Jazz/World

Chanticleer-est a Zeneakadémián

2014.01.16. 16:44
Ajánlom
A kaliforniai énekegyüttes tematikus koncertje ezúttal is férfiak és nők kapcsolatát, s persze a szerelem témáját énekli meg.

A tizenkét férfi alkotta, háromszoros Grammy-díjas énekegyüttest nem véletlenül nevezik hangzenekarnak, hiszen hangzásviláguk gazdagsága egy szimfonikus zenekaréval vetekszik. Bár ami a hangképzést, a hangszínt, a produkciók egységességét illeti, elmondható róluk, hogy egy húron pendülnek, a tagok mindegyike külön egyéniség. Van, akinek a gasztronómia a szenvedélye, másikuk klasszikus amerikai költőkért rajong; van, aki a Yale Egyetemen tanult kürtölni, sőt komponál is, de akad, aki szabadidejében filmelmélettel foglalkozik és ejtőernyőzik, és van, aki nem tagadja: az éneklésben Beyoncé is inspirálja.

Ez a sokszínűség jellemzi nemzeteken, korstílusokon, műfajokon átívelő repertoárjukat is, amelyből szerelmi témájú alkotásokat válogattak össze első zeneakadémiai koncertjükre, számos különlegességet szerkesztve a gyönyörködtetően gazdag műsorba. A reneszánsz madrigáloktól Maurice Ravel művein át jazz-örökzöldekig és Cole Porterig ívelő, She said / He said című műsorukon ezúttal a zenetörténet néhány kivételes képességű komponistanőjének művei is helyet kaptak. A női princípiumot olyan ritkaságok, mint a 12. századi apáca-főnökasszony, a misztikus Hildegard von Bingen, Fanny Mendelssohn, vagy a kortárs amerikai zeneszerző, Stacy Garrop kompozíciói képviselik a hideg téli estét bizonyosan felforrósító koncerten.

A koncert további részletei a Zeneakadémia honlapján tekinthetők meg, ahol online jegyvásárlásra is nyílik lehetőség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.