Jazz/World

Bobby McFerrin ismét Magyarországon

2010.04.25. 12:00
Ajánlom
Hat évvel ezelőtt, 2004 májusában járt először Magyarországon a világhírű énekes. Most, háromévnyi szünet után új, VOCAbuLarieS című albumának megjelenése kapcsán nyár végén újra ellátogat hozzánk.

Első hazai fellépésekor McFerrin az Erkel Színházban adott két teltházas hangversenyt: az első részben a MATÁV Szimfonikus Zenekart vezényelte, majd a második részben következett a tőle megszokott, frenetikus hangulatú szóló mágia. Akkor lejött a közönség közé és találomra választott ki embereket, akik elfogódva énekeltek duettet a mesterrel. A második koncert 2005 februárjában a Budapest Kongresszusi Központban pótszékesre sikeredett. Bobby ezúttal a színpadra invitálta a közönség bátrabbik felét: amikor öt-tíz énekest kért, több mint harmincan futottak fel a dobogóra. 2007 májusában a Syma Csarnokban megrendezett koncerten egy tíztagú gospel-kórussal lépett fel, amelynek tagjait több mint száz, teljesen hétköznapi jelentkező közül választott ki egy szakmai zsűri. A következő fellépés tavaly lett volna. Akkor McFerrin az édesapja emlékére írott, Bobble című a capella operáját mutatta volna be nálunk, de az előadás a túl magas költségek miatt nem valósulhatott meg.

Az idei Syma-beli koncert különlegessége lesz, hogy Bobby három hazai, különböző műfajban tevékenykedő énekesnő oldalán próbálhatja ki magát a különböző zenei stílusokban. McFerrin partnere Kolonits Klára operaénekesnő, Szőke Nikoletta jazzénekes, valamint Szvorák Katalin nép- és világzenét játszó alternatív-Kossuth-díjas énekesnő lesz. A második részben a márciusban megjelent VOCAbuLarieS című albumából ad ízelítőt az ezerhangú énekes, amelyen ismét szinte csak emberi hangokat használt fel.

Bobby McFerrin 1950. március 11-én született New Yorkban. Ötéves korában költözött szüleivel Kaliforniába, ahol hatesztendősen kezdte zongora tanulmányait. Sacramentóban és Cerritosban töltött főiskolai évei után zongorista-énekesként eleinte kaliforniai kis klubokban, illetve szállodákban kezdett zenélni. Egy ilyen helyen fedezte fel őt 1979-ben a vokalizálás úttörője, Jon Hendricks, a legendás jazzénekes és szövegíró. Ő ajánlotta be a New York-i Cool Jazzfesztiválra, ahol McFerrin hatalmas sikert aratott teljesen egyéni énektechnikájával és showműsorával.

Ettől kezdve a világhírű jazzmuzsikusok szinte kézről-kézre adták Bobbyt. Előbb Chico Freemannel, majd Grover Washington Jr.-ral, végül Herbie Hancock VSOP együttesével turnézott. Az Elektra kiadó 1982-ben Bobby McFerrin címmel dobta piacra az énekes első lemezét, de ez még csak jazzkörökben keltett feltűnést. Az énekesre olyan nagy hatással voltak Keith Jarrett szólózongora lemezei, hogy elhatározta, szólóénekesként fog koncertezni. Első ilyen turnéját 1983-ban rögzítették és 1984-ben The Voice címen jelent meg az LP. Ezt az anyagot azonban mégsem nevezhetjük zenei értelemben tisztán a cappella produkciónak, hisz McFerrin mellének ritmikus ütögetésével különleges, addig soha sem hallott hangszer-imitációkat hozott létre. Ráadásul egészen újszerű légzéstechnikájának köszönhetően még a levegővételből is képes hangot faragni. McFerrin 1986-ban kötött szerződést a rangos Blue Note kiadóval, majd 1992-ben a Sony Classicallel. Tíz újabb lemezét húszmillió példányban adták el, összesen tíz Grammy-díj tulajdonosa.

2010. augusztus 22. 20:00 Syma Rendezvénycsarnok

Bobby McFerrin, km.: Kolonits Klára, Szőke Nikoletta, Szvorák Katalin (ének)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.