Jazz/World

Blues egy trombitásért

2007.02.15. 00:00
Ajánlom
Ezt a címet adták annak a januárban megjelent CD-nek, amely a 2003-ban elhunyt Tomsits Rudolfra, a nemzetközi hírű jazztrombitásra emlékezik.

A blues-jazz fúziós koncert felvétele 2006. május 13-án készült az Új Színházban a Hobo Blues Band (HBB), valamint Tomsits néhány barátja közreműködésével: Babos Gyula, Dés László, Egri János, Fekete-Kovács Kornél, a Hárshegy Együttes, Oláh Kálmán.

Tomsits Rudolf a magyar jazzmuzsika meghatározó alakja volt a hatvanas évek közepe óta, számtalan világsztárral játszott együtt. Big bandet vezetett Jugoszláviában és a világ számtalan országában vendégszerepelt. Élete utolsó korszakában a Rendőrzenekar művészeti vezetője volt, és játszott a "Take four" (Babos, Kőszegi, Pege, Tomsits) zenekarban is. Tanított gyerekeket és fiatal jazz zenészeket. Szerzői munkássága a jazztól a hagyományos könnyűzenén át egészen az oratóriumig vezetett.

Tomsits 1992-ben kezdett el a HBB-vel dolgozni a Férfibánaton, az I love you Budapest (1993) Hobo-szólólemezen pedig már szerzőként is közreműködött. Szerepelt Hobo Adjatok a kutyáknak húst (1998) Viszockij lemezén és műsorában is. Alapító tagja volt Hoboval a Pávatoll kamarazenekarnak, részt vett az Új Színházban 2000-ben előadott Rómeó vérzik című, Tom Waits dalait tartalmazó Hobo-kísérletben, melyet ő hangszerelt. 2000-ben csatlakozott a HBB és a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Vadászat színpadi adaptációjához. Játszott a HBB Hajtók dala című válogatáslemezén 2003-ban.

Dolgozott Allen Ginsberg amerikai költő Üvöltés című eposzának új zenei adaptációján. Zenei vezetője lett volna Hobo első színdarabjának, a 2007. február 3.-án a debreceni Csokonai Színházban bemutatott Csattanuga csucsunak, melyet a szerző neki ajánlott.

A CD kizárólag a www.hobo.hu és a www.vatera.hu honlapokon kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.