Jazz/World

Bolyki Balázs (nem is) első lépése

2010.12.23. 10:42
Ajánlom
Bolyki Balázs még az év vége előtt repülőstartot vesz szólópályáján.

A hírneves Bolyki Brothers vokálból jól ismert Bolyki Balázs most először lép színpadra saját szerzeményeivel. A koncert az Első lépés címet viseli és tudatosan épít a régi, de nélkülözhetetlen út toposzra, hangsúlyozza az egyéni sors(építés) jelentőségét.

Bolyki Balázs 1974-ben született Budapesten, szülei ötödik fiúgyermekeként. Először zongorázni tanult, majd klarinétozni kezdett. 12 évesen megnyerte a budapesti, majd az országos fafúvós versenyt. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolábán folytatott tanulmányai mellett szaxofonozott gospel, jazz és pop produkciókban. Húsz évesen, a Miss Saigon című Broadway-musical előadásán már 15.000 ember előtt játszotta a Szóló szaxofon című dalt. A '90-es évek végén a német Viva zenecsatorna részére készített vokálhangszereléseket. Dalszerzőként, szövegíróként és hangszerelőként számos hazai és külföldi lemezen közreműködött és több esetben kapott munkája elismeréseként arany- és platinalemezt. Lassan tíz éve tanít színpadi jelenlétet gospel zenészeknek.

Országosan, sőt a nemzetközi színtéren ismertté mégis három testvérével alapított családi a cappella együttese tette. A Bolyki Brothers 1985-ben indult, és azóta olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint a világhírű gitárművész, Al Di Meola vagy a Holmes Brothers (többszörös Év blues együttese az USA-ban).

Repertoárjukban tradicionális spirituálékat és egyedi hangszerelésű saját dalokat, a modern gospelt részesítik előnyben, és szólóban Balázs is nyilván ezt tekinti kiindulópontnak. Az Első lépés, mely leginkább egy máris kiemelkedő pálya folytatása, széles repertoárral indul: saját dalok, jazz standardek, soul és klasszikus gospelek hangoznak el.

December 28. 20:00 - Millenáris Teátrum
Bolyki Balázs: Első lépés

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.