Jazz/World

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

2021.12.03. 09:20
Ajánlom
Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.

Régi is, új is, Jewish!

Ezzel a szlogennel vált ismertté a Zsidó Művészeti Napok Budapesten, amelyet csak megerősít az idei decemberi programjai közül a Biblia show című előadás, hiszen a Biblia igazságait évezredek óta ismerjük, része az általános műveltségnek. Kováts Kriszta színművész-énekesnőt is megérintette ez az örök érvényű téma, és alkotótársaival készítettek egy lemezt, amelynek bemutatója a Zsidó Művészeti Napokon lesz.  Az album zeneszerzője Wolf Péter, a dalszövegeket pedig az énekesnő állandó alkotótársa és férje, Fábri Péter író jegyzi. Érdekesség, hogy a téma ötlete a művészházaspár lányának, Fábri Flórának köszönhető.

Nagyon ismert történeteket, mondatokat hallunk a dalokban, amikre akkor is ráismerünk, ha nem olvastuk a Bibliát. Ilyen például a Mindennek ideje van, A jövő mindig másoké című dalok szövegei

– mondta az anyagról az énekesnő.

A zenekari felállás is rendhagyó, hiszen egy izgalmas barokk trió, csembaló, hegedű, időnként beatbox, és ütőhangszerek kísérik a pop-sanzonokat. És ami szintén ritka dolog, a közreműködő zenészek vokáloznak is.

Közreműködik: Baranyay Piroska – cselló, vokál, Fábri Flóra – csembaló, vokál és Keönch László – beatbox, ütőhangszerek, hegedű, vokál.

Kováts Kriszta – Biblia show

Időpont: 2021. december 9. 19:30
Helyszín: MOMKult Kupolaterem

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kováts Kriszta (fotó: Bege Nóra)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?