Jazz/World

Bérletek mindenkinek!

2014.06.10. 20:25
Ajánlom
A Hagyományok Háza bérletei között mindenki – ifjak és örökifjak, a tánc szerelmesei, zenerajongók, iskolai csoportok, családok stb. – megtalálja a kedvére valót. Az Esti táncelőadások és koncertek különleges színházi élményt nyújtanak, a hétköznap délutáni bérleteket elsősorban az idősebb vendégeink és az iskolai csoportok igényei szerint válogatták.

Almárium sorozatban az idős nótafák, zenészek, táncos egyéniségek és a belőlük ihletet merítő együttesek mutatják be saját vidékük kultúráját, - ebben az évadban többek közt a hortobágyi pásztorok földjét, a Székely-Mezőséget, a gyimesi csángók és a jó palócok világát - hogy azt a Hagyományok Háza közönsége, gyerekek és felnőttek egyaránt, első kézből ismerhessék meg.  Ahogy nagyanyáink almáriumában sokféle portéka lapul, úgy az Almárium sorozattal is hasonlót szeretnének elérni a szervezők: arra buzdítanak mindenkit, hogy fedezze fel, használja és élje meg hagyományait, tovább örökítve azokat a következő generációk számára.

Vásárhelyi László Táncszínpad vendégei nem hivatásos, hanem öntevékeny formában működő táncegyüttesek, olyanok, akiknek produkciói a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei. Immár hagyomány, hogy a nagy országos fesztiválok egyik különdíja a Hagyományok Háza meghívása budapesti székházába, így ősszel az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes mutatkozik be, akik a fellépési lehetőséget a XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztiválon nyerték.

A Mesterek és tanítványok sorozat az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadon mutatja be.  A sorozat részeként ősszel a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny két különdíjasa, Salamon Soma és Dudás Klára mutatkozik majd be mestereivel.

A legújabb, Eltáncolt mesék című családi sorozat előadásain a család apraja-nagyját várják a néptáncos elemekből épülő gyermekelőadásokra, amelyek a mesék birodalmába repítik kis nézőket. A táncelőadások után a témához illeszkedő kézműves és táncos-játékos foglalkozásokat és táncházat szerveznek.

A népszerű és mindig teltházas Figurás néptáncos bérlet a hét-tízéves kisiskolás korosztálynak szól. A négy előadásból álló bérlet során végigjárják a nagy néprajzi tájegységek (Dunántúl, Alföld, Felföld, Erdély) egy-egy kis területét, megismerkedhetünk gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival.

A Figurás bérlet érdekessége, hogy az előadóik olyan gyerek táncegyüttesek vagy több generációt összefogó vidéki és határon túli táncműhelyek, amelyek évek óta magas színvonalon tevékenykednek egy-egy nagy múltú együttes vagy művészeti iskola keretein belül. A cél, hogy a közönség soraiban ülő gyerekek is aktív résztvevői legyenek az előadásoknak.

A Magyar Állami Népi Együttes legkedveltebb és legújabb előadásait több bérletben is ajánlja a Hagyományok Háza!

Az elsősorban az iskolás korosztályt megszólító, két előadásból álló Uzsonna - Ifjúsági bérlet iskola után, uzsonna-időben várja a diákokat az Együttes egy-egy előadásával, melyet igény szerint beszélgetés követ a műsor alkotóival, művészeivel.

Dél-után, nemcsak szépkorúaknak szóló bérlet az idősebb korosztályt szólítja meg. Autentikus és táncszínházi előadások, zenekari koncertek és beszélgetések várják 15 órától a vendégeket.

A Táncról táncra szabadbérlettel a kedvük szerint válogathatnak össze a Magyar Állami Népi Együttes előadásiból négyet a tánc szerelmesei.

Az  À la carte bérlet az Együttes műsorai mellett a Hagyományok Háza minden előadásából kínál lehetőséget egy háromalkalmas bérlet ízlés szerinti összeállítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Újra összeállt az egyik legjobb jazztrió, és hozzánk is ellátogatnak

Egy évtized után állt újra össze a KCL, az improvizációs dzsessz legendás amerikai triója. Wayne Krantz, Keith Carlock és Tim Lefebvre turnéja során február 20-án a Müpa Fesztivál Színházában lép fel.
Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.