Jazz/World

Blues egy trombitásért

2007.02.15. 00:00
Ajánlom
Ezt a címet adták annak a januárban megjelent CD-nek, amely a 2003-ban elhunyt Tomsits Rudolfra, a nemzetközi hírű jazztrombitásra emlékezik.

A blues-jazz fúziós koncert felvétele 2006. május 13-án készült az Új Színházban a Hobo Blues Band (HBB), valamint Tomsits néhány barátja közreműködésével: Babos Gyula, Dés László, Egri János, Fekete-Kovács Kornél, a Hárshegy Együttes, Oláh Kálmán.

Tomsits Rudolf a magyar jazzmuzsika meghatározó alakja volt a hatvanas évek közepe óta, számtalan világsztárral játszott együtt. Big bandet vezetett Jugoszláviában és a világ számtalan országában vendégszerepelt. Élete utolsó korszakában a Rendőrzenekar művészeti vezetője volt, és játszott a "Take four" (Babos, Kőszegi, Pege, Tomsits) zenekarban is. Tanított gyerekeket és fiatal jazz zenészeket. Szerzői munkássága a jazztól a hagyományos könnyűzenén át egészen az oratóriumig vezetett.

Tomsits 1992-ben kezdett el a HBB-vel dolgozni a Férfibánaton, az I love you Budapest (1993) Hobo-szólólemezen pedig már szerzőként is közreműködött. Szerepelt Hobo Adjatok a kutyáknak húst (1998) Viszockij lemezén és műsorában is. Alapító tagja volt Hoboval a Pávatoll kamarazenekarnak, részt vett az Új Színházban 2000-ben előadott Rómeó vérzik című, Tom Waits dalait tartalmazó Hobo-kísérletben, melyet ő hangszerelt. 2000-ben csatlakozott a HBB és a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Vadászat színpadi adaptációjához. Játszott a HBB Hajtók dala című válogatáslemezén 2003-ban.

Dolgozott Allen Ginsberg amerikai költő Üvöltés című eposzának új zenei adaptációján. Zenei vezetője lett volna Hobo első színdarabjának, a 2007. február 3.-án a debreceni Csokonai Színházban bemutatott Csattanuga csucsunak, melyet a szerző neki ajánlott.

A CD kizárólag a www.hobo.hu és a www.vatera.hu honlapokon kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.
Jazz/World interjú

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.