Jazz/World

Budapesten a Vienna Art Orchestra

2007.11.07. 00:00
Ajánlom
Az A38 Hajó november 12-én este nyolckor a jazz, a klasszikus nagyzenekari muzsika és az európai kultúrtörténet találkozásának színhelye lesz: ismét fellép Bécs város "udvari bigbandje", a Vienna Art Orchestra.

A bécsi székhelyű Vienna Art Orchestra (VAO) a nagy európai gondolkodók, többek közt Leonardo, Kant, Assisi Szent Ferenc, Kopernikusz, Newton és Freud előtt tisztelgő jazz-szimfonikus költeményét, a European Visionaries (Európai Látnokok) című darabot mutatja be. A "posztmodern jazz feltalálói" címet kiérdemlő zenekar a világ egyik legsokoldalúbb és legőrültebb bigbandje, jazzesített Strauss-keringőkön és klasszikus Ellington- vagy Mingus-sztenderdek feldolgozásain át a minimalista zajzenéig mindent alkot, muzsikájuk a nagyközönség számára éppoly élvezetes, mint a vájt fülűeknek, és nem nélkülözi a humort sem.

A fennállásának 30. évét ünneplő bigbandet a svájci származású (és nevét szigorúan kisbetűvel író) mathias rüegg alapította. Miután Grazban végzett a Zenei Főiskolán, bárzongorista lett egy bécsi szórakozóhelyen. Később csatlakozott hozzá Wolfgang Puschnig szaxofonos, akit további 14 muzsikus követett. Az együttes soha nem ragaszkodott a hagyományos bigband hangszereléshez, és az előadásmódban is kísérletező kedvűek, dolgoztak együtt kórussal és rezesbandával is. A nyolcvanas évek óta a legnevesebb fesztiválok résztvevői, és számos elismerést kaptak munkájukért, például a Down Beat magazin kritikusai által odaítélt Szélesebb Ismeretséget Érdemlő Tehetség Díját.

(2007. november 12. 20:00 A38 (Budapest) - Vienna Art Orchestra - European Visionaries)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.