Jazz/World

Boglári bor- és jazzkupa

2011.07.08. 12:00
Ajánlom
Tizenkét éve júliusban borászok és jazzmuzsikusok kart karba öltve várják a balatoni connoisseuröket: egyszerre jazz- és borkostolóra.

A Helyiérték egyesület és a boglári Művelődési Ház pompás balatoni programot talált ki, a sikerrecepten nem is kellett változtatni a kezdetek, tizenkét év óta. Akár borissza az ember, akár „csak" jazzrajongó, szívesen elteszi emlékbe a belépőjegyet, a fesztivál-emblémás kostoló-poharat.

Az idei program nyitánya egy jazzmise a helyi evangélikus templomban 13-án este hatkor, majd Fekete-Kovács Kornél kvintettje, előttük pedig a Fábián Juli-Sárik Péter duó szerepel. Másnap a tavalyi Showcase-en is tetszetős programjával kiemelkedő Django Free játszik, majd a magyar jazz egyik nagy visszidense, Csanyi Zoltán szintetizátor-virtuóz következik, az együttesében Lamm Dáviddal.

Péntek este rögtön két énekest hallhat a nagyérdemű: először Urbán Orsolya lép fel, többek között Horányi Sándor és Kollmann Gábor kíséretével, majd Berki Tamás, ezúttal a Mohay fivérekkel és Tóth Viktorral is megerősített zenekarával. A szokásosnál kicsit rövidebb fesztivál szombaton zár, amikor ugyancsak sok neves jazz-kiválóság hallható. Az idén indult 1705 nevű együttesben Kaltenecker Zsolt, Piri Béla és Dés András döntik halomra azok várakozásait, akik hagyományos zongora-bőgő-dob formációra számítanak, majd a finálét a népszerű Babos Gyula Special Project nevű zenekara nyújtja, csodás fiatal tehetségekkel megtűzdelt felállásban.

A helyszín, mint mindig, idén is a Művelődési Ház székekkel és sörpadokkal-asztalokkal kényelmessé tett nagy kertje, ahol az előrejelzések szerint kevesebb lesz a szúnyog, mint tavaly. A hátsó pavilonokban pedig ismét elsőrangú pincék képviseltetik magukat: például Bujdosó, Gere, Légli és Vylyan. Esőhelyszín a Művelődési Ház nagyterme, ugyanott.

Jazz és a Bor fesztiválja, Balatonboglár
Balatonboglár, Művelődési Ház (Árpád u. 17.)
2011. július 13-16.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.