Jazz/World

Bolyki Balázs (nem is) első lépése

2010.12.23. 10:42
Ajánlom
Bolyki Balázs még az év vége előtt repülőstartot vesz szólópályáján.

A hírneves Bolyki Brothers vokálból jól ismert Bolyki Balázs most először lép színpadra saját szerzeményeivel. A koncert az Első lépés címet viseli és tudatosan épít a régi, de nélkülözhetetlen út toposzra, hangsúlyozza az egyéni sors(építés) jelentőségét.

Bolyki Balázs 1974-ben született Budapesten, szülei ötödik fiúgyermekeként. Először zongorázni tanult, majd klarinétozni kezdett. 12 évesen megnyerte a budapesti, majd az országos fafúvós versenyt. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolábán folytatott tanulmányai mellett szaxofonozott gospel, jazz és pop produkciókban. Húsz évesen, a Miss Saigon című Broadway-musical előadásán már 15.000 ember előtt játszotta a Szóló szaxofon című dalt. A '90-es évek végén a német Viva zenecsatorna részére készített vokálhangszereléseket. Dalszerzőként, szövegíróként és hangszerelőként számos hazai és külföldi lemezen közreműködött és több esetben kapott munkája elismeréseként arany- és platinalemezt. Lassan tíz éve tanít színpadi jelenlétet gospel zenészeknek.

Országosan, sőt a nemzetközi színtéren ismertté mégis három testvérével alapított családi a cappella együttese tette. A Bolyki Brothers 1985-ben indult, és azóta olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint a világhírű gitárművész, Al Di Meola vagy a Holmes Brothers (többszörös Év blues együttese az USA-ban).

Repertoárjukban tradicionális spirituálékat és egyedi hangszerelésű saját dalokat, a modern gospelt részesítik előnyben, és szólóban Balázs is nyilván ezt tekinti kiindulópontnak. Az Első lépés, mely leginkább egy máris kiemelkedő pálya folytatása, széles repertoárral indul: saját dalok, jazz standardek, soul és klasszikus gospelek hangoznak el.

December 28. 20:00 - Millenáris Teátrum
Bolyki Balázs: Első lépés

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.