Jazz/World

Chanbara - a szamuráj kard mesterei

2007.11.29. 00:00
Ajánlom
Chanbara egy olyan előadás melynek középpontjában a Japán szamuráj kardforgatás művészete és tradíciója áll. A produkció, amelyet a magyar közönség december elején több napon és több városban is megtekinthet, Masa Ogawa a Yamato álmodta meg, aki a világhírű japán taiko csoport, művészeti vezetője.

A Japán harcművészetekre épülő produkció nem a vérontást, hanem a kardforgatás legfontosabb aspektusát a távolság és a lélegzetvétel megjelenítését helyezi a középpontba, amellyel a küzdő fél a szembenálló félhez viszonyul. A tradicionális művészeti elemek vegyülnek modern akrobatikus mozdulatokkal, ettől válik az előadás dinamikussá. A japán harcművészek látványos mozgásművészeti elemeket jelenítenek meg a taiko dobok ritmusára.

A Katana
A szamuráj kard több mint egy fegyver: az ősi Japán szimbóluma is. A legendák szerint az első szamuráj kardot a 7. században a híres mester Amakuni készítette Yamatoban. A háborús évszázadok során 900 és 1450 között a kard szerepe átalakult, és alkalmazkodott a harcokhoz. A kovács mesterek tökéletesítették a pengét, ügyelve arra, hogy csak a legjobb minőségű anyagokat használják. Így alakult ki a penge készítésének mestersége. Több mint 20 alkalommal hevítik és alakítják majd hűtik ismét amíg eléri a kívánt formát. A titok a megfelelő hőfok, és hűtési pont kiválasztásában rejlik. A kard, a katana, a fényesítés és díszítések után éri el a kívánt formáját: elég kemény és rugalmas ahhoz, hogy egy szinte törhetetlen, és igen éles harci szerszámként legyen alkalmazható.

A katana magába foglalta a kor harcos kasztjának esztétikai, szociális és a harci ideológiáját. 1876-ban a Japán kormány betiltotta, amely még tovább növelte a kard már amúgy is misztikus státuszát. Egyedül a rendőrség birtokolhatta, és hordhatta, ennek következtében alakult ki a kendo, amely már sport formájában, és bottal helyettesítve alakult harcművészetté. A távol keleti harcművészetek közül azonban az aido az, amely leginkább a szamuráj harcművészetnek szentelte a mozdulatait. A mozi filmeken keresztül a szamuráj harcosok történetei eljutottak a világon minden tájára.

A Chanbara
A Chanbara előadása egy ilyen módon, egyedien megformált kard legendáját helyezi a középpontba: a katana, amely átalakítja viselőjét, felruházva őt egyedi képességekkel. Egy harc történetét meséli el az előadás, egy látványos elemekkel tarkított távol-keleti történetben, ahol a jó és gonosz harca elevenedik meg a színpadon. Meseszerű történet a kardról, amely eltűnik a múltban, majd a jelenben, jó pár száz évvel később akaratlanul ismét előkerül.

Ez az előadás nem csak a harcművészeteket ismerőknek szól: a dobok hangjai, az akrobatikus elemek és harcművészeti technikák olvadnak össze egy lélegzetelállító, elegáns és dinamikus egésszé.

Az előadás a következő helyszíneken és időpontokban lesz látható:
2007. december 2. Egyetemi Csarnok, Győr
2007. december 3-4. Papp László Budapest Aréna
2007. december 5. Főnix Csarnok, Debrecen
2007. december 6. Steel Arena, Kassa, Szlovákia
2007. december 8. NTC, Pozsony, Szlovákia
2007. december 9. Szombathely

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.