Jazz/World

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

Dalok nyomában
2023.05.25. 09:05
Ajánlom
„Sosem lehet előre tudni, egy dalnak mekkora sikere lesz. A daloknak sorsuk van, mint a könyveknek. Vagy az embereknek” – fogalmazott Bornai Tibor, a KFT együttes énekes-billentyűse, akit a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztünk a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.

Előfordult már önökkel, hogy poharazgatás közben észre sem vették az árak színvonalát, és azt hitték, rosszul látnak, amikor kihozták a számlát? Vártak már a tihanyi révnél kékszemű lányra, aki, persze, végül sosem jött el? Esetleg hullott már le önökről minden erkölcsi lánc egy csónakban ülve?

Ha jól sejtem, már szól is a fejükben a KFT klasszikusa, a Balatoni nyár.

A dal az együttes 1986-os negyedik, Siker, pénz, nők, csillogás című lemezén jelent meg, és annak ellenére, hogy nem szerepelt kislemezen, illetve videoklipp sem készült hozzá, rövid idő alatt a zenekar legnagyobb slágere lett az Afrika mellett. A balatoni nyár kifejezés mára szinte állandósult szókapcsolattá vált a köztudatban, a dalból pedig számtalan feldolgozás született az évtizedek során. A nyár közeledtével ezért most úgy döntöttünk, utána járunk, vajon mi motoszkált akkoriban a dalszerző, Bornai Tibor fejében, amikor papírra vetette a Balatoni nyár sorait.

Amikor arról kérdezem, vissza tudja-e idézni a konkrét szituációt, a művésznek nem kell sokat gondolkodnia. Mint mondja, 1985 nyarán a KFT és Hazel O’Connor közös kislemezre készült, ő pedig három dalt is elküldött Londonba az angol énekesnőnek – köztük volt a Balatoni nyár is. Bornai Tibor – vagy ahogy a szakmában mindenki hívja, Dráni – bízott benne, hogy Hazel ezt választja, ám ez nem így történt, a dallam ezért megmaradt az együttesnek.

A dallam titi titi tá-ja szinte diktálta, hogy »balatoni nyár«. A Balaton szerelmese vagyok, úgyhogy nem volt nehéz egy sor emléket felidéznem.

Van közöttük valódi és van kitalált emlék is” – árulja el, de amikor azt firtatjuk, elmondaná-e, melyik melyik, csak sejtelmesen mosolyog, és annyit felel, még egyetlen balatoni település sem választotta díszpolgárává. „De ha valaki egyszer lovasszobrot állít nekem a parton, az úgy nézzen ki, hogy áll egy ló, és kissé távolabb tőle én” – mondja, mert szerinte ez fejezné ki legjobban a lovakhoz való viszonyát.

A dal egyik igazi különlegessége, hogy a némileg pátosszal fűszerezett refrént Bornai ügyesen ellensúlyozza, például hétköznapi banalitásokkal (hamburgerevés, magas árak), nem éppen lírai szófordulatokkal („Lehullott rólunk minden erkölcsi lánc”), esetleg öniróniával („Élveztük, mennyire jó ez a sablonos helyzet”). Mint meséli, mindig is menekült az „édeskés megoldásoktól és a csöpögős érzelemvadászattól”. Bornai szerint ugyanis az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg. „Azt az elvet tartom szem előtt, hogy ne a nagy dolgokból csináljunk kicsit, hanem a kicsikből nagyot. Így tudja egy hamburgerevés vagy egy vonatra várakozás megérinteni a hallgatót” – fejti ki, majd pedig elneveti magát, mondván, az egyenesen szemtelenség, amikor az aranyhídba bámulást sablonosnak nevezi.

Bornai egyszerűen vállat von, amikor megkérdezem, sejtette-e előre, hogy ekkora sláger lesz a Balatoni nyárból.

Sosem lehet előre tudni, egy dalnak mekkora sikere lesz. A daloknak sorsuk van, mint a könyveknek. Vagy az embereknek

– mondja. Emlékei szerint az együttes többi tagjának az első pillanattól tetszett a dal, csak a hangmérnök (a szakmában magas elismerésnek örvendő Kálmán Sanyi) húzta a száját, ő ugyanis unos-untalan azt javasolta, hogy hagyják le a lemezről. „Nem fogadtunk szót neki” – zárja rövidre Bornai, megint csak mosolyogva.

Bucsúzóul a zenész azt még elmeséli, hogy a dalhoz kapcsolódóan volt egy egészen sajátos, az együttes humorát jól jellemző üzleti elképzelése, amely sajnos nem valósult meg. „Sokáig kerestem azt a balatoni fagylaltost, aki a fagyizóját átkeresztelné Nyalatoni Bárra, de nem találtam ilyen vállalkozó kedvű embert. Pedig nem kértem volna sokat az ötletért. Nyaranta egy nagy fagylaltot.”

Fejléckép: Bornai Tibor (Fotó/Forrás: Bánszegi Rebeka / KFT együttes Facebook-oldala)

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

Kapcsolódó

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.