Jazz/World

Buika: "A saját poklomból és mennyországomból énekelek"

2016.02.25. 08:27
Ajánlom
Az afrikai szülők gyermekeként Spanyolországban született Buika napjaink egyik legkeresettebb énekese, aki a flamenco, az afrikai poliritmika, a jazz, a soul és a pop világában egyaránt otthonos. Miközben járja a világot, sorra jelennek meg verseskötetei, operát ír és fotózik. Szerepelt Almodóvar A bőr, amelyben élek című filmjében is, és nem mellesleg több ízben jelölték már Grammy-díjra. Február 29-én a Müpa közönsége is megtapasztalhatja a belőle áradó erőt.

Azt olvastam, hogy eredetileg dobos szeretett volna lenni, de senki nem akart női dobost a zenekarába. Ez igaz?

- Viccelsz? Ha akarom, dobos vagyok, vagy éppen trombitás, zongorista vagy bőgős, aki tele van szvinggel. De ha szeretnék, lehetek madár, máskor meg úgy érzem, hogy én vagyok a megtestesült csönd. Rengetegszer pedig azt képzelem, hogy én vagyok a zaj valaki fülében. A zene én vagyok, kedves barátom.

Buika

Buika (Fotó/Forrás: JaviRojo)

- Azt mondják, flamencót csak az tud jól énekelni, játszani, aki Andalúziában nőtt fel. Palma de Mallorcán, ahol Ön felnőtt, mennyire volt hagyománya a flamencónak? Itt sajátította el az autentikus spanyol cigányzenét, amiből a zenéje táplálkozik?

- Erről most nem beszélnék, de amit határozottan állíthatok, hogy én egy szabad hangjegy vagyok és néha úgy érzem, hogy a zene bármely hangzását, hangszínét meg tudom testesíteni, egyszóval bármi lehetek, ami zene. Egy katona vagyok és az a kötelességem, hogy képes legyek bármilyen stílusban és bármilyen nyelven énekelni. Bárhol, bármikor, a hallgatóság lelki békéjét keresve és szolgálva. Flamencót a gettóban, jazzt a dzsungelban, jungle bluest szamba lüktetéssel Keleten. Kit érdekel? Istennek hála a zene az egész földön jelen van, minden ember álmokkal teli lelkében.

- A félelem nélküli élet és a bátorság nagyon erősen jellemző Önre. A legutolsó albuma címe például Vivir Sin Miedo, ami azt jelenti, 'félelem nélkül élni'. Ez a bátorság valami ösztönös tulajdonság, vagy Önnek is meg kellett tanulnia így létezni?

- Természetesen nekem is vannak félelmeim, néhányra büszke is vagyok, másoktól pedig szabályosan rettegek időnként. Azt már tudatosítottam magamban, hogy a félelmek mindig körül fognak venni minket, nem fogunk egykönnyen megszabadulni tőlük. De az én gyönyörű mamám megmutatta nekem, hogy hogyan kell kezelni ezt az érzést. Ő egy hihetetlenül bátor, erős, ugyanakkor ártatlan és tiszta nő, aki megtanította nekem, hogy habár könnyebb elkerülni az akadályokat, de sokkal jobb dolog játszani velük. Azaz nem szabad hagyni, hogy a kételyek gátoljanak a vágyaink megvalósításában, hanem inkább apránként egy olyan hajóskapitánnyá kell válni, aki képes irányítani a félelmeket. Ez a lecke sokszor nem volt mulatságos, de mindig nagyon izgalmas volt tőle az élet.

Időnként úgy érzem, hogy egyes félelmeim olyanok, mint a sűrű, illatos dohányfüst, ami távol tartja tőlem a többi embert és elrejt, ugyanakkor én sem láthatom tőle a velem szemben ülő szemeit. Néha viszont csak annyi kell, hogy kinyisd az ablakot és beengedd a friss levegőt, és máris észreveszed, hogy a sűrű, füstös levegő mögött egy tiszta, szép szoba vár rád, ahol lefekhetsz és nyugodtan pihenhetsz.

