Jazz/World

Charlotte

2007.11.23. 00:00
Ajánlom
Karácsony közeledtével Horgas Eszter és művésztársai évről-évre új produkcióval ajándékozzák meg a közönséget. December 4-én Mária és Carmen után egy új, minden eddiginél színesebb és összetetteb nőalakot ismerhetünk meg a zenén keresztül: ő Charlotte.

A 2003-as Carmen, a 2004-es Eszterek könyve, a 2005-ös Mária és a 2006-os A négy évszak produkciók után most egy képzeletbeli utazásban vehetünk részt, amelynek úticélja a XIX. század, ahol Rossini szombat esti szalonjába foglalhatunk helyet. Egy asztalnál ülhetünk Bizet-vel, a Carmen alkotójával, Rossinivel, akinek szellemes és virtuóz zenéje, a Sevillai borbély nyitánya mára talán az egyik legnagyobb klasszikus sláger. Az asztaltársasághoz tartozik Saint-Saens is, aki Delilát keltette életre, és Verdi, akit a gyönyörűséges kurtizán, a Kaméliás hölgy tragikus szerelmi története ihletett meg. Ott lesz Puccini, aki a tüdőbeteg varrólány, Mimi alakját emelte hősnővé, és Bellini, akinek Norma, a mitikus anya és elárult szerető csodás dallamát a Casta Dívát köszönhetjük.

És persze ott lesznek az alkotók, akik mind Charlotte alakját keresik ezekben a dallamokban, akinek személyében egyszerre van jelen érzékiség, szenvedély, finomság és gyengédség: Violetta, Carmen, Mimi, Delila és Norma is. Charlott alakja mellett feltűnik majd három férfi szereplő is: Fekete-Kovács Kornél (Antonio – trombita), Cserhalmi Ferenc (Alexander – ének) és Kató Zoltán (Vincenzo – szaxofon).

Az alkotók névsorát a Ventoscala Szimfonikus Zenekar is gazdagítja, amely 2003 szeptemberében alakult ambíciózus pályakezdő muzsikusokból. A tagok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzett illetve végzős hallgatói. Céljuk az operák, a zenés színház minél szélesebb körben való terjesztése, a kortárs kompozíciók bemutatása, illetve a XX. századi magyar zeneszerzők műveinek műsoron tartása. Az együttes vezetője, Meskó Ilona zongorista-zeneszerző-karmester már régóta kamarapartnere Horgas Eszternek, jelenleg Magyarország első és egyetlen női zeneszerzés tanára a Weiner Leó Konzervatóriumban. Kiváló együttesét dirigálva 2006 óta vesz részt Horgas Eszter koncertjein - idén sem lesz ez másképp.

A zenei hátteret a Classjazz Band (tagjai: Cseke Gábor/zongora, Hárs Viktor/basszus, Dajka Krisztián/gitár, Kaszás Péter/dob, Kovács Tamás/ütő), a Honvéd Férfikar, és az Állami Női Kar alkotja. Izgalmas zenei kaland várja tehát mindazokat, akik december 4-én Charlotte keresésére indulnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.