Jazz/World

Borago lemezbemutató vendégművészekkel

2007.01.29. 00:00
Ajánlom
Két és fél éve alakult a Borago zenekar, amely most saját CD-jének anyagával áll a közönség elé, s olyan jeles előadók is beszállnak a játékba, mint Dresch Mihály, Fekete-Kovács Kornél és Markó Ádám.

Első lemezének anyagát játssza a Borago zenekar a Jövő Háza Fogadójában. A koncerten az album dalai mellett természetesen sok más Borago-dal is elhangzik majd. Az est érdekessége, hogy két meghatározó jazzszemélyiség is fellép a zenekarral: a Borago-album zenei rendezője, a jazztrombitás Fekete-Kovács Kornél és a népzenei indíttatású muzsika elkötelezett képviselője, Dresch Mihály. A koncert harmadik vendége a fiatal dobos-ütőhangszeres, Markó Ádám.

A Borago 2004 nyarán alakult, városi népzenét játszó trió. Zenéjüket a magyar népdalok ihlették, de a dalok XXI. századi, városi ízzel, egyedi hangon szólalnak meg. A zenekar megalakulása óta rendszeresen koncertezik országszerte. 2006-ban az összes fontos fesztiválon és etnozenét kínáló pódiumon felléptek. 2006-ban mutatta be a Szabadkai Népszínház magyar társulata Emma című előadását, amelynek zenéjét a Borago tagjai írták. A darabot élő zenei kísérettel több alkalommal sikerrel játszották Szabadkán és Budapesten is.

A zenekar tagjai: Hornai Anita (ének, fuvola, furulyák), Warnusz Zsuska (zongora, ének) és Bizják Gábor (kürt, ének). Röviden annyi mondható el róluk, hogy Hornai Anita az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdiójában végzett énekesként. Először 2005-ben, a Megasztár harmadik szériájában figyelt fel rá a nagyközönség, ahol egy Borago-dal eléneklésével különdíjat nyert. Warnusz Zsuska az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdiójának tanára, az ELTE Zenei Tanszékének végzős hallgatója. A Borago mellett az Emil.RuleZ!-ben is zongorázik. Bizják Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott kürtművészként, de klasszikus zenei karrierje és a Borago mellett a kortárs jazzt játszó Modern Art Orchestrának is tagja.

(2007. február 9. 20:00 (Budapest) Jövő háza Fogadó - A Borago zenekar koncertje; vendég.: Fekete-Kovács Kornél (jazztrombita), Dresch Mihály (szaxofon, furulya, ének), Markó Ádám (dob, ütős hangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.