Jazz/World

Bihari János, a nyughatatlan vándor

2022.04.26. 16:00
Ajánlom
Zenészcsaládból indulva vált a verbunkos stílus egyik legnagyobb képviselőjévé, Lavotta János és Csermák Antal mellett a virtuóz triász harmadik tagjává. 1764. október 21-én született Bihari János cigány származású zeneszerző és hegedűművész.

Bár Nagyabonyban született, a család sokszor költözött, így gyerek- és kamaszkorát a Győr megyei Bőnyön töltötte. A zene azonban mindig elkísérte, édesapja ugyanis hegedűsként járta a vidéket.

Bihari 24 éves korában Dunaszerdahelyen elvette a nála nyolc évvel fiatalabb Banyák Évát, egy ismert szerdahelyi cimbalmos, Banyák Simon lányát. A családi zenekarban is hamarosan szerepet vállalt, sőt később a banda vezetője lett.

bihari2-153039.jpg

Bihari János (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Dunaszerdahelyen sem maradt sokáig, egy rövid komáromi és bécsi kitérő után – Bécsben néhány műve nyomtatásban is megjelent – 1801-ben Pestre ment, ahol saját zenekart alapított. Az öttagú együttes hamar népszerűvé vált, Bihari neve azonban csak 1811 után vált széles körben is ismertté, miután a pozsonyi országgyűlés összehívásakor ő muzsikált az ünnepi eseményeken.

1814-ben már Bécsben zenélt a Szent Szövetség ülésén, egyesek a „magyar Rossiniként” emlegették, és nem sokkal később meghívást kapott a Katarina Pavlovna orosz nagyhercegnő tiszteletére rendezett mulatságra, valamint az 1820-as Csepel-szigeteki fogadásra, ahol Ferenc császár is tiszteletét tette.

Ez volt pályafutásának fénykora, ugyanis egy 1822-es koncertet leszámítva, amikor Liszt Ferenc is meghallgatta játékát, népszerűsége csökkenni kezdett. Liszt ekkor azonban még azt írta róla:

„a cigány virtuozitás legismertebb, legünnepeltebb képviselője”.

1824-ben baleset érte, eltörte a bal karját, onnantól kezdve nem tudott ugyanolyan intenzitással játszani. A hegedülést nem hagyta abba, de háttérbe vonult. Utolsó nagy nyilvános megjelenése 1825-ben volt, amikor Pozsonyban a királyné koronázásakor játszott.

Visszavonulása után 1827. április 26-i haláláig magányosan élt, hatása azonban máig érezhető. Egyes feltételezések szerint Ludwig van Beethoven többször hallotta őt játszani, sőt egyes motívumait fel is használta az István király nyitányában.

Összesen 84 olyan magyar verbunkos, magyar tánc maradt az utókorra, melyet Bihari Jánosnak tulajdonítanak, és

bár nem bizonyított, valószínűleg ő a szerzője a Rákóczi-nótának és a Rákóczi-indulónak is.

Több intézmény is viseli a nevét, illetve utcát neveztek el róla Budapesten, Pomázon, Veresegyházon, Szegeden, Miskolcon, Berettyóújfaluban és Sátoraljaújhelyen.

Fejléckép: Bihari János (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.