Jazz/World

Busók Budapesten

2009.02.03. 00:00
Ajánlom
,,Apám azt mondta, ez már nem normális. Nem a karácsonyt várom, hanem a farsangot. Ehhez mérem az egész évet.” (egy busó)

,,A mohácsi busójárás a legismertebb alakoskodó népszokásunk, eredete a Mohácson letelepedő sokácokhoz (a katolikus horvátok egy kisebb csoportja) kapcsolódik, és egészen a török időkbe, a 18. század elejéig vezethető vissza. A mohácsi busójárás sokác jellegét soha nem vesztette el, jóllehet, olyan hatások érték és érik ma is, melyek következtében folyamatos átalakuláson megy keresztül. A kezdetben télűző rítus, mára a város turisztikai látványossága lett, ugyanakkor egy nemzeti kisebbség identitásának megőrzését jelentő hagyomány továbbélésének követendő példája is.
Mohács vezetősége már az 1920-as években megfogalmazta, hogy a busójárás olyan látványosság lehet, mely vonzza a vendégeket, növeli az idegenforgalmat, bevételt jelent a városnak, tehát nem elsorvasztani kell, hanem vonzóbbá kell tenni.

Az esemény komolyságára jellemző, hogy általában 500-600 fő öltözik busónak, akik aztán kisebb csoportokba szerveződve járják a sokác negyed házait, és különböző termékenységvarázsló, betegséget vagy gonoszt űző cselekvéseket végeznek. A maszkok mögé, egy másik világba rejtőzve, maguk mögött hagyva a mindennapok világát, az ünnepelni akarás szándékával lépnek be és ki egy sajátos, a hétköznapoktól eltérő társadalmi-kulturális térszínbe.

A szellemi kulturális örökség védelméről az UNESCO tagállamai 2003-ban nemzetközi egyezményt írtak alá. Miután a mohácsi busójárás felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, Magyarország elsőként ezzel a hagyománnyal pályázik az UNESCO Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.” (Minorics Tünde, etnográfus)

A busók budapesti vendégül látásának célja elsősorban a főváros farsangi hangulatának megteremtése a messze földön híres és ismert mohácsi busók látványos, figyelemfelkeltő, az egész környék megmozdulását elérő szokása által. Egyrészt a sokácok által megőrzött szokást kívánjuk bemutatni, másrészt a budapestiek közös ünneplését, mulatását kívánjuk elérni farsang idején.

(Busók Budapesten - 2009. február 13.
14:00-17:00 - Busók Budapesten - Farsangi vigadalom és felvonulás a Váci utca déli részéről indulva a Ráday utcán keresztül
18:30 - A busók szokásait bemutató A maszk mögött című kiállítás megnyitója a gyűjtő, Minorics Tünde etnográfus előadásával a Fonó Budai Zeneházban
19:00 - Sokác tánctanítás, aki tanít: Darazsácz István és a Zora Táncegyüttes táncosai
20:00 - A Zora Táncegyüttes szokásbemutató táncos műsora
21:00 - Sokác táncház, kísér az Orasje zenekar Mohácsról)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.