Jazz/World

Budapestről indul a Musique de l'Europe fesztivál

2015.04.07. 13:00
Ajánlom
Április 23-án a Fonóban és 25-én a Csontváry Művészeti Udvarházban négy zenekar tesz kísérletet arra a Musique de l’Europe Fesztivál keretein belül, hogy közös nevezőre hozza a nyugat-európai manouche swinget és a balkáni zenét.

Musique de l'Europe fesztivál ötletét a budapesti és Marseilles-i éjszakában történt véletlen találkozások hívták életre. Magyarországon élő svéd, francia és magyar zenészekből álló balkáni zenét játszó együttesek (Taraf de Akácfa, Csángálló) találkoztak a francia manouche swinget játszó magyar együttessel, a Canarro-val. A közös muzsikálás közben bebizonyosodott, hogy a két zenei kultúra között könnyen felfedezhetőek hasonlóságok az improvizáció és a ritmika mentén. Ezt követően a Canarro egy rokoni szál kapcsán Marseille-ben találkozott a szintén django swinget játszó Gala Swing Quartettel, ahol az azonos műfajon belül szintén azonnal megtalálta a közös nyelvet a két zenekar.

A közös jammelések adták tehát az ötletet, hogy egy alulról szerveződő fesztivál keretében megkíséreljék a zene "határtalan" örömét egy nagyobb közönségnek is átadni. A fesztivál híre azóta Romániába is eljutott, így saját indíttatásból ellátogat a fesztiválra a Hot Club de Bucharest szólógitárosa, Greg Martin is, valamint vendégművészként üdvözölhetjük a BaHorKa énekegyüttest. A fesztivál második állomása augusztusban Franciaország, azon belül Marseilles és Aix-en-Provance lesz.

Canarro (HU)

A Canarro szinte egyedüliként képviseli hazánkban a tradicionális gipsy jazz műfaját. Hangzásvilágukat az teszi egyedivé, hogy a django swinget a '30-as '40-es évek magyar zenéjével ötvözik, miközben szokatlan módon a harmonika-hegedű duót állítják a középpontba. A tagok - habár többségében autodidaktaként sajátították el a stílust- főállásban és küldetésszerűen próbálják átadni ennek a hihetetlenül izgalmas zenének az improviációból adódó szabadságát. Időről-időre a hazai jazz-zenei élet kiválóságai is csatlakoznak hozzájuk, érdekes manouche swing és jazz fúziót alkotva.

Taraf de Akácfa (SWE, FR, HU)

Ez a minden értelemben ifjú együttes villámgyorsan tört be Budapest zenei szcénájára páratlanul vérpezsdítő muzsikájával, a balkáni és erdélyi népzenét saját szerzeményekkel elegyítő repertoárjával. A zenekar tagjai az idők folyamán beutazták azokat a vidékeket, ahonnan zenéjük eredeztethető, a műfaj legjobb mestereitől lesve el a szakma minden fortélyát. Mindez a tudás kiegészül azzal a zenei háttértapasztalattal, muzikális hagyománnyal, amelyet a különböző kultúrákból érkező bandatagok sajátjukként hoztak magukkal. A tradíció és innováció egyszerre tapasztalható meg zenéjükben, mely a szívszorítóan szép erdélyi népdaloktól kezdve az ádáz ritmusú bolgár dallamokig, a szerb kolóktól a vaskos macedón csocsekig, a táncosabb cifra, törökös darabokig sok mindent felölel - természetesen teret hagyva az improvizációnak is.

Gala Swing Quartet (FR)

A Gala Swing Quartetet négy fiatal, Aix-en Provenceből származó zenész alkotja, akiknek szenvedélye a manouche swing. Alexis, a szólógitáros autodidaktaként sajátította el a stílust, Alexander, az akusztikus basszusgitáros a neves Institut Musical de Formation Professionnel-en végzett, Gaspard, a hegedűs, a híres Didier Lockwood iskolájában tanulta meg a gipsy jazz minden csínját-bínját, Julian, alisas Gü pedig szintén önszorgalomból sajátította el a ritmusgitározás fortélyait. Akár Aix-en-Provance utcáin botlunk beléjük, akár a helyi provanszi zenei élet bármely színterén találkozunk velük, egy biztos: mindig hallható lesz zenéjükben a saját kompozíciók zenei szabadsága, és a jazz sztenderdek sajátos újraértelmezése: egy csipetnyi Dr. Dre, egy cseppnyi funk, és egy kiskanálnyi groove, leöntve Django Reinhardt klasszikus dallamaival.

Csángálló Zenekar (HU,SWE)

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult olyan fiatal zenészekből, akiket a népzene szeretete, a közös muzsikálás öröme és a barátság kovácsolt össze. Jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Erdély páratlanul gazdag kincsestárából szívüknek egyaránt kedves Kalotaszeg, Mezőség vagy akár Székelyföld zenéje, melyeket egyedi hangszereléssel közelítenek meg, ezáltal is túllépve a fúvós és vonós zenekarok közti általános ellentéteken. Ezzel párhuzamosan nyitottak a Balkán titokzatos és izgalmas világa felé. Zenéjükben főként eredetiségre és a fiatalos lendületből fakadó dinamikus játékmódra törekednek, rengeteg improvizációval fűszerezve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.
Jazz/World nemzetközi jazznap

Melbourne-ben rendezik meg idén a Nemzetközi Jazznap gáláját

Több mint 190 országban, köztük Magyarországon is koncertekkel ünneplik a jazzt, mint a „béke univerzális nyelvét” április 30-án.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.