Jazz/World

Budapest-Pozsony Jazzfesztivál

2005.12.14. 00:00
Ajánlom
Az első Pozsony-Budapest Jazzfesztivál budapesti fordulójára egy szlovák és két magyar zenekar részvételével kerül sor december 15-én 19:00-kor a Millenáris Fogadóban.

A fesztivál első része 2005. július 22-én volt Pozsony patinás főterén, a Hvieedoslav téren az Euforte Alapítvány és a CD Bár Buda szervezésében. A szép számú közönség előtt lezajlott koncertek nagy sikert arattak.

Az este a fiatal, tehetséges magyar jazz-zenészekből álló Connection Quartet (Weisz Gábor – szaxofon, a Magyar Rádió Szaxofonversenyének döntőse, Mohai András – dob, Szandai Mátyás – nagybőgő, Rozsnyói Péter – zongora) koncertjével kezdődik. A fiatal koruk ellenére igen felkészült zenészekből álló együttes repertoárján saját számok és feldolgozások (John Coltrane, Thelonious Monk stb.) találhatók. Őket követi a szlovák Pacora Trió, amely érdekes felállásának köszönhetően (Stano Palúch – hegedű, Marcel Comendant - cimbalom, Róbert Ragan – nagybőgő) egyedi hangzással szólaltatja meg a jazz-standardeket, illetve etno-jazz darabokat. Végül a mindenki által jól ismert Szakcsi Lakatos Béla triója zárja a fesztivált.

A két fesztiválból álló program az Euforte Alapítvány célkitűzéseivel összhangban született. Az Alapítvány alapítói szerettek volna hozzájárulni ahhoz, hogy a kultúrának azon szeletei, amelyek kevésbé jutnak el a nagyközönséghez, teret kaphassanak. A másik fontos cél az volt, hogy a művészek egymást megismerhessék, műhelyek alakulhassanak ki, illetve átjárás jöhessen létre a különböző művészeti ágak között.

A koncertek összeállításánál nagy hangsúlyt kapott az is, hogy a kevéssé ismert ifjú muzsikusok teret kaphassanak azáltal, hogy a műfaj nagy öregjei mellett léphetnek fel. Ugyanakkor szlovák és magyar muzsikusok azonos színpadon való fellépésével elindulhat egy „regionális műhely”-jellegű együttműködés, amely az első, hagyományteremtőnek szánt fesztivált követő éves találkozók során teljesedhet ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.