dalt.

- Honnan tud a fiatalokról?

- A saját házamban is élnek fiatalok, és ők tucatszám hozzák haza a CD-ket. Így a saját gyerekeimtől értesülök az új tehetségekről. Nagyon szeretem Ushert és Mary J. Blige-ot is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.