Jazz/World

Bölcsőtől a koporsóig

2012.02.29. 10:27
Ajánlom
Vannak dolgok, melyeket nem lehet elég korán kezdeni és elég sokáig csinálni - a legjobb példa rá Herczku Ági új albuma illetve lemezbemutató koncertje, melyen a legfiatalabb közreműködő 11, a legidősebb pedig 87 éves volt.

Herczku Áginak 2002-ben jelent meg első, önálló magyar népzenei albuma Arany és kék szavakkal címmel, amit több világzenei produkció követett - tíz év után most visszatért az autentikus népzenéhez. Saját bevallása szerint Tüzet viszek című új lemezének minden hangjával "közölni akar valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén": a tűz szimbolizálja a még élő mesterek tudását, melynek áthagyományozása az eltűnőben lévő népi kultúra fennmaradásához elengedhetetlenül fontos.

A február 24-i lemezbemutató koncertnek a Müpa Fesztivál Színháza adott otthont. A terem méretének köszönhetően emberközeli, családias légkör alakult ki annak ellenére, hogy az előadás teltházas volt. Az igényesen megkomponált színpadképet a háttér-vetítés határozta meg, mely már-már színházi díszletként hatott. Herczku Ági hegedűvel a kezében fogadta a közönséget, és némi humorral fűszerezve dalolta el, mennyire várta már ezt az estét. Ezután csatlakoztak hozzá a többiek, hol felváltva, hol pedig együtt: Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs és Gombai Tamás hegedűn, Mester László "Pintyő" és Fekete Antal "Puma" brácsán, Szabó Csobán Gergő bőgőn, és Szabó Dániel cimbalmon.

A vendégénekesek között először a legfiatalabb generáció képviselőjével, a 11 éves Fekete Boglárkával ismerkedhettünk meg. A debreceni kis pacsirta Ágival közösen énekelt népdalokat úgy, hogy közben a szövegnek megfelelően el is játszották azokat, ezzel is erősítve a magyar népzene játékos arcát. Bogi tiszta, és erőteljes énekhangját az estén többször hallhattuk, és biztos, hogy a jövőben is fogjuk majd. De mit érne az igazi autentikus népzene olyan előadók nélkül, akik mesteri szinten művelik, amióta az eszüket tudják? Herczku Ági legidősebb vendégei: a 87 éves Maneszes "Láli" Józsefné Tóth Mariska és a nyolcvanéves András Erzsi "Erdei" néni - mindeketten a Népművészet Mestere kitüntetésben részesültek a 2011-es évben - nagy utat tettek meg, hogy ott lehessenek a lemezbemutatón. Kifejezetten hálásak lehettünk nekik, ugyanis két olyan énekes előadásában hallhattunk erdélyi népdalokat, akiknek az egész életük benne van ezekben a nótákban. "Erdei" néni az éneklés után ráadásként pedig megmutatta, hogy a mesélésben is otthonosan mozog - hihetetlen élmény volt látni és hallani őket, jó erőt és egészséget kívánunk mindkettejüknek.

A koncert stílusok tekintetében változatos volt, kezdve a gyerekdalokkal a mulatóson át a szomorú, keserű hangulatú nótákig bezárólag, de hallhatunk egy cigánydalokból készített összeállítást is, melyben Ági táncolt, Dés András pedig ceglédi kannán kísérte. A lemez illetve a koncert műsorán szerepelt egy mezőségi halottas tánc is, ami az énekesnő kedvencei közé tartozik - amint Ági elmondta, azóta hatása alatt van és szerette volna előadni, amióta először elénekelték neki a dalt. Ági mesélt arról is, hogy ők, népzenészek mind a mai napig járnak népdalokat gyűjteni, persze ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Felidézett egy kedves történetet, amit azóta is emlegetnek az egyik legutóbbi gyűjtésükről, amikor is az egyik faluba való megérkezésük után egy órával elterjedt, hogy Zsófi néninek, akihez mentek, új szeretője van - "Szalonna" személyében.

Az est végéhez közeledve ismét hallhattuk a Nagy Öregeket, de immár együtt, és zenekari kísérettel. Pár nóta után még táncra is perdültek, ezzel is bizonyítva, hogy még 80 évesen is lehet önfeledten mulatni. A ráadásszámban pedig mindenki beszállt - Gera Attila is, aki a lemezen szaxofonon játszik, de egy malőr folytán a CD-borítóról lemaradt a neve - , és nagy együttzenéléssel zárult a koncert.

 

Hatalmas elismeréssel tartozunk az előadóknak és a szervezőknek, mivel nagyon igényesen előkészített és megvalósított produkciót láthattunk. Bízunk benne, hogy hallhatjuk még az erdélyi nagyasszonyokat, mert reméljük, hogy a kitűzött célt - a népi kultúra továbbéltetését, továbbhagyományozását -  további lemezekkel és koncertekkel kívánja elérni Herczku Ági.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.