Jazz/World

Benyovszky játék

2008.07.14. 00:00
Ajánlom
Idén különleges és egyedülálló produkciót zárja a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivált a szegedi Dóm téren. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen két jegyet a Benyovszky című előadásra!

A mű megírására még 2006-ban kérte fel a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Gróf Benyovszky Móric hihetetlenül izgalmas életútja megihlette a Ghymes együttes vezetőjét, Szarka Tamást és testvérével, Szarka Gyulával páratlan dallamvilágú zenét és nagyszerű dalszövegeket komponált, s ezt a zenekar élőben adja elő. A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, aki a tőle megszokott módon fergeteges lendületű, látványos táncjátékot varázsol a Dóm térre, sok száz táncos segítségével.

Négy magyar tánccsoport lép színpadra az előadásban: a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a budapesti Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes. A nagyszabású nemzetközi produkcióba a világ különböző országaiból, Franciaországból, Lengyelországból, Oroszországból, de még Afrikából is érkeznek táncosok. A főszereplő Benyovszky gróf szerepét egy előadáson belül két művész, Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színművész játssza. Rátóti Zoltán elmondta, nagyon megörült, amikor megtudta, hogy hosszú évek után ismét együtt dolgozhat a kiváló koreográfussal, Zsuráfszky Zoltánnal. A színművész nem táncol a darabban, a táncos lépéseket meghagyja a "másik Benyovszkynak". A feladat nagyon különbözik a filmes és színházi munkáitól, hiszen a Dóm téren táncosokkal, zenekarral lép színre, egészen új szituációban, és az sem fordult még elő vele soha, hogy alteregót kap, illetve, hogy ő lesz valaki alteregója.

Kérdésünk: Hányadik születésnapját ünnepli idén a Ghymes együttes?

(A választ számjegyekkel adja meg, és kérjük, azt ne foglalja mondatba! A helyes megfejtők közül öt szerencsés játékos két-két jegyet nyer a Benyovszky augusztus 10-i előadásra.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.