Jazz/World

Budapesten a Jazz Odüsszeia

2006.02.27. 00:00
Ajánlom
Az Európai Unió Kultúra 2000 programtámogatásának köszönhetően április 4-7 között a fantasztikus „Jazz Odüsszeia – Zenei vándorlás“ koncertsorozat budapesti állomása lesz az A38 Hajó és a Millenáris Park.

A fesztiválsorozat főszervezője Nagy-Britannia egyik legfontosabb koncertszervező irodája, a Serious, partnerei a Párizs külvárosában, Seine-Saint-Denis-ben megrendezésre kerülő Banlieues Bleues fesztivál szervezői, valamint az A38 Hajó a Millenáris Parkkal együttműködésben.

A projekt "nagykövete" Hugh Masekela, a világhírű dél-afrikai trombitás, akinek koncertjére április 5-én kerül sor a Millenáris Teátrumban. Hugh Masakela saját zenészein kívül meghívott Európában élő zenészeket is: Soweto Kinch (altszaxofon), a Jazz Jamaica Allstarts tagja, a Montreux-i Jazz Fesztivál "White Saxophone" díjának nyertese és Yaron Herman, az izraeli származású, Párizsban elő kiváló fiatal zongorista is hallható lesz a koncerten.

A másik formáció vezetője Dhafer Youssef, aki pillanatnyilag az egyik legizgalmasabb zenész az európai jazz palettán. Tunéziából származik, osztrák állampolgár, jelenlegi otthona Párizs. Zenéje a szufi hagyományokra épít. Oud (arab lant) nevű hangszeren játszik és énekel. Muzsikája az ősi és a modern tökéletes összhangja. Budapestre három norvég jazz zenésszel érkezik (Eivind Aarset, Rune Arnesen, Audun Erlien). Dhafer Youssef koncertje április 4-én lesz az A38 Hajón.

Árilis 6-án John Tchicai, a kiváló afro-dán-amerikai szaxofonos lép fel az A38-on Louis Moholo dobossal, aki dél-afrikai származású és Londonban él. Zenésztársuk lesz még a kortárs és az elektronikus zene nagy kísérletezője, Spring Heel Jack és a sokoldalú Dresch Mihály.

Április 7-én, a sorozat zárásaként magyar, skót és bolgár jazz – és népzenészek különleges produkciójára kerül sor az A38 Hajón. Brian Kellock zongorista – aki a BBC szerint Nagy-Britannia egyik legkiválóbb hangszeres zenésze – John Rae dobos és Mario Lima Caribé (nagybőgő) jazz triója zenél együtt Balogh Kálmánnal (cimbalom), Palya Beával (ének), Farkas Róberttel (hegedű) és Szokolay Dongó Balázzsal (fúvóshangszerek). Csatlakozik még hozzájuk a Bécsben élő bolgár harmonikás, Martin Lubenov. Programjukat Bartók zenéje ihlette.

Program:
•Dhafer Youssef oud (arab lant) – április 4., A38 Hajó
•Hugh Masakela, dél-afrikai trombitás – április 5., Millenáris Teatrum
•John Tchicai, afro-dán-amerikai szaxofonos – április 6., A38 Hajó
•Magyar, skót és bolgár jazz – és népzenészek különleges produkciójára – április 7., A38 Hajó

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.