Buika

Buika (Fotó/Forrás: JaviRojo)

- Hogyan készül a koncertekre?

- Egy jó katona mindig harcra kész.

- Nyert már egy csomó díjat, Grammy-díjra is számtalanszor jelölték. Mire a legbüszkébb?

- Teljesen mindegy, hogy mások mit mondanak rólad. Ami fontos, hogy te mit érzel. Márpedig én győztesnek érzem magam, és ehhez a Grammy Akadémia is hozzájárult. Nem sokat tudok arról, hogy hogyan dolgoznak a bizottság tagjai, de nagyon kedvelem ezeket a barátságos és őrült embereket. És bevallom, akárhányszor jelölnek engem, az anyukám mindig nagyon boldog, úgyhogy sok szeretetet küldök innen is nekik, mert számomra ez az igazi elismerés.

- Elárulná, hogy mit jelentenek a tetoválásai?

- Mindet?! Drágám, erre most nincs időm, mert éppen rohanok egy következő reptérre, de annyit elmondok, hogy ezek védenek engem az utamon és a színpadon, emlékeztetnek arra, hogy honnan jöttem és hogy minden körülmények között ki kell tartanom.

- Ön egy igazi polihisztor: verseket ír, operát komponál, fotózik és producerként is dolgozik. Hogyan kapcsolódnak össze ezek a dolgok az életében és hogy van ideje ennyi mindenre egyáltalán?

- Hát, hosszú ideig nem volt „happy end” az ágyam táján...

- Legutóbbi könyve, a „A los que amaron a mujeres difíciles y acabaron por soltarse” című bestseller lett. A könyvben a verseken, fotókon keresztül a legbensőbb titkai is feltárulnak. Ettől sem tartott soha, hogy a titkai kinyilatkoztatásával védtelenné lesz a nagyközönség előtt?

- Az életemnek tükörnek kell lennie mások számára. Művész vagyok, ablakokat kell nyitnom a világra. Emlékszel? Katonák vagyunk, akik az emberiséget szolgáljuk. Nem használhatunk szűrőket a színpadon, nem hazudhatunk a közönségnek. A közönség is az én fajtámból való, vagyis ha nekik hazudok, az olyan, mintha szembehazudnék magamnak a tükörben. Ki elől kellene elrejtőznöm? 

Miről fog szólni az opera amit ír? A zene alapja spanyol zene lesz?

- Őszintén szólva én egy végtelenül szerény része vagyok annak a nagy csapatnak, akik ezen a projekten dolgozunk, és ami a páratlan és csodálatos Julia Pastrana alakjáról fog szólni. Ő az 1800-as évek első felében élt spanyol táncos volt, akinek egy különös genetikai rendellenesség következtében az egész testét és arcát sűrű fekete szőr borította.  Vastag szája és ínye volt, ami gorilla szerű megjelenést kölcsönzött neki. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, különösképpen Laura Andersonra, aki egy nagyon bátor és tehetséges nő, és rendkívül keményen dolgozik azért, hogy ez a projekt valóra váljon.

Ismer magyar művészeket? Ha igen, ki a kedvence?

- Hazudnék, ha azt mondanám, igen, de akkor is hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem érzem időnként úgy, hogy mindenkit ismerek egy adott helyen, színpadon. Nem tudom miért, de sokszor érzem olyan helyek emlékezetét is, ahol még soha nem jártam. Azt hiszem, rengeteg olyan zenéről is tudnék beszélni, amit még életemben nem hallottam, mégis 100%-os pontossággal tudom, milyen.

- Milyen dalokat fog énekelni a Müpában?

- A repertoár mindig rejtély előttem, ugyanis soha nem tudom előre, mi fog történni a színpadon aznap este. Imádom ezt, mert súlytalanná tesz. Bízom a múzsában, aki mindig értem jön, megkeres. A memória a legtöbb esetben nagyon hazug, én mindig a felejtés szobájából éneklek azokhoz, akik egyedül érzik magunkat. Azt hiszem, úgy tűnhet el egy jó zene hallgatása közben a magány érzése, ha az előadó a saját poklából vagy mennyországából énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.