Jazz/World

Chanbara - a szamuráj kard mesterei

2007.11.29. 00:00
Ajánlom
Chanbara egy olyan előadás melynek középpontjában a Japán szamuráj kardforgatás művészete és tradíciója áll. A produkció, amelyet a magyar közönség december elején több napon és több városban is megtekinthet, Masa Ogawa a Yamato álmodta meg, aki a világhírű japán taiko csoport, művészeti vezetője.

A Japán harcművészetekre épülő produkció nem a vérontást, hanem a kardforgatás legfontosabb aspektusát a távolság és a lélegzetvétel megjelenítését helyezi a középpontba, amellyel a küzdő fél a szembenálló félhez viszonyul. A tradicionális művészeti elemek vegyülnek modern akrobatikus mozdulatokkal, ettől válik az előadás dinamikussá. A japán harcművészek látványos mozgásművészeti elemeket jelenítenek meg a taiko dobok ritmusára.

A Katana
A szamuráj kard több mint egy fegyver: az ősi Japán szimbóluma is. A legendák szerint az első szamuráj kardot a 7. században a híres mester Amakuni készítette Yamatoban. A háborús évszázadok során 900 és 1450 között a kard szerepe átalakult, és alkalmazkodott a harcokhoz. A kovács mesterek tökéletesítették a pengét, ügyelve arra, hogy csak a legjobb minőségű anyagokat használják. Így alakult ki a penge készítésének mestersége. Több mint 20 alkalommal hevítik és alakítják majd hűtik ismét amíg eléri a kívánt formát. A titok a megfelelő hőfok, és hűtési pont kiválasztásában rejlik. A kard, a katana, a fényesítés és díszítések után éri el a kívánt formáját: elég kemény és rugalmas ahhoz, hogy egy szinte törhetetlen, és igen éles harci szerszámként legyen alkalmazható.

A katana magába foglalta a kor harcos kasztjának esztétikai, szociális és a harci ideológiáját. 1876-ban a Japán kormány betiltotta, amely még tovább növelte a kard már amúgy is misztikus státuszát. Egyedül a rendőrség birtokolhatta, és hordhatta, ennek következtében alakult ki a kendo, amely már sport formájában, és bottal helyettesítve alakult harcművészetté. A távol keleti harcművészetek közül azonban az aido az, amely leginkább a szamuráj harcművészetnek szentelte a mozdulatait. A mozi filmeken keresztül a szamuráj harcosok történetei eljutottak a világon minden tájára.

A Chanbara
A Chanbara előadása egy ilyen módon, egyedien megformált kard legendáját helyezi a középpontba: a katana, amely átalakítja viselőjét, felruházva őt egyedi képességekkel. Egy harc történetét meséli el az előadás, egy látványos elemekkel tarkított távol-keleti történetben, ahol a jó és gonosz harca elevenedik meg a színpadon. Meseszerű történet a kardról, amely eltűnik a múltban, majd a jelenben, jó pár száz évvel később akaratlanul ismét előkerül.

Ez az előadás nem csak a harcművészeteket ismerőknek szól: a dobok hangjai, az akrobatikus elemek és harcművészeti technikák olvadnak össze egy lélegzetelállító, elegáns és dinamikus egésszé.

Az előadás a következő helyszíneken és időpontokban lesz látható:
2007. december 2. Egyetemi Csarnok, Győr
2007. december 3-4. Papp László Budapest Aréna
2007. december 5. Főnix Csarnok, Debrecen
2007. december 6. Steel Arena, Kassa, Szlovákia
2007. december 8. NTC, Pozsony, Szlovákia
2007. december 9. Szombathely

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.