Jazz/World

Boldog születésnapot!

2007.08.16. 00:00
Ajánlom
Balázs Elemér, aki dobosként és zeneszerzőként már csaknem két évtizede tartozik a magyar jazz élvonalába, a mai napon tartja születésnapi koncertjét a Vármegyeháza Díszudvarán este fél nyolctól.

A jazz esten minden fontos formáció fellép majd, amelyben ez alatt a két évtized alatt játszott, így a színpadra lép a Szakcsi- és a Babos Trió, a Szakcsi-Babos Quartet, a Trió Midnight, a C.A.E. Trió, az Oláh Kálmán Szextett, a Szakcsi Jr.- és a Pintér Zoltán Trió, a Balázs József Quintet és a Dés László Szeptett.

Ebből az alkalomból olyan zenekarok is összeállnak majd újra egy-egy szám erejéig, amelyeket már hosszú évek óta nem hallhatott a közönség, de ezen az estén kivételt tesznek, és élvezhetjük a No-Spa és az Off Course zenekar, valamint a Balázs Elemér Quintettet, a "My new way" és az "Always that moment" című lemezek felállásait. Végül, de nem utolsó sorban fellép Balázs Elemér saját, kiemelkedő sikerű zenekara is, a Balázs Elemér Group.

Ez a magyar jazz nagyságait felvonultató program méltó megünneplése lesz Magyarország és, Pat Metheny szavaival élve, a "világ egyik legjobb dobosa" születésnapjának, ami természetesen nem csak az ünnepeltnek, hanem a közönségnek is nagy örömére szolgálhat.

(2007. augusztus 16. 19:30 Pesti Vármegyeháza Díszudvara (Budapest) - Balázs Elemér születésnapi koncertje; km.: Oláh Kálmán Sextet (Oláh Kálmán/zongora, Borbély Mihály/szaxofonok, tárogató, klarinét, Bacsó Kristóf/szaxofon, Schreck Ferenc/harsona, Szandai Mátyás/nagybőgő, Balázs Elemér/dobok), Dés László, Vukán György, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, ifj. Szakcsik, Fekete Kovács Kornél, Czvikovszky Gábor, Hárs Viktor, Tűzkő Csaba)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.
Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.