Jazz/World

Bódy Magdi és barátai – 40 éve a pályán

2016.10.26. 13:53
Ajánlom
A jazz nagyasszonya az Óbudai Társaskörben adott jubileumi koncerttel ünnepli az énekesi pályán eltöltött 40 évet, vele ünnepel Szakcsi-Lakatos Béla és Dés László is.
Bódy Magdi

Bódy Magdi (Fotó/Forrás: Göbölyös László)

Október 28-án este 19 órakor négy évtized zenei összegzésre vállalkozik a zenésztársai és közönsége körében ünneplő Bódy Magdi. Az énekesnő nevét popénekesként ismerte meg a '70-es évek magyar közönsége, stílusát azonban kezdettől fogva a pop és a jazz ötvözése jellemzi.

Az énekesnő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése (1976) után a Zeneművészeti Főiskola jazztanszakán, Vukán György növendéke volt. Már tanulmányai előtt, a hetvenes évek elején is vállalt fellépéseket. A Jézus Krisztus Szupersztár hazai bemutatóján Mária Magdolna szerepét alakította. 1972 és '75 között a Generál együttessel zenélt együtt, Révész Sándorral, Karácsony Jánossal és megalakította a Mikrolied vokált, majd szólistaként hazai és külföldi fesztiválokat nyert. Saját együttesével komoly külföldi koncertturnékon vett részt. 1981-ben a KFT együttessel vállalt koncerteket, és néhány felvételt is készítettek közösen.

1981 óta Bódy Magdi kanadai és amerikai jazzklubokban, rádiókban és tévékben énekel. 1982-ben az ottawai konzervatórium tanára volt, majd önálló énekiskolát alapított. Később New Yorkba költözött, és sikeres együttműködésben több lemezt készített a népszerű Special EFX zenekarral, amelynek egyik kulcstagja volt a közelmúltban elhunyt magyar származású ütőhangszeres, George Jinda. Rendszeresen adott koncerteket a zenekarral közösen a New York-i Greenwich Village-ben.

Az énekesnő 1994-es hazatérése után sorra jelentek meg itthon lemezei. A felvételek régi és új zenészbarátai közreműködésével készültek. A 2000-dik év második felében az újra összeállt Generál együttes szuperkoncertje vonta az énekesnőre újra az itthoni nyilvánosság érdeklődését. A visszatérés többek között olyan zenészek közreműködésével sikerült, mint Szakcsi Lakatos Béla, Muck Ferenc vagy Csepregi Gyula. Hazatérése óta gyakran találkozhat vele a jazzkoncerteket látogató közönség.

Bódy Magdi számos itthoni és nemzetközi zenei díj nyertese (Intertalent Fesztivál nagydíja (1975), Tessék Választani első díja (1978), sopotói, torontói és New York-i jazzfesztiválok díjai). Hangterjedelme különleges, négy és fél oktávnyi.

Program:

Bódy Magdi és barátai – 40 éve a pályán

2016. október 28., 19:00

Óbudai Társaskör, Nagyterem

Közreműködik:

Szakcsi- Lakatos Béla – zongora

Gayer Ferenc – nagybőgő

Szende Gábor – dob

Vendégművész:

Dés László – szaxofon

Műsorvezető: Dombóvári Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.