Jazz/World

Cheikh Lô: "Az életörömöt szeretném közvetíteni"

2016.04.10. 09:50
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi fesztivál keretében április 16-án a Bálnában koncertezik a tavalyi Womex-díjas zenei világnagyság. A Burkina Faso-i születésű Cheikh Lô zenei gyökerei a szenegáli mbalax műfajban találhatók, de éppúgy merít a nigériai, kongói, Karib-szigeteki vagy a latin-amerikai hatásokból. Szerzőként és előadóként egyaránt a folytonos megújulás és a határok feszegetése jellemzi. Egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi művész. Az ő zenéjén keresztül ismerte meg a világ a Baye Fall szufi közösséget, amelynek egyik világi elöljárója. Az "imádkozz úgy, mintha már holnap meghalnál és dolgozz úgy, mintha sosem halnál meg" életfilozófiát valló művész a békét hirdető vallásosság, az ökológia, az afrikai menekültek ügyének elkötelezettje.
Cheikh Lô

Cheikh Lô (Fotó/Forrás: Bernard Benant)

- Emberi hozzájárulása miatt is részesült tavaly világzenei kategóriában Womex-díjban. Hogyan jellemezné a zene általi és a zenén túli elkötelezettségét?

- Nagy örömömre szolgált ez a díj. Az eddig megtett utam elismerésének tekintem, amiben volt sok utazás, munka, kulturális hatás az afrikai kontinensen. Burkina Fasóban születtem, Dakarban nőttem fel, apám kereskedő volt.

Teljes mértékben afrikai zenésznek érzem magam, aki a béke és a népek közötti megértés üzenetét hivatott tolmácsolni.

- Minden lemezén és a megnyilatkozásaiban is a Baye Fall filozófiára hivatkozik. Mit jelent ez az ön számára? Milyen hatással van a kreativitására?

-A szufi közösség egyik leágazása a Baye Fall. Olyan vallás, amelyik az emberek közötti testvériséget, önzetlenséget, tiszteletet, szeretetet hirdeti. A nagy mesterek útjának a követését jelenti, akik méltóan adták tovább a tanítást. Számomra a zene az üzenet közvetítésének az eszköze. Megosztom magam az emberekkel.

- A szenegáli közönség hozzászokott a mbalax hangzásokhoz. Gondolja, hogy ez a tipikusan szenegáli stílus meghódíthatja a világot?

-  A mbalax már önmagában a világot jelenti, hiszen a legkülönfélébb afrikai ritmusok keveredéséből alakult ki. Nem csak egy zenei és tánc irányzat, hanem tradíció, életérzés. És ehhez járulnak még a külső hatások Latin-Amerikából, Kubából, az Egyesült Államokból. A hangok oda-vissza hatnak.

- Legújabb lemeze, az Afrikában gyökerező és a világbékére nyitott Balbalou különböző zenei univerzumok kereszteződése. Azzal a szándékkal született, hogy átfogó képet nyújtson az eddigi pályafutásáról?

- Valóban így van. Igyekeztem bemutatni a zenei világomat ezen az albumon brazil, francia, libanoni zenésztársak közreműködésével. Van benne töprengés, meditáció, aktuális problémákra való reflektálás is, tolerancia, szeretet, filozófia, és természetesen sok életöröm. A végén mindig ott kötök ki, hogy

elsősorban és mindenekfelett az életörömöt szeretném közvetíteni, megosztani.

Cheikh LôCheikh Lô

Fotó: Kotschy Gábor

- Az album politikai színezetű dalaiban az afrikai államfőknek interpellál, a spiritualitást szembeállítja a Boko Haram nigériai iszlám szélsőséges terrorszervezet által elkövetett gaztettekkel. Vajon mennyire fogékony a világ az ön humanista segélykiáltásaira?

 Afrika problémája az egész világ problémája.

Akiket ott megölnek bármilyen fanatikus eszme nevében, ugyanolyan halottak, mint akiket Európában vagy bárhol másutt gyilkolnak meg. Ezt meg kell értenie a nemzetközi közösségeknek. Azok, akik mások életére törnek ideológiai vagy vallási alapon, nem olyan emberek, akikhez közöm lehet. Én csak azokat tudom megszólítani, csak azokban hiszek, akik tisztelik magukat és tisztelnek másokat. Sajnálatos módon az ember ölni is képes. A válaszom erre kizárólag az lehet, hogy az érzelmeken keresztül a békét hirdetem. Sem időm, sem tisztem, hogy a háborúkat tanulmányozzam.

- Számos kiváló zenésszel dolgozott együtt Youssou N'Dourtól Tony Allenig. Kik gyakorolták önre a legnagyobb hatást?

- Youssou-t és Tony-t is nagy zenészeknek tartom. Jó néhány kubai zenész is hatott rám, nem véletlenül építettem bele a zenémbe a rumbát, a salsát, a sambát is. Idén nyáron egy jamaicai gitárossal, Ernest Ranglinnal és Tony Allennel turnézom.

- Sokan spirituális dimenziójú költőnek tartják, aki főként dobon és gitáron játszik, énekel. Melyik tevékenység élvez önnél elsőbbséget?

- Ütőhangszerekkel kezdtem, igazából a dobot tekintem az alaphangszeremnek. Csak később kezdtem el énekelni, dalokat komponálni, amihez a gitár bizonyult az ideális hangszernek.

- Két évet Párizsban töltött, ott kezdte a szólista karrierjét. Doxandeme című dalában megörökítette a menekültként, bevándorlóként élő honfitársai sorsát. Ma milyen szemmel tekint Franciaországra?

- Európa egyik legfontosabb országáról van szó, amelyik hidat képez Afrika és az öreg kontinens között.

Az a tapasztalatom, hogy a franciák értik az afrikai népek helyzetét, még akkor is, ha nagy hibákat követtek el a múltban.

Visszaéltek a gyarmati országokkal, egyfajta kényszerű gyámság alá helyezték a bevándorlókat.

-Tavaly Kofi Annan, Albert herceg, Francois Hollande társaságában vett részt a párizsi klímacsúcs találkozón. Mit tart a legégetőbb kérdésnek a klímaváltozások témakörében?

- Az egész emberiséget érintő kérdésről van szó, amiről a fejlettebb országok hajlamosak elfeledkezni. Az ő szempontrendszerükben a fogyasztás, az anyagi fejlődés áll az első helyen, holott a materiális javak helyett előbbre való az a gondolkodás, ami az élet, a természet értékeinek a megőrzése felé mutat.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Meat Loaf

A Grammy-díjas énekes 74 éves korában, családja körében halt meg, a halál okát nem közölték.
Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!