Jazz/World

CimbaliBand: Ablakimba

2011.11.25. 14:10
Ajánlom
A vagány cimbalmos banda december 3-án a Millenárison mutatja be legújabb albumát. A lemez stílusa saját meghatározásuk szerint latin és balkáni összetevőkből kikevert, eredeti kelet-európai cimbalom rock and roll.

"A népzene tehát a természet tüneménye" - mondta Bartók, és lekapcsolta gramofonját, mellyel éppen Pest-megyei Tura község határában rögzítette az Ablakimba, ablakimba című népdalt. Gyűjtőútjai során rengeteg muzsikát hallott, de legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy a modern civilizáció milyen hatással lesz majd a népzenére: ahogy a gramofonból száz év alatt mp3 rögzítő lett, úgy módosult a népdal fogalma is napjainkra.

A 2006-ban alakult Cimbaliband hamar a fiatal világzene-kedvelő közönség egyik kedvenc zenekarává nőtte ki magát. A felállás eleve unikumnak számít: szerb harmonikás, magyar hegedűs és énekes, horvát dobos, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros.
A zenekar az elmúlt öt évben a magyar fesztiválpaletta minden lehetséges színpadán koncertezett a Szigettől a Művészetek Völgyén át, a Tavaszi Fesztiválig, de nagy sikereket értek el egész Európában. A banda utazásai során számtalan országban járt, együtt muzsikáltak románokkal, spanyolokkal, szerbekkel, olaszokkal, és mindenhonnan hoztak magukkal egy kis emléket - zene formájában. Így a mostani lemezen a cimbalom nem csak megszokott környezetében, hanem latinos bossa-novában, vagy török dallamban, sőt, rock'n'rollban is megszólal. A lemezbemutató koncertet a Fricska Táncegyüttes, Tóth Gergely (brácsa), továbbá Solymosi Máté „Rigó" (hegedű), valamint Farkas Zsolt (ének) és Makó Péter (szaxofon) színesítik majd, a szünetekben pedig Gere és Panyolai nedűk várják a tetszésnyilvánításban megfáradt torkokat. Előzenekar: Tárkány Művek!

CimbaliBand: Ablakimba - lemezbemutató koncert

Szita Eszter - ének; Unger Balázs – cimbalom, ének; Boda Gellért – hegedű, tölcséres hegedű; Pataj Péter – nagybőgő, basszusgitár; Unger Gergő – gitár, vokál; Horvát Dániel – dob, derbuka, cajon, kanna; Agatics Krunoszláv “Kico” – harmonika;
Vendégek: Makó Péter – szaxofon, tárogató (Csík zenekar); Tóth Gergely – brácsa (ex-Dűvő); Solymosi Máté – hegedű (a Cimbaliband állandó vendége); Fricska Táncegyüttes (Moussa Ahmed csapata)

2011. december 3. 20:00 Millenáris Fogadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Berdisz Tamás a BJC-ben ünnepli 50. születésnapját

Március 28-án az elismert dobos és dobtanár barátaival, korábbi és jelenlegi zenésztársaival és nem utolsó sorban neves meglepetésvendégekkel ünnepli ötvenedik születésnapját a Fidelio Jazz EST keretén belül.
Jazz/World magazin

Megjárta a mennyországot és a poklot is – Diana Ross 75

A soul zene királynője, aki több mint 100 millió eladott lemezzel büszkélkedhet, március 26-án ünnepli hetvenötödik születésnapját.
Jazz/World magazin

Egy női zongorista, aki férfinak adta ki magát – Billy Tipton kettős élete

Csak élete végén hullt le az a lepel Billy Tiptonról, amelyikkel egész életében leszorította melleit. Ez nem egy Shakespeare-színjáték, hanem a valóság.
Jazz/World ajánló

A francia jazz krémje most Budapesten sűrűsödik össze

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26. és 30. között a Frankofón Fesztivál részeként.
Jazz/World interjú

Fekete-Kovács Kornél: „Amikor improvizálunk, akkor meditálunk”

Fekete-Kovács Kornél a „jógikus” lét tíz alapvető szabályát foglalta zenébe a Foundations című új, tíztételes művében, amit március 27-én mutatnak be a Müpában. A Modern Art Orchestra mellett olyan vendégművészek működnek közre az üzenet átadásában, mint Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton, Dés András és Szalai Péter.