Jazz/World

Blue Note Trip

2008.11.29. 00:00
Ajánlom
Remeknek ígérkező sorozat kezdődik decemberben az A38 Hajón. Havonta egyszer a patinás amszterdami Melkweg klubestje, a Blue Note Trip kerül megrendezésre: a kitűnő holland DJ és producer, DJ Maestro látogat Budapestre hónapról hónapra, hogy bemutassa, miféle táncos kincseket talált és értelmezett újra a Blue Note kiadó feneketlen archívumában.

Az egyetemes jazztörténet egyik legfontosabb kiadója, a Blue Note sosem arról volt híres, hogy nyugodtan ült volna a babérokon, unottan számolgatva a jogdíjdollárokat. Folyamatos megújulás, útkeresés és izgalmasnál izgalmasabb projektek jellemzik, Miles Davitől Ornette Colemanig, Cannonball Adderley-től Norah Jones-ig mindenki megfordult itt legalább egy lemez erejéig. Az izgalmas kezdeményezések legutóbbi példája a Blue Note Trip című mixsorozat, amelyet - a Jazzanova mellett - DJ Maestro neve fémjelez. A holland mester szabad kezet kapott - és szabad bejárást a Blue Note példátlan archívumába. Innen szemezget immár négy lemez óta, és alakítja a jazz-klasszikusokat pörgős táncparkett-slágerekké. DJ Maestro visszaviszi a jazzt oda, ahonnan az elindult: a tánctermek füstös világába. Ebben most kitűnő muzsikusok, többek között a Barabás Lőrinc Eklektric tagjai lesznek segítségére.

A Blue Note Trip a decemberi kezdés után legközelebb január 17-én érkezik ismét az A38 Hajóra.

(2008. december 6. A38 Hajó (Budapest) 22:00 - Blue Note Trip - Where Dance Meets Jazz: DJ Maestro (NL) feat Barabás Lőrinc Eklektric, Rik Mol (NL), Sven Figee (NL)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.