Jazz/World

Budapesten a Vienna Art Orchestra

2007.11.07. 00:00
Ajánlom
Az A38 Hajó november 12-én este nyolckor a jazz, a klasszikus nagyzenekari muzsika és az európai kultúrtörténet találkozásának színhelye lesz: ismét fellép Bécs város "udvari bigbandje", a Vienna Art Orchestra.

A bécsi székhelyű Vienna Art Orchestra (VAO) a nagy európai gondolkodók, többek közt Leonardo, Kant, Assisi Szent Ferenc, Kopernikusz, Newton és Freud előtt tisztelgő jazz-szimfonikus költeményét, a European Visionaries (Európai Látnokok) című darabot mutatja be. A "posztmodern jazz feltalálói" címet kiérdemlő zenekar a világ egyik legsokoldalúbb és legőrültebb bigbandje, jazzesített Strauss-keringőkön és klasszikus Ellington- vagy Mingus-sztenderdek feldolgozásain át a minimalista zajzenéig mindent alkot, muzsikájuk a nagyközönség számára éppoly élvezetes, mint a vájt fülűeknek, és nem nélkülözi a humort sem.

A fennállásának 30. évét ünneplő bigbandet a svájci származású (és nevét szigorúan kisbetűvel író) mathias rüegg alapította. Miután Grazban végzett a Zenei Főiskolán, bárzongorista lett egy bécsi szórakozóhelyen. Később csatlakozott hozzá Wolfgang Puschnig szaxofonos, akit további 14 muzsikus követett. Az együttes soha nem ragaszkodott a hagyományos bigband hangszereléshez, és az előadásmódban is kísérletező kedvűek, dolgoztak együtt kórussal és rezesbandával is. A nyolcvanas évek óta a legnevesebb fesztiválok résztvevői, és számos elismerést kaptak munkájukért, például a Down Beat magazin kritikusai által odaítélt Szélesebb Ismeretséget Érdemlő Tehetség Díját.

(2007. november 12. 20:00 A38 (Budapest) - Vienna Art Orchestra - European Visionaries)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.
Jazz/World hír

Megvannak a Fonogram-díj idei jelöltjei

Április 24-én derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram - Magyar Zenei Díjat 18+1 kategóriában.
Jazz/World ajánló

Megtartják a nyári montreux-i jazzfesztivált

Tavaly le kellett fújni a rendezvényt, idén azonban a szervezők határozott szándéka, hogy legyen fesztivál. Új színpadot is építenek a Genfi-tóra.