Jazz/World

Bolyki Balázs (nem is) első lépése

2010.12.23. 10:42
Ajánlom
Bolyki Balázs még az év vége előtt repülőstartot vesz szólópályáján.

A hírneves Bolyki Brothers vokálból jól ismert Bolyki Balázs most először lép színpadra saját szerzeményeivel. A koncert az Első lépés címet viseli és tudatosan épít a régi, de nélkülözhetetlen út toposzra, hangsúlyozza az egyéni sors(építés) jelentőségét.

Bolyki Balázs 1974-ben született Budapesten, szülei ötödik fiúgyermekeként. Először zongorázni tanult, majd klarinétozni kezdett. 12 évesen megnyerte a budapesti, majd az országos fafúvós versenyt. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolábán folytatott tanulmányai mellett szaxofonozott gospel, jazz és pop produkciókban. Húsz évesen, a Miss Saigon című Broadway-musical előadásán már 15.000 ember előtt játszotta a Szóló szaxofon című dalt. A '90-es évek végén a német Viva zenecsatorna részére készített vokálhangszereléseket. Dalszerzőként, szövegíróként és hangszerelőként számos hazai és külföldi lemezen közreműködött és több esetben kapott munkája elismeréseként arany- és platinalemezt. Lassan tíz éve tanít színpadi jelenlétet gospel zenészeknek.

Országosan, sőt a nemzetközi színtéren ismertté mégis három testvérével alapított családi a cappella együttese tette. A Bolyki Brothers 1985-ben indult, és azóta olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint a világhírű gitárművész, Al Di Meola vagy a Holmes Brothers (többszörös Év blues együttese az USA-ban).

Repertoárjukban tradicionális spirituálékat és egyedi hangszerelésű saját dalokat, a modern gospelt részesítik előnyben, és szólóban Balázs is nyilván ezt tekinti kiindulópontnak. Az Első lépés, mely leginkább egy máris kiemelkedő pálya folytatása, széles repertoárral indul: saját dalok, jazz standardek, soul és klasszikus gospelek hangoznak el.

December 28. 20:00 - Millenáris Teátrum
Bolyki Balázs: Első lépés

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.
Jazz/World nemzetközi jazznap

Melbourne-ben rendezik meg idén a Nemzetközi Jazznap gáláját

Több mint 190 országban, köztük Magyarországon is koncertekkel ünneplik a jazzt, mint a „béke univerzális nyelvét” április 30-án.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.