Jazz/World

Bor, irodalom és jazz a Pilvaxban

2011.05.17. 12:49
Ajánlom
Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Ma alapító-főszerkesztője, a Pilvax művészeti vezetője különleges borbemutatóra invitálja az irodalom barátait.

A Pilvaxban május 18-án, szerdán fél hattól a hírneves szekszárdi Fritz Borászat hozza el legnemesebb nedűit, hozzá a történelmi kávéház szakácsművészei készítenek káprázatos vacsorát. S közben - igazolva, hogy a bor és az irodalom kéz a kézben járnak - dr. Töttős Gábor, az Alisca Borrend krónikása „versel". Előadásában a reformációtól napjainkig, Garay János, Babits Mihály, Baka István és mások remekeit hallhatjuk.

Töttős Gábor főiskolai docens előadásában elhangzik majd a szekszárdi szőlő és bor históriája „száz ékes, rímes, rémes versszakban". Ezután részleteket hallunk Tolnai Fabricius Bálint 1580-as verséből, amelyben a borfogyasztási szokásokról szól. Rövid prózai szemelvények következnek a 17-18. századból: „Hogyan és miért lett a vörösbor magyar nemzeti jelkép?" - egyebek közt erre is választ kap a publikum.

Garay János Szegszárdi bordalát szintén meghallgathatjuk, amelyben először fordul elő az általa kitalált „bikavér" szó. Ezután következik Babits Mihály Őszi pincézés (Ikerszonettek) című remeke, majd Baka István Háry János bordala. És persze nem maradnak el a klasszikus Féja-, Móricz- és Mészöly Miklós-sorok sem. Az előadás igazolja, hogy Szekszárd nemcsak a bor, de az irodalom városa is.

A belépő uzsonnával és borokkal 1848 forint. Közvetlenül a borest után, este nyolc órától Lakatos Gyula zongorista jazzestje lesz hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.