Jazz/World

Cheikh Lô: "Az életörömöt szeretném közvetíteni"

2016.04.10. 09:50
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi fesztivál keretében április 16-án a Bálnában koncertezik a tavalyi Womex-díjas zenei világnagyság. A Burkina Faso-i születésű Cheikh Lô zenei gyökerei a szenegáli mbalax műfajban találhatók, de éppúgy merít a nigériai, kongói, Karib-szigeteki vagy a latin-amerikai hatásokból. Szerzőként és előadóként egyaránt a folytonos megújulás és a határok feszegetése jellemzi. Egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi művész. Az ő zenéjén keresztül ismerte meg a világ a Baye Fall szufi közösséget, amelynek egyik világi elöljárója. Az "imádkozz úgy, mintha már holnap meghalnál és dolgozz úgy, mintha sosem halnál meg" életfilozófiát valló művész a békét hirdető vallásosság, az ökológia, az afrikai menekültek ügyének elkötelezettje.
Cheikh Lô

Cheikh Lô (Fotó/Forrás: Bernard Benant)

- Emberi hozzájárulása miatt is részesült tavaly világzenei kategóriában Womex-díjban. Hogyan jellemezné a zene általi és a zenén túli elkötelezettségét?

- Nagy örömömre szolgált ez a díj. Az eddig megtett utam elismerésének tekintem, amiben volt sok utazás, munka, kulturális hatás az afrikai kontinensen. Burkina Fasóban születtem, Dakarban nőttem fel, apám kereskedő volt.

Teljes mértékben afrikai zenésznek érzem magam, aki a béke és a népek közötti megértés üzenetét hivatott tolmácsolni.

- Minden lemezén és a megnyilatkozásaiban is a Baye Fall filozófiára hivatkozik. Mit jelent ez az ön számára? Milyen hatással van a kreativitására?

-A szufi közösség egyik leágazása a Baye Fall. Olyan vallás, amelyik az emberek közötti testvériséget, önzetlenséget, tiszteletet, szeretetet hirdeti. A nagy mesterek útjának a követését jelenti, akik méltóan adták tovább a tanítást. Számomra a zene az üzenet közvetítésének az eszköze. Megosztom magam az emberekkel.

- A szenegáli közönség hozzászokott a mbalax hangzásokhoz. Gondolja, hogy ez a tipikusan szenegáli stílus meghódíthatja a világot?

-  A mbalax már önmagában a világot jelenti, hiszen a legkülönfélébb afrikai ritmusok keveredéséből alakult ki. Nem csak egy zenei és tánc irányzat, hanem tradíció, életérzés. És ehhez járulnak még a külső hatások Latin-Amerikából, Kubából, az Egyesült Államokból. A hangok oda-vissza hatnak.

- Legújabb lemeze, az Afrikában gyökerező és a világbékére nyitott Balbalou különböző zenei univerzumok kereszteződése. Azzal a szándékkal született, hogy átfogó képet nyújtson az eddigi pályafutásáról?

- Valóban így van. Igyekeztem bemutatni a zenei világomat ezen az albumon brazil, francia, libanoni zenésztársak közreműködésével. Van benne töprengés, meditáció, aktuális problémákra való reflektálás is, tolerancia, szeretet, filozófia, és természetesen sok életöröm. A végén mindig ott kötök ki, hogy

elsősorban és mindenekfelett az életörömöt szeretném közvetíteni, megosztani.

Cheikh LôCheikh Lô

Fotó: Kotschy Gábor

- Az album politikai színezetű dalaiban az afrikai államfőknek interpellál, a spiritualitást szembeállítja a Boko Haram nigériai iszlám szélsőséges terrorszervezet által elkövetett gaztettekkel. Vajon mennyire fogékony a világ az ön humanista segélykiáltásaira?

 Afrika problémája az egész világ problémája.

Akiket ott megölnek bármilyen fanatikus eszme nevében, ugyanolyan halottak, mint akiket Európában vagy bárhol másutt gyilkolnak meg. Ezt meg kell értenie a nemzetközi közösségeknek. Azok, akik mások életére törnek ideológiai vagy vallási alapon, nem olyan emberek, akikhez közöm lehet. Én csak azokat tudom megszólítani, csak azokban hiszek, akik tisztelik magukat és tisztelnek másokat. Sajnálatos módon az ember ölni is képes. A válaszom erre kizárólag az lehet, hogy az érzelmeken keresztül a békét hirdetem. Sem időm, sem tisztem, hogy a háborúkat tanulmányozzam.

- Számos kiváló zenésszel dolgozott együtt Youssou N'Dourtól Tony Allenig. Kik gyakorolták önre a legnagyobb hatást?

- Youssou-t és Tony-t is nagy zenészeknek tartom. Jó néhány kubai zenész is hatott rám, nem véletlenül építettem bele a zenémbe a rumbát, a salsát, a sambát is. Idén nyáron egy jamaicai gitárossal, Ernest Ranglinnal és Tony Allennel turnézom.

- Sokan spirituális dimenziójú költőnek tartják, aki főként dobon és gitáron játszik, énekel. Melyik tevékenység élvez önnél elsőbbséget?

- Ütőhangszerekkel kezdtem, igazából a dobot tekintem az alaphangszeremnek. Csak később kezdtem el énekelni, dalokat komponálni, amihez a gitár bizonyult az ideális hangszernek.

- Két évet Párizsban töltött, ott kezdte a szólista karrierjét. Doxandeme című dalában megörökítette a menekültként, bevándorlóként élő honfitársai sorsát. Ma milyen szemmel tekint Franciaországra?

- Európa egyik legfontosabb országáról van szó, amelyik hidat képez Afrika és az öreg kontinens között.

Az a tapasztalatom, hogy a franciák értik az afrikai népek helyzetét, még akkor is, ha nagy hibákat követtek el a múltban.

Visszaéltek a gyarmati országokkal, egyfajta kényszerű gyámság alá helyezték a bevándorlókat.

-Tavaly Kofi Annan, Albert herceg, Francois Hollande társaságában vett részt a párizsi klímacsúcs találkozón. Mit tart a legégetőbb kérdésnek a klímaváltozások témakörében?

- Az egész emberiséget érintő kérdésről van szó, amiről a fejlettebb országok hajlamosak elfeledkezni. Az ő szempontrendszerükben a fogyasztás, az anyagi fejlődés áll az első helyen, holott a materiális javak helyett előbbre való az a gondolkodás, ami az élet, a természet értékeinek a megőrzése felé mutat.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Most megtudhatod, kik alakítják a jövőben a magyar jazzt

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje, a Jazz Showcase február 8 és 10. között, ahol a fiatalok mellett már ismert magyar és külföldi előadók is fellépnek az esti nagy koncerteken.
Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.