Jazz/World

Bihari János, a nyughatatlan vándor

2022.04.26. 16:00
Ajánlom
Zenészcsaládból indulva vált a verbunkos stílus egyik legnagyobb képviselőjévé, Lavotta János és Csermák Antal mellett a virtuóz triász harmadik tagjává. 1764. október 21-én született Bihari János cigány származású zeneszerző és hegedűművész.

Bár Nagyabonyban született, a család sokszor költözött, így gyerek- és kamaszkorát a Győr megyei Bőnyön töltötte. A zene azonban mindig elkísérte, édesapja ugyanis hegedűsként járta a vidéket.

Bihari 24 éves korában Dunaszerdahelyen elvette a nála nyolc évvel fiatalabb Banyák Évát, egy ismert szerdahelyi cimbalmos, Banyák Simon lányát. A családi zenekarban is hamarosan szerepet vállalt, sőt később a banda vezetője lett.

bihari2-153039.jpg

Bihari János (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Dunaszerdahelyen sem maradt sokáig, egy rövid komáromi és bécsi kitérő után – Bécsben néhány műve nyomtatásban is megjelent – 1801-ben Pestre ment, ahol saját zenekart alapított. Az öttagú együttes hamar népszerűvé vált, Bihari neve azonban csak 1811 után vált széles körben is ismertté, miután a pozsonyi országgyűlés összehívásakor ő muzsikált az ünnepi eseményeken.

1814-ben már Bécsben zenélt a Szent Szövetség ülésén, egyesek a „magyar Rossiniként” emlegették, és nem sokkal később meghívást kapott a Katarina Pavlovna orosz nagyhercegnő tiszteletére rendezett mulatságra, valamint az 1820-as Csepel-szigeteki fogadásra, ahol Ferenc császár is tiszteletét tette.

Ez volt pályafutásának fénykora, ugyanis egy 1822-es koncertet leszámítva, amikor Liszt Ferenc is meghallgatta játékát, népszerűsége csökkenni kezdett. Liszt ekkor azonban még azt írta róla:

„a cigány virtuozitás legismertebb, legünnepeltebb képviselője”.

1824-ben baleset érte, eltörte a bal karját, onnantól kezdve nem tudott ugyanolyan intenzitással játszani. A hegedülést nem hagyta abba, de háttérbe vonult. Utolsó nagy nyilvános megjelenése 1825-ben volt, amikor Pozsonyban a királyné koronázásakor játszott.

Visszavonulása után 1827. április 26-i haláláig magányosan élt, hatása azonban máig érezhető. Egyes feltételezések szerint Ludwig van Beethoven többször hallotta őt játszani, sőt egyes motívumait fel is használta az István király nyitányában.

Összesen 84 olyan magyar verbunkos, magyar tánc maradt az utókorra, melyet Bihari Jánosnak tulajdonítanak, és

bár nem bizonyított, valószínűleg ő a szerzője a Rákóczi-nótának és a Rákóczi-indulónak is.

Több intézmény is viseli a nevét, illetve utcát neveztek el róla Budapesten, Pomázon, Veresegyházon, Szegeden, Miskolcon, Berettyóújfaluban és Sátoraljaújhelyen.

Fejléckép: Bihari János (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.