Jazz/World

Buika: "A saját poklomból és mennyországomból énekelek"

2016.02.25. 08:27
Ajánlom
Az afrikai szülők gyermekeként Spanyolországban született Buika napjaink egyik legkeresettebb énekese, aki a flamenco, az afrikai poliritmika, a jazz, a soul és a pop világában egyaránt otthonos. Miközben járja a világot, sorra jelennek meg verseskötetei, operát ír és fotózik. Szerepelt Almodóvar A bőr, amelyben élek című filmjében is, és nem mellesleg több ízben jelölték már Grammy-díjra. Február 29-én a Müpa közönsége is megtapasztalhatja a belőle áradó erőt.

Azt olvastam, hogy eredetileg dobos szeretett volna lenni, de senki nem akart női dobost a zenekarába. Ez igaz?

- Viccelsz? Ha akarom, dobos vagyok, vagy éppen trombitás, zongorista vagy bőgős, aki tele van szvinggel. De ha szeretnék, lehetek madár, máskor meg úgy érzem, hogy én vagyok a megtestesült csönd. Rengetegszer pedig azt képzelem, hogy én vagyok a zaj valaki fülében. A zene én vagyok, kedves barátom.

Buika

Buika (Fotó/Forrás: JaviRojo)

- Azt mondják, flamencót csak az tud jól énekelni, játszani, aki Andalúziában nőtt fel. Palma de Mallorcán, ahol Ön felnőtt, mennyire volt hagyománya a flamencónak? Itt sajátította el az autentikus spanyol cigányzenét, amiből a zenéje táplálkozik?

- Erről most nem beszélnék, de amit határozottan állíthatok, hogy én egy szabad hangjegy vagyok és néha úgy érzem, hogy a zene bármely hangzását, hangszínét meg tudom testesíteni, egyszóval bármi lehetek, ami zene. Egy katona vagyok és az a kötelességem, hogy képes legyek bármilyen stílusban és bármilyen nyelven énekelni. Bárhol, bármikor, a hallgatóság lelki békéjét keresve és szolgálva. Flamencót a gettóban, jazzt a dzsungelban, jungle bluest szamba lüktetéssel Keleten. Kit érdekel? Istennek hála a zene az egész földön jelen van, minden ember álmokkal teli lelkében.

- A félelem nélküli élet és a bátorság nagyon erősen jellemző Önre. A legutolsó albuma címe például Vivir Sin Miedo, ami azt jelenti, 'félelem nélkül élni'. Ez a bátorság valami ösztönös tulajdonság, vagy Önnek is meg kellett tanulnia így létezni?

- Természetesen nekem is vannak félelmeim, néhányra büszke is vagyok, másoktól pedig szabályosan rettegek időnként. Azt már tudatosítottam magamban, hogy a félelmek mindig körül fognak venni minket, nem fogunk egykönnyen megszabadulni tőlük. De az én gyönyörű mamám megmutatta nekem, hogy hogyan kell kezelni ezt az érzést. Ő egy hihetetlenül bátor, erős, ugyanakkor ártatlan és tiszta nő, aki megtanította nekem, hogy habár könnyebb elkerülni az akadályokat, de sokkal jobb dolog játszani velük. Azaz nem szabad hagyni, hogy a kételyek gátoljanak a vágyaink megvalósításában, hanem inkább apránként egy olyan hajóskapitánnyá kell válni, aki képes irányítani a félelmeket. Ez a lecke sokszor nem volt mulatságos, de mindig nagyon izgalmas volt tőle az élet.

Időnként úgy érzem, hogy egyes félelmeim olyanok, mint a sűrű, illatos dohányfüst, ami távol tartja tőlem a többi embert és elrejt, ugyanakkor én sem láthatom tőle a velem szemben ülő szemeit. Néha viszont csak annyi kell, hogy kinyisd az ablakot és beengedd a friss levegőt, és máris észreveszed, hogy a sűrű, füstös levegő mögött egy tiszta, szép szoba vár rád, ahol lefekhetsz és nyugodtan pihenhetsz.

