Jazz/World

Bohém Ragtime Jazz Fesztivál – tizenötödször

2006.03.21. 00:00
Ajánlom
Indul a Bohém Fesztivál, a régió legnagyobb jazzfesztiválja: március 21-29. között kilenc nap alatt tizenhét városban szól a jazz!

A kimerítő koncertturné állomásain összesen mintegy száz zenész szerepel majd. A rendezvénysorozat a különlegességek fesztiválja is: a rendezők szándéka szerint minden évben olyan ragtime- és tradicionális jazz együttesek, szólisták lépnek fel, akik a világ legjobbjai közé tartoznak és valamilyen szempontból különlegesek – stílusban, hangszer-összeállításban, repertoárban... És persze mindannyian bohémek.

A fesztivál kitalálója és házigazdája az eMeRTon-díjas Bohém Ragtime Jazz Band 1992-ben kezdte szervezni a rendezvényt, így az idei Bohém Fesztivál a tizenötödik a sorban. A jubileumhoz méltó szereplőgárda érkezik Kecskemétre és a többi fesztiválvárosba: többek között „a ragtime királynője”-ként aposztrofált kanadai Mimi Blais, aki a Művészetek Palotájában is fellép, az amerikai szaklapoktól a „világ legjobb ragtime zenekara” címet elnyert norvég Ophelia Ragtime Orchestra, a húszas-harmincas éveket megelevenítő holland Andor’s Jazz Band, a Belgrádi Dixieland Zenekar, a minden fesztiválon sztárvendégként kezelt, Amerikában is elismert német trombitás-klarinétos páros, Herbert Christ és Matthias Seuffert. A magyar színeket a Bohémek mellett hét hazai fellépő képviseli, többek között a méltán népszerű Bolyki Brothers.

A március 24-26-i fő hétvégén öt koncerten szól majd a jazz a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban. A rendezők teltházra számítanak, köszönhetően a másfél évtizedes népszerűségnek és a rendkívül kedvező, 500 és 2000 Ft közötti jegyáraknak. A koncerteket a Magyar Rádió is rögzíti.

(XV. Bohém Fesztivál (XV. Nemzetközi “Bohém” Ragtime & Jazz Fesztivál); helyszínek:Kecskemét, Erdei Ferenc Művelődési Központ, valamint további 15 magyar város (Baja, Budapest, Dunaújváros, Gödöllő, Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Miskolc, Pécs, Siófok, Szolnok, Tata, Újvidék, Vác, Zalaegerszeg) és Újvidék; időpont:2006. március 24-26. péntek-vasárnap (Kecskemét), március 21-29. között országszerte és a régióban további tizenhat helyszínen; km.: Mimi Blais (ragtime-zongorista, Kanada), Morten Gunnar Larsen (ragtime-zongorista, Norvégia), Ophelia Ragtime Orchestra (Norvégia), Andor’s Jazz Band (Hollandia), The Belgrade Dixieland Orchestra (Szerbia), Bohém Ragtime Jazz Band (Kecskemét), Matthias Seuffert (klarinét, szaxofonok), Herbert Christ (trombita), Bolyki Brothers (Budapest), Aulos Szaxofonkvartett (Budapest), Freemen Jazz Band (Budapest), Papa Jazz (Budapest), Apáti János (zongora, Siófok), Nagy Iván (zongora, Budapest), Little Jazz Band (Kecskemét), Kecskemét Jazz Orchestra, Dixie Jam Session (Hódmezővásárhely), Miskolc Dixieland Band, Kőrösi Szürkeverebek Jazzbandája (Kiskőrös)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.