Jazz/World

Chanbara - a szamuráj kard mesterei

2007.11.29. 00:00
Ajánlom
Chanbara egy olyan előadás melynek középpontjában a Japán szamuráj kardforgatás művészete és tradíciója áll. A produkció, amelyet a magyar közönség december elején több napon és több városban is megtekinthet, Masa Ogawa a Yamato álmodta meg, aki a világhírű japán taiko csoport, művészeti vezetője.

A Japán harcművészetekre épülő produkció nem a vérontást, hanem a kardforgatás legfontosabb aspektusát a távolság és a lélegzetvétel megjelenítését helyezi a középpontba, amellyel a küzdő fél a szembenálló félhez viszonyul. A tradicionális művészeti elemek vegyülnek modern akrobatikus mozdulatokkal, ettől válik az előadás dinamikussá. A japán harcművészek látványos mozgásművészeti elemeket jelenítenek meg a taiko dobok ritmusára.

A Katana
A szamuráj kard több mint egy fegyver: az ősi Japán szimbóluma is. A legendák szerint az első szamuráj kardot a 7. században a híres mester Amakuni készítette Yamatoban. A háborús évszázadok során 900 és 1450 között a kard szerepe átalakult, és alkalmazkodott a harcokhoz. A kovács mesterek tökéletesítették a pengét, ügyelve arra, hogy csak a legjobb minőségű anyagokat használják. Így alakult ki a penge készítésének mestersége. Több mint 20 alkalommal hevítik és alakítják majd hűtik ismét amíg eléri a kívánt formát. A titok a megfelelő hőfok, és hűtési pont kiválasztásában rejlik. A kard, a katana, a fényesítés és díszítések után éri el a kívánt formáját: elég kemény és rugalmas ahhoz, hogy egy szinte törhetetlen, és igen éles harci szerszámként legyen alkalmazható.

A katana magába foglalta a kor harcos kasztjának esztétikai, szociális és a harci ideológiáját. 1876-ban a Japán kormány betiltotta, amely még tovább növelte a kard már amúgy is misztikus státuszát. Egyedül a rendőrség birtokolhatta, és hordhatta, ennek következtében alakult ki a kendo, amely már sport formájában, és bottal helyettesítve alakult harcművészetté. A távol keleti harcművészetek közül azonban az aido az, amely leginkább a szamuráj harcművészetnek szentelte a mozdulatait. A mozi filmeken keresztül a szamuráj harcosok történetei eljutottak a világon minden tájára.

A Chanbara
A Chanbara előadása egy ilyen módon, egyedien megformált kard legendáját helyezi a középpontba: a katana, amely átalakítja viselőjét, felruházva őt egyedi képességekkel. Egy harc történetét meséli el az előadás, egy látványos elemekkel tarkított távol-keleti történetben, ahol a jó és gonosz harca elevenedik meg a színpadon. Meseszerű történet a kardról, amely eltűnik a múltban, majd a jelenben, jó pár száz évvel később akaratlanul ismét előkerül.

Ez az előadás nem csak a harcművészeteket ismerőknek szól: a dobok hangjai, az akrobatikus elemek és harcművészeti technikák olvadnak össze egy lélegzetelállító, elegáns és dinamikus egésszé.

Az előadás a következő helyszíneken és időpontokban lesz látható:
2007. december 2. Egyetemi Csarnok, Győr
2007. december 3-4. Papp László Budapest Aréna
2007. december 5. Főnix Csarnok, Debrecen
2007. december 6. Steel Arena, Kassa, Szlovákia
2007. december 8. NTC, Pozsony, Szlovákia
2007. december 9. Szombathely

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.
Jazz/World hír

Megvannak a Fonogram-díj idei jelöltjei

Április 24-én derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram - Magyar Zenei Díjat 18+1 kategóriában.