Jazz/World

Borbély Mihály és Ágoston Béla is gyertyát fúj

2016.09.12. 17:00
Ajánlom
Az etno jazz két jelentős fúvósa egy nap különbséggel nemcsak széles hangszerparkjuk darabjait szólaltatják meg különleges fúvótechnikájukkal, hanem kerek születésnapi tortájuk, kerek évszámokat jelző gyertyáit is ezzel a módszerrel oltják el a hétvégén, a Fonóban.

Borbély Mihály ugyanis hatvanadik születésnapját ünnepli 16-án a Fonóban, míg Ágoston Béla a kerek ötvenről emlékezik meg ily módon, szeptember 17-én ugyanitt, zenészbarátokkal és a közönséggel.

A multiinstrumentalista Ágoston Béla nyelvi leleményességét sem hagyta otthon, amikor címet adott az eseménynek. Az 50 „vagy” ok: Népzene vagy jazz? Hip-hop vagy rock? Havasi kürt vagy szimfonik? címet viselő esemény rá jellemzően műfajilag és zeneileg igen gazdagnak ígérkezik. 20 órától egy őrületes mix lesz hallható a Happy Birthday Bigbandtól, 21:30-tól a Monoton Koktél című alkalmi formáció lép színre Rubik Ernő Zoltánnal (zongora, billentyűshangszerek, tárgyak), Kertész Endrével (cselló) és Keönch László Farkassal (ütőhangszerek, hegedű). Végül az estet a Kényszerzuboly/Színházak Éjszakája zenésztalálkozó „Zuboly vezetésével” című esemény zárja, amiben feltehetően az épp nem a Színházak éjszakáján haknizó Zuboly tagok és barátaik lépnek színre.

Ágoston Béla

Ágoston Béla

„Az önmagát leginkább zeneközelítőként definiáló, zenei polihisztor Ágoston Béla szerénysége talán csak tehetségével vetekszik. Szaxofonon, blasszusklarinéton, brácsán, gitáron, kecskedudán, steel drumon és szájharmonikán játszik, hozzá, ha kell, énekel. Nagy teherbírású, karakteres muzsikus, nyitott és fogékony minden színvonalas produkcióra. Mániákus zenekar alapító, felsorolni is reménytelen, mennyi saját formációt vezetett az elmúlt évtizedben. A legfontosabbak talán az Ágoston Kártett, az Agostones és a Zuboly” - írja róla Jávorszky Béla Szilárd a Magyar folk története című, 2013-as könyvében.

Azóta persze nemcsak a repertoár, de a formációk száma is bővült, augusztus végén mutatta be például Knutdut Men nevű formációjával a Dunno című lemezt. A formáció neve a „nem tudtunk” visszafelé olvasott verziója, míg a cím a „don't know” kissé hevenyészetten kiejtett alakja, a zenei anyag pedig főként „tiszta jazz” a közelmúltban született szerzemények közül.

Borbély Mihály

Borbély Mihály

És aki már ezt a koncertet meghallgatta, nem maradhat otthon másnap sem, a Kossuth-díjas Borbély Mihály 60. születésnapi koncertjén. A jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos születésnapja alkalmából színpadra áll Borbély jónéhány jelentős formációja. Erről elmondta: "A Vujicsics zenekarban valahogy kialakult, hogy – legyen szó születés- vagy névnapról – az ünnepelt hoz szerény ajándékot, egy kis bort, süteményt, s ő lepi meg a barátait. Amikor a szívemnek oly kedves Fonó felkérését elfogadtam, rögtön tudtam: csak úgy van értelme ennek az „ünnepi koncert“-nek, ha én ajándékozhatom meg a közönséget. Ebben számos kollégám lesz segítségemre ezen az estén, akiknek nagy köszönettel tartozom szakmai és baráti szempontból egyaránt: Agatics Krunoszláv „Kityo“, Baló István, Brczán Miroszláv, Dés András, Dresch Mihály, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Farkas Zoltán „Batyu“, György Mihály, Horváth Balázs, Lukács Miklós, Sárvári Kovács Zsolt, Szendrődi Ferenc, Tálas Áron".

Az esten hallható lesz a fenti kiváló zenészek összetételéből a Balkán Jazz Project, a Borbély-Dresch Quartet, a Borbély Műhely, a Polygon trió, a Quartet B, valamint a Vujicsics is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.