Jazz/World

Budapestről indul a Musique de l'Europe fesztivál

2015.04.07. 13:00
Ajánlom
Április 23-án a Fonóban és 25-én a Csontváry Művészeti Udvarházban négy zenekar tesz kísérletet arra a Musique de l’Europe Fesztivál keretein belül, hogy közös nevezőre hozza a nyugat-európai manouche swinget és a balkáni zenét.

Musique de l'Europe fesztivál ötletét a budapesti és Marseilles-i éjszakában történt véletlen találkozások hívták életre. Magyarországon élő svéd, francia és magyar zenészekből álló balkáni zenét játszó együttesek (Taraf de Akácfa, Csángálló) találkoztak a francia manouche swinget játszó magyar együttessel, a Canarro-val. A közös muzsikálás közben bebizonyosodott, hogy a két zenei kultúra között könnyen felfedezhetőek hasonlóságok az improvizáció és a ritmika mentén. Ezt követően a Canarro egy rokoni szál kapcsán Marseille-ben találkozott a szintén django swinget játszó Gala Swing Quartettel, ahol az azonos műfajon belül szintén azonnal megtalálta a közös nyelvet a két zenekar.

A közös jammelések adták tehát az ötletet, hogy egy alulról szerveződő fesztivál keretében megkíséreljék a zene "határtalan" örömét egy nagyobb közönségnek is átadni. A fesztivál híre azóta Romániába is eljutott, így saját indíttatásból ellátogat a fesztiválra a Hot Club de Bucharest szólógitárosa, Greg Martin is, valamint vendégművészként üdvözölhetjük a BaHorKa énekegyüttest. A fesztivál második állomása augusztusban Franciaország, azon belül Marseilles és Aix-en-Provance lesz.

Canarro (HU)

A Canarro szinte egyedüliként képviseli hazánkban a tradicionális gipsy jazz műfaját. Hangzásvilágukat az teszi egyedivé, hogy a django swinget a '30-as '40-es évek magyar zenéjével ötvözik, miközben szokatlan módon a harmonika-hegedű duót állítják a középpontba. A tagok - habár többségében autodidaktaként sajátították el a stílust- főállásban és küldetésszerűen próbálják átadni ennek a hihetetlenül izgalmas zenének az improviációból adódó szabadságát. Időről-időre a hazai jazz-zenei élet kiválóságai is csatlakoznak hozzájuk, érdekes manouche swing és jazz fúziót alkotva.

Taraf de Akácfa (SWE, FR, HU)

Ez a minden értelemben ifjú együttes villámgyorsan tört be Budapest zenei szcénájára páratlanul vérpezsdítő muzsikájával, a balkáni és erdélyi népzenét saját szerzeményekkel elegyítő repertoárjával. A zenekar tagjai az idők folyamán beutazták azokat a vidékeket, ahonnan zenéjük eredeztethető, a műfaj legjobb mestereitől lesve el a szakma minden fortélyát. Mindez a tudás kiegészül azzal a zenei háttértapasztalattal, muzikális hagyománnyal, amelyet a különböző kultúrákból érkező bandatagok sajátjukként hoztak magukkal. A tradíció és innováció egyszerre tapasztalható meg zenéjükben, mely a szívszorítóan szép erdélyi népdaloktól kezdve az ádáz ritmusú bolgár dallamokig, a szerb kolóktól a vaskos macedón csocsekig, a táncosabb cifra, törökös darabokig sok mindent felölel - természetesen teret hagyva az improvizációnak is.

Gala Swing Quartet (FR)

A Gala Swing Quartetet négy fiatal, Aix-en Provenceből származó zenész alkotja, akiknek szenvedélye a manouche swing. Alexis, a szólógitáros autodidaktaként sajátította el a stílust, Alexander, az akusztikus basszusgitáros a neves Institut Musical de Formation Professionnel-en végzett, Gaspard, a hegedűs, a híres Didier Lockwood iskolájában tanulta meg a gipsy jazz minden csínját-bínját, Julian, alisas Gü pedig szintén önszorgalomból sajátította el a ritmusgitározás fortélyait. Akár Aix-en-Provance utcáin botlunk beléjük, akár a helyi provanszi zenei élet bármely színterén találkozunk velük, egy biztos: mindig hallható lesz zenéjükben a saját kompozíciók zenei szabadsága, és a jazz sztenderdek sajátos újraértelmezése: egy csipetnyi Dr. Dre, egy cseppnyi funk, és egy kiskanálnyi groove, leöntve Django Reinhardt klasszikus dallamaival.

Csángálló Zenekar (HU,SWE)

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult olyan fiatal zenészekből, akiket a népzene szeretete, a közös muzsikálás öröme és a barátság kovácsolt össze. Jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Erdély páratlanul gazdag kincsestárából szívüknek egyaránt kedves Kalotaszeg, Mezőség vagy akár Székelyföld zenéje, melyeket egyedi hangszereléssel közelítenek meg, ezáltal is túllépve a fúvós és vonós zenekarok közti általános ellentéteken. Ezzel párhuzamosan nyitottak a Balkán titokzatos és izgalmas világa felé. Zenéjükben főként eredetiségre és a fiatalos lendületből fakadó dinamikus játékmódra törekednek, rengeteg improvizációval fűszerezve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.