Jazz/World

Bölcsőtől a koporsóig

2012.02.29. 10:27
Ajánlom
Vannak dolgok, melyeket nem lehet elég korán kezdeni és elég sokáig csinálni - a legjobb példa rá Herczku Ági új albuma illetve lemezbemutató koncertje, melyen a legfiatalabb közreműködő 11, a legidősebb pedig 87 éves volt.

Herczku Áginak 2002-ben jelent meg első, önálló magyar népzenei albuma Arany és kék szavakkal címmel, amit több világzenei produkció követett - tíz év után most visszatért az autentikus népzenéhez. Saját bevallása szerint Tüzet viszek című új lemezének minden hangjával "közölni akar valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén": a tűz szimbolizálja a még élő mesterek tudását, melynek áthagyományozása az eltűnőben lévő népi kultúra fennmaradásához elengedhetetlenül fontos.

A február 24-i lemezbemutató koncertnek a Müpa Fesztivál Színháza adott otthont. A terem méretének köszönhetően emberközeli, családias légkör alakult ki annak ellenére, hogy az előadás teltházas volt. Az igényesen megkomponált színpadképet a háttér-vetítés határozta meg, mely már-már színházi díszletként hatott. Herczku Ági hegedűvel a kezében fogadta a közönséget, és némi humorral fűszerezve dalolta el, mennyire várta már ezt az estét. Ezután csatlakoztak hozzá a többiek, hol felváltva, hol pedig együtt: Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs és Gombai Tamás hegedűn, Mester László "Pintyő" és Fekete Antal "Puma" brácsán, Szabó Csobán Gergő bőgőn, és Szabó Dániel cimbalmon.

A vendégénekesek között először a legfiatalabb generáció képviselőjével, a 11 éves Fekete Boglárkával ismerkedhettünk meg. A debreceni kis pacsirta Ágival közösen énekelt népdalokat úgy, hogy közben a szövegnek megfelelően el is játszották azokat, ezzel is erősítve a magyar népzene játékos arcát. Bogi tiszta, és erőteljes énekhangját az estén többször hallhattuk, és biztos, hogy a jövőben is fogjuk majd. De mit érne az igazi autentikus népzene olyan előadók nélkül, akik mesteri szinten művelik, amióta az eszüket tudják? Herczku Ági legidősebb vendégei: a 87 éves Maneszes "Láli" Józsefné Tóth Mariska és a nyolcvanéves András Erzsi "Erdei" néni - mindeketten a Népművészet Mestere kitüntetésben részesültek a 2011-es évben - nagy utat tettek meg, hogy ott lehessenek a lemezbemutatón. Kifejezetten hálásak lehettünk nekik, ugyanis két olyan énekes előadásában hallhattunk erdélyi népdalokat, akiknek az egész életük benne van ezekben a nótákban. "Erdei" néni az éneklés után ráadásként pedig megmutatta, hogy a mesélésben is otthonosan mozog - hihetetlen élmény volt látni és hallani őket, jó erőt és egészséget kívánunk mindkettejüknek.

A koncert stílusok tekintetében változatos volt, kezdve a gyerekdalokkal a mulatóson át a szomorú, keserű hangulatú nótákig bezárólag, de hallhatunk egy cigánydalokból készített összeállítást is, melyben Ági táncolt, Dés András pedig ceglédi kannán kísérte. A lemez illetve a koncert műsorán szerepelt egy mezőségi halottas tánc is, ami az énekesnő kedvencei közé tartozik - amint Ági elmondta, azóta hatása alatt van és szerette volna előadni, amióta először elénekelték neki a dalt. Ági mesélt arról is, hogy ők, népzenészek mind a mai napig járnak népdalokat gyűjteni, persze ez nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Felidézett egy kedves történetet, amit azóta is emlegetnek az egyik legutóbbi gyűjtésükről, amikor is az egyik faluba való megérkezésük után egy órával elterjedt, hogy Zsófi néninek, akihez mentek, új szeretője van - "Szalonna" személyében.

Az est végéhez közeledve ismét hallhattuk a Nagy Öregeket, de immár együtt, és zenekari kísérettel. Pár nóta után még táncra is perdültek, ezzel is bizonyítva, hogy még 80 évesen is lehet önfeledten mulatni. A ráadásszámban pedig mindenki beszállt - Gera Attila is, aki a lemezen szaxofonon játszik, de egy malőr folytán a CD-borítóról lemaradt a neve - , és nagy együttzenéléssel zárult a koncert.

 

Hatalmas elismeréssel tartozunk az előadóknak és a szervezőknek, mivel nagyon igényesen előkészített és megvalósított produkciót láthattunk. Bízunk benne, hogy hallhatjuk még az erdélyi nagyasszonyokat, mert reméljük, hogy a kitűzött célt - a népi kultúra továbbéltetését, továbbhagyományozását -  további lemezekkel és koncertekkel kívánja elérni Herczku Ági.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.