Jazz/World

Benyovszky játék

2008.07.14. 00:00
Ajánlom
Idén különleges és egyedülálló produkciót zárja a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivált a szegedi Dóm téren. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen két jegyet a Benyovszky című előadásra!

A mű megírására még 2006-ban kérte fel a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Gróf Benyovszky Móric hihetetlenül izgalmas életútja megihlette a Ghymes együttes vezetőjét, Szarka Tamást és testvérével, Szarka Gyulával páratlan dallamvilágú zenét és nagyszerű dalszövegeket komponált, s ezt a zenekar élőben adja elő. A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, aki a tőle megszokott módon fergeteges lendületű, látványos táncjátékot varázsol a Dóm térre, sok száz táncos segítségével.

Négy magyar tánccsoport lép színpadra az előadásban: a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a budapesti Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes. A nagyszabású nemzetközi produkcióba a világ különböző országaiból, Franciaországból, Lengyelországból, Oroszországból, de még Afrikából is érkeznek táncosok. A főszereplő Benyovszky gróf szerepét egy előadáson belül két művész, Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színművész játssza. Rátóti Zoltán elmondta, nagyon megörült, amikor megtudta, hogy hosszú évek után ismét együtt dolgozhat a kiváló koreográfussal, Zsuráfszky Zoltánnal. A színművész nem táncol a darabban, a táncos lépéseket meghagyja a "másik Benyovszkynak". A feladat nagyon különbözik a filmes és színházi munkáitól, hiszen a Dóm téren táncosokkal, zenekarral lép színre, egészen új szituációban, és az sem fordult még elő vele soha, hogy alteregót kap, illetve, hogy ő lesz valaki alteregója.

Kérdésünk: Hányadik születésnapját ünnepli idén a Ghymes együttes?

(A választ számjegyekkel adja meg, és kérjük, azt ne foglalja mondatba! A helyes megfejtők közül öt szerencsés játékos két-két jegyet nyer a Benyovszky augusztus 10-i előadásra.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.