Buika

Buika (Fotó/Forrás: JaviRojo)

- Hogyan készül a koncertekre?

- Egy jó katona mindig harcra kész.

- Nyert már egy csomó díjat, Grammy-díjra is számtalanszor jelölték. Mire a legbüszkébb?

- Teljesen mindegy, hogy mások mit mondanak rólad. Ami fontos, hogy te mit érzel. Márpedig én győztesnek érzem magam, és ehhez a Grammy Akadémia is hozzájárult. Nem sokat tudok arról, hogy hogyan dolgoznak a bizottság tagjai, de nagyon kedvelem ezeket a barátságos és őrült embereket. És bevallom, akárhányszor jelölnek engem, az anyukám mindig nagyon boldog, úgyhogy sok szeretetet küldök innen is nekik, mert számomra ez az igazi elismerés.

- Elárulná, hogy mit jelentenek a tetoválásai?

- Mindet?! Drágám, erre most nincs időm, mert éppen rohanok egy következő reptérre, de annyit elmondok, hogy ezek védenek engem az utamon és a színpadon, emlékeztetnek arra, hogy honnan jöttem és hogy minden körülmények között ki kell tartanom.

- Ön egy igazi polihisztor: verseket ír, operát komponál, fotózik és producerként is dolgozik. Hogyan kapcsolódnak össze ezek a dolgok az életében és hogy van ideje ennyi mindenre egyáltalán?

- Hát, hosszú ideig nem volt „happy end” az ágyam táján...

- Legutóbbi könyve, a „A los que amaron a mujeres difíciles y acabaron por soltarse” című bestseller lett. A könyvben a verseken, fotókon keresztül a legbensőbb titkai is feltárulnak. Ettől sem tartott soha, hogy a titkai kinyilatkoztatásával védtelenné lesz a nagyközönség előtt?

- Az életemnek tükörnek kell lennie mások számára. Művész vagyok, ablakokat kell nyitnom a világra. Emlékszel? Katonák vagyunk, akik az emberiséget szolgáljuk. Nem használhatunk szűrőket a színpadon, nem hazudhatunk a közönségnek. A közönség is az én fajtámból való, vagyis ha nekik hazudok, az olyan, mintha szembehazudnék magamnak a tükörben. Ki elől kellene elrejtőznöm? 

Miről fog szólni az opera amit ír? A zene alapja spanyol zene lesz?

- Őszintén szólva én egy végtelenül szerény része vagyok annak a nagy csapatnak, akik ezen a projekten dolgozunk, és ami a páratlan és csodálatos Julia Pastrana alakjáról fog szólni. Ő az 1800-as évek első felében élt spanyol táncos volt, akinek egy különös genetikai rendellenesség következtében az egész testét és arcát sűrű fekete szőr borította.  Vastag szája és ínye volt, ami gorilla szerű megjelenést kölcsönzött neki. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, különösképpen Laura Andersonra, aki egy nagyon bátor és tehetséges nő, és rendkívül keményen dolgozik azért, hogy ez a projekt valóra váljon.

Ismer magyar művészeket? Ha igen, ki a kedvence?

- Hazudnék, ha azt mondanám, igen, de akkor is hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem érzem időnként úgy, hogy mindenkit ismerek egy adott helyen, színpadon. Nem tudom miért, de sokszor érzem olyan helyek emlékezetét is, ahol még soha nem jártam. Azt hiszem, rengeteg olyan zenéről is tudnék beszélni, amit még életemben nem hallottam, mégis 100%-os pontossággal tudom, milyen.

- Milyen dalokat fog énekelni a Müpában?

- A repertoár mindig rejtély előttem, ugyanis soha nem tudom előre, mi fog történni a színpadon aznap este. Imádom ezt, mert súlytalanná tesz. Bízom a múzsában, aki mindig értem jön, megkeres. A memória a legtöbb esetben nagyon hazug, én mindig a felejtés szobájából éneklek azokhoz, akik egyedül érzik magunkat. Azt hiszem, úgy tűnhet el egy jó zene hallgatása közben a magány érzése, ha az előadó a saját poklából vagy mennyországából énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.