Jazz/World

Budapest-Pozsony Jazzfesztivál

2005.12.14. 00:00
Ajánlom
Az első Pozsony-Budapest Jazzfesztivál budapesti fordulójára egy szlovák és két magyar zenekar részvételével kerül sor december 15-én 19:00-kor a Millenáris Fogadóban.

A fesztivál első része 2005. július 22-én volt Pozsony patinás főterén, a Hvieedoslav téren az Euforte Alapítvány és a CD Bár Buda szervezésében. A szép számú közönség előtt lezajlott koncertek nagy sikert arattak.

Az este a fiatal, tehetséges magyar jazz-zenészekből álló Connection Quartet (Weisz Gábor – szaxofon, a Magyar Rádió Szaxofonversenyének döntőse, Mohai András – dob, Szandai Mátyás – nagybőgő, Rozsnyói Péter – zongora) koncertjével kezdődik. A fiatal koruk ellenére igen felkészült zenészekből álló együttes repertoárján saját számok és feldolgozások (John Coltrane, Thelonious Monk stb.) találhatók. Őket követi a szlovák Pacora Trió, amely érdekes felállásának köszönhetően (Stano Palúch – hegedű, Marcel Comendant - cimbalom, Róbert Ragan – nagybőgő) egyedi hangzással szólaltatja meg a jazz-standardeket, illetve etno-jazz darabokat. Végül a mindenki által jól ismert Szakcsi Lakatos Béla triója zárja a fesztivált.

A két fesztiválból álló program az Euforte Alapítvány célkitűzéseivel összhangban született. Az Alapítvány alapítói szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy a kultúrának azon szeletei, amelyek kevésbé jutnak el a nagyközönséghez, teret kaphassanak. A másik fontos cél az volt, hogy a művészek egymást megismerhessék, műhelyek alakulhassanak ki, illetve átjárás jöhessen létre a különböző művészeti ágak között.

A koncertek összeállításánál nagy hangsúlyt kapott az is, hogy a kevéssé ismert ifjú muzsikusok teret kaphassanak azáltal, hogy a műfaj nagy öregjei mellett léphetnek fel. Ugyanakkor szlovák és magyar muzsikusok azonos színpadon való fellépésével elindulhat egy „regionális műhely”-jellegű együttműködés, amely az első, hagyományteremtőnek szánt fesztivált követő éves találkozók során teljesedhet ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.