Jazz/World

Bihari János, a nyughatatlan vándor

2022.04.26. 16:00
Ajánlom
Zenészcsaládból indulva vált a verbunkos stílus egyik legnagyobb képviselőjévé, Lavotta János és Csermák Antal mellett a virtuóz triász harmadik tagjává. 1764. október 21-én született Bihari János cigány származású zeneszerző és hegedűművész.

Bár Nagyabonyban született, a család sokszor költözött, így gyerek- és kamaszkorát a Győr megyei Bőnyön töltötte. A zene azonban mindig elkísérte, édesapja ugyanis hegedűsként járta a vidéket.

Bihari 24 éves korában Dunaszerdahelyen elvette a nála nyolc évvel fiatalabb Banyák Évát, egy ismert szerdahelyi cimbalmos, Banyák Simon lányát. A családi zenekarban is hamarosan szerepet vállalt, sőt később a banda vezetője lett.

bihari2-153039.jpg

Bihari János (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Dunaszerdahelyen sem maradt sokáig, egy rövid komáromi és bécsi kitérő után – Bécsben néhány műve nyomtatásban is megjelent – 1801-ben Pestre ment, ahol saját zenekart alapított. Az öttagú együttes hamar népszerűvé vált, Bihari neve azonban csak 1811 után vált széles körben is ismertté, miután a pozsonyi országgyűlés összehívásakor ő muzsikált az ünnepi eseményeken.

1814-ben már Bécsben zenélt a Szent Szövetség ülésén, egyesek a „magyar Rossiniként” emlegették, és nem sokkal később meghívást kapott a Katarina Pavlovna orosz nagyhercegnő tiszteletére rendezett mulatságra, valamint az 1820-as Csepel-szigeteki fogadásra, ahol Ferenc császár is tiszteletét tette.

Ez volt pályafutásának fénykora, ugyanis egy 1822-es koncertet leszámítva, amikor Liszt Ferenc is meghallgatta játékát, népszerűsége csökkenni kezdett. Liszt ekkor azonban még azt írta róla:

„a cigány virtuozitás legismertebb, legünnepeltebb képviselője”.

1824-ben baleset érte, eltörte a bal karját, onnantól kezdve nem tudott ugyanolyan intenzitással játszani. A hegedülést nem hagyta abba, de háttérbe vonult. Utolsó nagy nyilvános megjelenése 1825-ben volt, amikor Pozsonyban a királyné koronázásakor játszott.

Visszavonulása után 1827. április 26-i haláláig magányosan élt, hatása azonban máig érezhető. Egyes feltételezések szerint Ludwig van Beethoven többször hallotta őt játszani, sőt egyes motívumait fel is használta az István király nyitányában.

Összesen 84 olyan magyar verbunkos, magyar tánc maradt az utókorra, melyet Bihari Jánosnak tulajdonítanak, és

bár nem bizonyított, valószínűleg ő a szerzője a Rákóczi-nótának és a Rákóczi-indulónak is.

Több intézmény is viseli a nevét, illetve utcát neveztek el róla Budapesten, Pomázon, Veresegyházon, Szegeden, Miskolcon, Berettyóújfaluban és Sátoraljaújhelyen.

Fejléckép: Bihari János (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.