Jazz/World

Brit elismerés a magyar „prímásoknak”

2010.07.14. 21:28
Ajánlom
Az Egyesült Királyság vezető világzenei magazinja a Songlines júliusban beválasztotta a Rendhagyó prímástalálkozó című kiadványt a 12 legjobb világzenei album közé.

Ez a prímástalálkozó azért rendhagyó, mert összességében igen messze vitte tovább azt a hagyományt, amelyből kiindult. A Rév együttest is alapító Lakatos Róbert kezdeményezésére ez a találkozó nem csak a cigányzenekarok hegedűs „primáriusát" állítja előtérbe. Szélesebbre tárva a kaput az etno-zenék előtt, örömzenét hozott létre jónéhány koncerten és ezen a lemezen, amelyre meghívást kaptak más hangszeresek és énekesek is.

Nyilvánvalóan a virtuóz „párbajozáson" túllépő, tartalmas zenei kommunikációt értékelte nagyra a brit Songlines című szaklap, amely utolsó megjelent számában a lemezt a 12 legjobb világzenei album közé választotta. A méltató cikkben Simon Broughton kiemeli, hogy ez „a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenészek szupercsapata, a kapcsolódási pont pedig a magyar zenei hagyományok iránti mély tisztelet. (...) Igazán demokratikus, ahogy a kezdő legényesben Vizeli Balázs (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom), Dresch Mihály (szaxofon) és Both Miklós (elektromos gitár) mind nagyszerű szólókkal mutatkoznak be. Ezt végigkíséri az egész lemezen át egy fantasztikus hegedű, brácsa, bőgő hármas." Végül leszögezi: „A tradicionális magyar zenének ez a magas művészi színvonalon megvalósított, életteli, különlegesen inspiratív előadása egy új szín a világ zenei palettáján."

A tavaly a Folkeurópánál megjelent lemez fentebb még nem említett közreműködői: Herczku Ágnes, Korpás Éva - ének, Pál István „Szalonna" - hegedű, ének,  Mester László - brácsa gardon, Doór Róbert - nagybőgő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.