Jazz/World

Budapest Jazz Orchestra & Kevin Mahogany (USA)

2006.09.02. 00:00
Ajánlom
Először Bécsben, szeptember 6-án, majd másnap Debrecenben, a 35. Debreceni Jazz Napok keretében ad koncertet a Budapest Jazz Orchestra a jazzénekes Kevin Mahogany közreműködésével.

Bepop, ballada, blues swing – a sokféle stílusban és zsánerben otthonos, Kansas-i születésű Kevin Mahogany zongorán kezdett játszani, majd klarinéton és baritonszaxofonon folytatta. Végzős diák volt, amikor felfedezték igazi tehetségét, az éneklést. Stílusának kialakulására olyan előadók voltak hatással, mint a Lambert, Hendricks és Ross trió, Al Jarreau és Eddie Jefferson. 1993-ban kiadott „Double Rainbow” című első lemeze mindjárt nagy sikert aratott. Ezen ritkán hallott balladákat, bop- és blues-számokat szólaltatott meg. 1996-ban a Warner Brothers kiadó jelentette meg a nevét viselő CD-jét, amit az „Another Time, Another Place”, a „My Romance” és a „Portrait of Kevin Mahogany” követett. Ezek után saját kiadót alapított „Mahogany Jazz” néven. Tizenegy szólólemezével és szerepléseivel megszilárdította helyét a világ legjobb jazzénekesei között. A New Yorker magazin kritikusa, Whitney Balliet szerint „kevés olyan van a jazzéneklésben, amit Mahogany ne tudna”.

A Budapest Jazz Orchestra az egyetlen hazai big band, amely Európa legrangosabb eseményére, a Montreaux Jazz Festivalra kapott meghívást, ahol nagysikerű koncerteket adott. Az itthoni jazzfesztiválok mindegyikének rendszeres vendége a zenekar, emellet többműfajú zenei fesztiválokon (Sziget, Budapest Parádé, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapesti Őszi Fesztivál stb.) is minden évben ad koncerteket. A zenekar vendégszólistája volt többek között Charlie, Babos Gyula, Oláh Kálmán, Somló Tamás, Bob Mintzer, Peter Erskine, David Liebman, Johnny Griffin, Maria Baptist, Ray Anderson, Butch Lacy, Eleonor Jahanson, Carol Cass és Kyle Gregory.

(2006. szeptember 6. Bécs – Reigen Live Klub; 2006. szeptember 7. Debrecen – 35. Debreceni Jazz Napok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.