Jazz/World

Bernstein és Darriau a Nigunnal

2010.04.04. 16:36
Ajánlom
A Nigun zenekar a Müpa Hétfő esti jazz sorozatában két Grammy-díjast lát vendégül New York-ból, akik Pesten játszanak együtt először.

A Művészetek Palotája magyar művészeket bemutató sorozata, a Hétfő Esti Jazz áprilisban a Nigun együttes koncertjével folytatódik. A Párniczky András gitáros által vezetett trió két amerikai művészt is vendégül lát ezen az estén: Matt Darriau, a Klezmatics egyik alapítója, ismert klarinétos és szaxofonos 2007 óta játszik rendszeresen a Nigunnal, jelentős sikereket értek el közösen itthon és Európában. Hozzájuk csatlakozik Steven Bernstein trombitás, a progresszív powerjazzt játszó híres Sex Mob nevű zenekar vezetője.

Az együttes és vendégei a kelet-európai zsidóság hagyományai mentén egy sokszínű, szabad tradícióból és az amerikai keleti part progresszív áramlataiból táplálkozó muzsikát tárnak a Fesztivál Színház látogatói elé, melynek során felcsendülnek az együttes kiadásra váró albumának szerzeményei is. Darriau-t a JAZZIZ című amerikai szaklap az elmúlt huszonöt év legbefolyásosabb zenészei közé választotta külön hangsúlyozva, hogy ő emelte be a balkáni ritmusokat a jazzbe.

Steven Bernstein több rézfúvós hangszert váltogat: játszik trombitán, kornetten és slide-trombitán, ez utóbbi a harsona (más néven pozan) ötvözete a trombitával. Steven Bernstein trombitajátékát számos meghatározó jazz- és popzenész kíséretében lehetett már hallani, közreműködött többek között Marianne Faithfull, Linda Ronstadt, David Murray, Sting, a Medeski Martin and Wood és Don Byron felvételein és koncertjein. Négy alkalommal nyerte el a Downbeat kritikusok díját (utoljára 2006-ban), és az Amerikai Jazzújságírók Szövetségének díját 2003-ban. Saját zenekara, az elképesztően energikus Sex Mob 1995 óta működik és nemrég nagy sikerrel lépett fel a Budapesten.

Párniczky András, az együttes vezetője a Fideliónak elmondta, hogy amikor lehetősége adódott, hogy két vendéget is meghívjon, megkérdezte a Matt Darriau-t, hogy ki az a zenész, akivel még nem játszott, viszont szívesen dolgozna vele, így esett a választás Bernsteinra, hiszen mindketten a Nigunhoz zeneileg közel álló együttesekben játszanak. A Nigun-tagok számára izgalmas dolog ilyen kiváló zenészekkel kiállni a színpadra. Bizonyos szempontból ugyanannak a stílusnak a hívei, ők egy New York-i, a Nigun pedig egy sajátos, Közép-európai látásmóddal közelítik meg a klez-jazz-t.

Párniczky már ismert és legújabb kompozíciói eddig nem hallott, kvintett felállásra hangszerelve szólalnak majd meg a Müpa - valamint a bécsi Sargfabrik - színpadán. A koncert utáni jam session házigazdája a Bohém Étteremben Ávéd János szaxofonos lesz.

Április 12, 19:30 Müpa  Fesztivál Színház, Hétfő Esti Jazz

Nigun, km.: Steven Bernstein (USA) és Matt Darriau (USA)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.