Jazz/World

Charlotte

2007.11.23. 00:00
Ajánlom
Karácsony közeledtével Horgas Eszter és művésztársai évről-évre új produkcióval ajándékozzák meg a közönséget. December 4-én Mária és Carmen után egy új, minden eddiginél színesebb és összetetteb nőalakot ismerhetünk meg a zenén keresztül: ő Charlotte.

A 2003-as Carmen, a 2004-es Eszterek könyve, a 2005-ös Mária és a 2006-os A négy évszak produkciók után most egy képzeletbeli utazásban vehetünk részt, amelynek úticélja a XIX. század, ahol Rossini szombat esti szalonjába foglalhatunk helyet. Egy asztalnál ülhetünk Bizet-vel, a Carmen alkotójával, Rossinivel, akinek szellemes és virtuóz zenéje, a Sevillai borbély nyitánya mára talán az egyik legnagyobb klasszikus sláger. Az asztaltársasághoz tartozik Saint-Saens is, aki Delilát keltette életre, és Verdi, akit a gyönyörűséges kurtizán, a Kaméliás hölgy tragikus szerelmi története ihletett meg. Ott lesz Puccini, aki a tüdőbeteg varrólány, Mimi alakját emelte hősnővé, és Bellini, akinek Norma, a mitikus anya és elárult szerető csodás dallamát a Casta Dívát köszönhetjük.

És persze ott lesznek az alkotók, akik mind Charlotte alakját keresik ezekben a dallamokban, akinek személyében egyszerre van jelen érzékiség, szenvedély, finomság és gyengédség: Violetta, Carmen, Mimi, Delila és Norma is. Charlott alakja mellett feltűnik majd három férfi szereplő is: Fekete-Kovács Kornél (Antonio – trombita), Cserhalmi Ferenc (Alexander – ének) és Kató Zoltán (Vincenzo – szaxofon).

Az alkotók névsorát a Ventoscala Szimfonikus Zenekar is gazdagítja, amely 2003 szeptemberében alakult ambíciózus pályakezdő muzsikusokból. A tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzett illetve végzős hallgatói. Céljuk az operák, a zenés színház minél szélesebb körben való terjesztése, a kortárs kompozíciók bemutatása, illetve a XX. századi magyar zeneszerzők műveinek műsoron tartása. Az együttes vezetője, Meskó Ilona zongorista-zeneszerző-karmester már régóta kamarapartnere Horgas Eszternek, jelenleg Magyarország első és egyetlen női zeneszerzés tanára a Weiner Leó Konzervatóriumban. Kiváló együttesét dirigálva 2006 óta vesz részt Horgas Eszter koncertjein - idén sem lesz ez másképp.

A zenei hátteret a Classjazz Band (tagjai: Cseke Gábor/zongora, Hárs Viktor/basszus, Dajka Krisztián/gitár, Kaszás Péter/dob, Kovács Tamás/ütő), a Honvéd Férfikar, és az Állami Női Kar alkotja. Izgalmas zenei kaland várja tehát mindazokat, akik december 4-én Charlotte keresésére indulnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.