Jazz/World

Chanticleer-est a Zeneakadémián

2014.01.16. 16:44
Ajánlom
A kaliforniai énekegyüttes tematikus koncertje ezúttal is férfiak és nők kapcsolatát, s persze a szerelem témáját énekli meg.

A tizenkét férfi alkotta, háromszoros Grammy-díjas énekegyüttest nem véletlenül nevezik hangzenekarnak, hiszen hangzásviláguk gazdagsága egy szimfonikus zenekaréval vetekszik. Bár ami a hangképzést, a hangszínt, a produkciók egységességét illeti, elmondható róluk, hogy egy húron pendülnek, a tagok mindegyike külön egyéniség. Van, akinek a gasztronómia a szenvedélye, másikuk klasszikus amerikai költőkért rajong; van, aki a Yale Egyetemen tanult kürtölni, sőt komponál is, de akad, aki szabadidejében filmelmélettel foglalkozik és ejtőernyőzik, és van, aki nem tagadja: az éneklésben Beyoncé is inspirálja.

Ez a sokszínűség jellemzi nemzeteken, korstílusokon, műfajokon átívelő repertoárjukat is, amelyből szerelmi témájú alkotásokat válogattak össze első zeneakadémiai koncertjükre, számos különlegességet szerkesztve a gyönyörködtetően gazdag műsorba. A reneszánsz madrigáloktól Maurice Ravel művein át jazz-örökzöldekig és Cole Porterig ívelő, She said / He said című műsorukon ezúttal a zenetörténet néhány kivételes képességű komponistanőjének művei is helyet kaptak. A női princípiumot olyan ritkaságok, mint a 12. századi apáca-főnökasszony, a misztikus Hildegard von Bingen, Fanny Mendelssohn, vagy a kortárs amerikai zeneszerző, Stacy Garrop kompozíciói képviselik a hideg téli estét bizonyosan felforrósító koncerten.

A koncert további részletei a Zeneakadémia honlapján tekinthetők meg, ahol online jegyvásárlásra is nyílik lehetőség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.
Jazz/World szakértők zenekar

Legendás magyar színházi zenék találkoznak egy női szaxofonbandával

A nemrég New Yorkot megjárt Szakértők összefogva az amerikai The Tiptons Sax Quartettel végre összekalapálják a New York – Budapest – Kaposvár – Tel-Aviv tengelyt március 17-én a TRIP hajón.