Jazz/World

Bérletek mindenkinek!

2014.06.10. 20:25
Ajánlom
A Hagyományok Háza bérletei között mindenki – ifjak és örökifjak, a tánc szerelmesei, zenerajongók, iskolai csoportok, családok stb. – megtalálja a kedvére valót. Az Esti táncelőadások és koncertek különleges színházi élményt nyújtanak, a hétköznap délutáni bérleteket elsősorban az idősebb vendégeink és az iskolai csoportok igényei szerint válogatták.

Almárium sorozatban az idős nótafák, zenészek, táncos egyéniségek és a belőlük ihletet merítő együttesek mutatják be saját vidékük kultúráját, - ebben az évadban többek közt a hortobágyi pásztorok földjét, a Székely-Mezőséget, a gyimesi csángók és a jó palócok világát - hogy azt a Hagyományok Háza közönsége, gyerekek és felnőttek egyaránt, első kézből ismerhessék meg.  Ahogy nagyanyáink almáriumában sokféle portéka lapul, úgy az Almárium sorozattal is hasonlót szeretnének elérni a szervezők: arra buzdítanak mindenkit, hogy fedezze fel, használja és élje meg hagyományait, tovább örökítve azokat a következő generációk számára.

Vásárhelyi László Táncszínpad vendégei nem hivatásos, hanem öntevékeny formában működő táncegyüttesek, olyanok, akiknek produkciói a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei. Immár hagyomány, hogy a nagy országos fesztiválok egyik különdíja a Hagyományok Háza meghívása budapesti székházába, így ősszel az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes mutatkozik be, akik a fellépési lehetőséget a XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztiválon nyerték.

A Mesterek és tanítványok sorozat az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadon mutatja be.  A sorozat részeként ősszel a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny két különdíjasa, Salamon Soma és Dudás Klára mutatkozik majd be mestereivel.

A legújabb, Eltáncolt mesék című családi sorozat előadásain a család apraja-nagyját várják a néptáncos elemekből épülő gyermekelőadásokra, amelyek a mesék birodalmába repítik kis nézőket. A táncelőadások után a témához illeszkedő kézműves és táncos-játékos foglalkozásokat és táncházat szerveznek.

A népszerű és mindig teltházas Figurás néptáncos bérlet a hét-tízéves kisiskolás korosztálynak szól. A négy előadásból álló bérlet során végigjárják a nagy néprajzi tájegységek (Dunántúl, Alföld, Felföld, Erdély) egy-egy kis területét, megismerkedhetünk gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival.

A Figurás bérlet érdekessége, hogy az előadóik olyan gyerek táncegyüttesek vagy több generációt összefogó vidéki és határon túli táncműhelyek, amelyek évek óta magas színvonalon tevékenykednek egy-egy nagy múltú együttes vagy művészeti iskola keretein belül. A cél, hogy a közönség soraiban ülő gyerekek is aktív résztvevői legyenek az előadásoknak.

A Magyar Állami Népi Együttes legkedveltebb és legújabb előadásait több bérletben is ajánlja a Hagyományok Háza!

Az elsősorban az iskolás korosztályt megszólító, két előadásból álló Uzsonna - Ifjúsági bérlet iskola után, uzsonna-időben várja a diákokat az Együttes egy-egy előadásával, melyet igény szerint beszélgetés követ a műsor alkotóival, művészeivel.

Dél-után, nemcsak szépkorúaknak szóló bérlet az idősebb korosztályt szólítja meg. Autentikus és táncszínházi előadások, zenekari koncertek és beszélgetések várják 15 órától a vendégeket.

A Táncról táncra szabadbérlettel a kedvük szerint válogathatnak össze a Magyar Állami Népi Együttes előadásiból négyet a tánc szerelmesei.

Az  À la carte bérlet az Együttes műsorai mellett a Hagyományok Háza minden előadásából kínál lehetőséget egy háromalkalmas bérlet ízlés szerinti összeállítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.
Jazz/World hír

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.
Jazz/World gyász

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Jazz/World hír

Lakatos Mónika kapja a Womex életműdíját

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője kapja a Womex idei életműdíját a budapesti világzenei expón október 24-én. Az előadó, aki a Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott a Womex történetében, fellép a rangos eseményen a Müpában.
Jazz/World ajánló

Könnyűzene a 29. CAFe Budapesten

Élő zene, kísérletezés, világzene és jazz – minikoncertek, lemezbemutatók és popkülönlegességek az ősz legmenőbb fesztiválján.